Априлски бебчета 2025- тема 4

• 18 928
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
Нашата от скоро се набира по кошарата и се изправя. Ние сме сложили 2 матрака в кошарата, че за да я сложа в леглото заспала трябва и аз да вляза вътре. Аз я приспивам на нашето легло и после я местя. Но аз съм ниска и едвам я слагам в кошарата без да я изпусна. Като започне са става по-уверена и да подкача ще го махнем едният матрак , за да няма инциденти.

За съжаление не дава на таткото да я приспива вечер. Бях на Коледно парти и имаше рев докато я приспи.

Sande, браво на вас за пляскането с ръчички и песните. Ние още не можем да правим.

Иначе за гърнето е с цел запознаване на този етап. Надявам се някой ден да мине добре прехода. Детето на съседите още е с памперс, а вече е на 3 години, но някои деца по-бавно свикват.

И аз както вчера обяснявах, че повече няма да харча, вечерта пуснах един Монтесори гардероб за нея от BS. Но беше на добра цена 😀 Да видим дали ще върши работа като дойде време.

# 451
Хах, това с двата матрака ми хареса. Simple Smile аз засега съм свалила преградата на горното ниво (а малката вече е на партер, разбира се), но като почне да се изправя, ще трябва да я вдигам и не знам и аз как ще я оставям в кошарата, особено ако се налага по 10 пъти на нощ като сега.

Да се оплача, че вчера си сипах от ореховото масло на малката и установих, че нагарча. Сега чета, че трябвало да се държи в хладилник, иначе срокът му бил 1-3 месеца. Май към края на октомври го отворих.

Тази нощ спа мааалко по-добре, дано малко я пуснат тия зъбки, хем и мама да навакса малко със съня...

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 13:12 от zvezdait

# 452
Мина прегледа на бебчо 🤗 10кг., 75см. и след два дни прави 8 месеца ☺️🩵 Дори 10,100кг., но беше по памперс. Лекарката му каза, че е с размерите за 1 годинка, но все пак от самото начало си е едър и всичко е нормално. Показа ми пак забелването и каза, че кожата му е еластична и би трябвало да стане лесно. Каза след баня да забелвам. Питах я за рибата и пак каза като навърши 10 месеца, но аз смятам от януари да започна с хек. Питах чат GPT за изчислението на перцентили и ми даде формула, като в момента бебчо е 97-99 перцентил. Лекарката каза, че ръстът се определял от гените чак след третата година, но аз не съм съгласна(чата също не е съгласен с нея 🤣), защото ти се раждаш с генетично заложен ръст и дори килограми. Вече от начина на живот зависи дали ще достигнеш максимума, като се определя от храната и физическата активност. Може на даден човек да е заложен максимален ръст 190см., но да води заседнал начин на живот, небалансирано хранене и да достигне 180см. За друг, който максимума е 175см., също може да достигне ръст от 180см. Винаги има +/- см. разлика.
Аз започнах да пия желязо, защото се оказах с желязодефицитна анемия....
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 20:32 от Kactus

# 453
  • Русе
Аз ходих на очен преглед 3 месеца след раждането, защото нищо не виждах с очилата и лещите, сега в началото на месеца пак ходих,защото племеницата ми ми лепна конюктивит, за който съм изключително благодарна,че само мен повали. Изписаха ми капки и кърпички Озолид, с които чистох 2 дена  очичките на малкия,защото тръгнаха гурели, нз дали те го спасиха, но мина между капките. След като оздравях ме прегледаха, очното ми налягане беше изумително високо,имам си история с него. Започнах капки, макар да не са особено препоръчителни при кърмене, но ги слагам след вечерното кърмене и имаме към 6-7 часа отстояние, няма как.
Повишения диоптър, който установиха по рано не се е смъкнал, явно така ще съм си. Вече -2.25 ляво и - 2 дясно. С всяко дете качвам диоптри и ми се струва,че и краката ми растат.

Кактус, Светли е със същите мерки като Дарко, но те от край време вървят заедно.
И аз съм захранвала с кашата на Слънчо, не знам обаче дали е била от въпросните партиди, това беше преди повече от месец.

Ние още не сме смъкнали нивото на кошарата и започва да ме хваща страх да не се метне, както изведнъж придобиват новите умения.

На Киндиру най-после имахме 2 успешни урока. Беше щастлив и кооперираше, пу пу, дано да е така. Имахме и коледно чаено парти, беше много приятно мероприятие.

С кус куса не стигаме повече от 50гр изядено, от вчера започнах попара с домашни сухари по рецепна на Джемини 😀. И с нея нямам успех. Мисля,че не е свикнал със сиренето. Иначе сухарчето му харесва.
 Избиха му още 2 зъбчета. Като горното изби с някаква черна чертичка и леко се стреснах,  но се оказа,че е хематомче от пробиването, нищо страшно. Днес вече се вижда и беличко.
Количката ми танк ми е мноого тежка вече, изкушам се да я заменя с лятната, но пък в тази е така хубаво закътан и хубаво спи. Взех си универсален чувал на Лорели.
Някоя от вас ползва ли "лятна" количка вече?

# 454
Мирела, Вие с коша за новородено ли сте? Радвам се, че му харесва в КиндиРу. Знам, че им е нужно 3 урока за да се види дали ще му хареса ,т.е. да свикне.

Ние сме с лятна количка от Август месец. Малката едвам издържа да я преместим. Но тя е топ клюкарка. От известно време сме с  Cybex Melio. Не е направена за нашите хубави тротоари и алеи, но се справя. Ние излизаме с нея всеки ден и чувалчето на Vili’s,  но нашата не спи по принцип в количка.

Аз не съм ходила на очен лекар. Аз съм с астигматизъм, който не е нисък.
Вероятно след НГ ще отида на лекар, но за сега не усещам промяна.

Аз още не съм вкарала глутена и май ще изчакам празниците, че ако нещо стане да не се чудя какво да правя.

# 455
Киселото мляко, как го въведохте?

Аз още се чудя какво да е? Има ли значение какво мляко давам. Аз съм супер капризна спрямо киселото мляко. Засега харесвам на родна стряха и на Тонус. Само там не усещам захар. Не обичам да ми е сладко киселото мляко.
За това се чудя, дали на Родна стряха е подходящо. На Тонус, не винаги намирам.
На Верея и на много други марки, веднага усещам захарта, или някакъв подсладител. Леко да ми сладни, не е мляко за мен.

# 456
Завиждам ви благородно за избора на кисело мляко ❤️
При нас има много ограничен избор в българския магазин, вече съм давала и
и гръцки йогурт, и турски, и "немско" кисело мляко..  много обича и си хапва с кеф. Слагам в кашите, в плодово пюре или така натурално. Въведох го след глутена аз, постепенно по една чаена лъжичка.
Риба не съм въвела още, не знам защо така не мога да се престраша. Аз ненавиждам риба, различни морски ми действат по различен начин, нямам установена алергия, но явно имам някаква непоносимост.

# 457
И аз не съм въвела риба още. По-нататък ще е.

Мила, съжалявам, че нямате българско мляко. Наистина имаме голям избор. И аз днес ще й дам една лъжичка. Искам да направя закуска с кисело мляко.
Звездичките засега не й харесват особено. Хапва, но се мръщи. Искам да има разнообразие.

Вашите проявяват ли интерес към вашата храна, нашата още само гледа и се радва като ядем. Майка ми казва, че скоро няма да може да държим храна на масата.

# 458
Леле, колко сте писали Simple Smile

Радост няма никакъв шанс да стигне 10 кг до 1 г. Тя качва по 200 гр на месец. Започна да расте на дължина, което категорично отдавам на телешкия бульон Simple Smile

Всичко съм въвела вече, кисело мляко даваме на Розино, дадох й и сметана, но честно казано очаквах да е по-впечатлена. До момента топ кулинарното изживяване са бульон и рибено масло. Авокадо също доста оцени.

Сутрин борим попара със сухар, кисело мляко и някакъв плод. Като усети по-голямо парченце и започва драма. Личната каза да пасирам, имало време да свикне да дъвче, обаче аз се чудя кога точно? Говорих с някакви майки, които от 1+ давали по-големи парчета, това ми се струва ужасно късно.

Луничке, много се радвам, че си се вдъхновила! Милена Радева е вълшебство. Много обичам книги с подобни илюстрации. Иначе няма значение, че не се впечатлява, важното е да й четеш и да ти чува гласа. Ние четем вечер Хобит и основното ми дейност е да опазя книгата да не я сдъвче или скъса Simple Smile Ще се възпитаваме Simple Smile

Тези, които кърмите - усещате ли промяна в количеството? Аз имах за първи път цикъл и в едната гърда осезаемо има по-малко кърма. Отделно тръгва по-бавно и Радост се изнервя, започва да се дърпа и става доста напрегната ситуация. Четох, че към 8-9 месец кърмата, като цяло намалявала.

# 459
Joss, тъкмо по-рано се изнервих, че тези дни ми се препълват гърдите, чак до болка, защото вечер суче по-често заради зъбите, а и е още хремава.  Все още нямам цикъл (голям кеф).
И мен почна да ме мъчи мъдрец, чак ми се поду лицето.
Скрит текст:
заради мъдреца вчера не се чувствах добре, а успях да си почина едва 8 минути, засичах, докато мъжа гледа бебчето. Преди това мих чинии, подреждах, сгъвах пранета. Той тези дни и той беше хремав, единия ден направо като се прибра от работа хапна и легна, аз си я гледах пак по цял ден и цяла вечер, ама на мен като ми е зле... После ме пита защо съм била сърдита. Ще видим тази вечер как ще е.

Кактус, и ние сме със същия матрак и кошара.
Не знам дали имат контрол за изхождане, ама при нас само вкъщи пуска "бомбата".
Вашите бебчета страх ли ги е от някой ваш роднина/приятел? Моето бебче го е страх от брат ми. Вчера го поканих в нас малко да стоплят отношенията преди празниците, още като влезе и бебчето почна да скимти, ама отидох до него, гушнах го и й обяснявам, че няма страшно и имаше напредък. Ще видим следващата седмица как ще е. Но съм забелязала, че я е страх още от "брадатковци" (брат ми има брада). Наскоро бяхме на ресторант заедно с него и тя понечи да пипне брадата и изпадна в истерия, едва я успокоихме.

П.С : Наддала е 500 гр и +1 см, с цялото това неядене е доста добре. Днес сутринта отказа кашата. Вчера й дадох ягода да яде, видях че направо цяла се дава. Изяде половината ама имаше доста борба с нея.
Кисело мляко дадох просто така лъжичка ама и него не хареса. По принцип не харесвам на Верея, но напоследък такова взимам. Смесвах после с плодово пюре, пак не искаше. С плодово пюре и бисквити пак не искаше.

# 460
Стоунче, всеки ден ли даваш бульонче? Скоро мисля да започна и аз. Чаках да въведем телешкото, но вече сме готови с това.

Малката като цяло не обича да я доближава някой друг. Плаче. Онзи ден и при баба си не иска да стои. По принцип при нея стои. Само ме следи къде съм и плаче за мен. Трябва да съм до нея иначе не може. Вкъщи също ме преследва. Вече влиза с мен в банята. Ако съм затворила вратата започва да плаче. Приемам го като фаза .

Аз кисело мляко почти не ям вече, че след ваденото на мъдреца изкарах основно на това няколко седмици. Взимам си на Хармоника. На Розино май сирене съм пробвала и ми идва малко повече маслеността, което по принцип е хубаво,  но не знам защо на мен не ми допада. Ще им пробвам и киселото мляко. Тъкмо пуснах поръчка от Ебаг, та ще е следващият път.

Санде, завиждам ти за бомбата. При нас няма значение къде е . Най-обича в колата, особено ако бързаме за преглед или физиотерапия.

ЛЛ каза да вкарваме глутена, но ще изчакам. За риба каза чак на годинка. Не знам как да я накарам са пие вода. Пие по едни 20-30 мл на ден.

Последна редакция: пт, 19 дек 2025, 15:45 от Пълнолуние

# 461
Аз давам кисело мляко Верея

# 462
Всеки ден, след следобедната каша. Ако искам, мога и по 3 пъти на ден да й давам, няма да го върне... Laughing

# 463
Стоунче, от кога, кои дни и в какво количество даваш костния бульон 😁 Затопляш ли го или го добавяш в каша/пюре? Много въпроси, но искам януари да взема пилешки и телешки, а изобщо нямам представа как да го предложа....освен в чист вид или в паста.
Аз въведох междинна закуска и така храненията станаха шест.
Мирелка ❤️
Дарко също има драми с водата, изобщо не иска и дори се сърди, когато му давам да си изплакне устата. Добре, че са кашите, плодовете и зеленчуците. Лекарката каза да му цедя сок от морков и ябълка щом отказва вода, но да не се притеснявам. Каза и че  600мл. мляко даже вече били малко повечко за тази възраст, а той реално дори малко повече мляко пие, защото слагам и в кашата. Днес около 700мл.
ПП Пюрето с картофи 8+ на Лидл е 220гр., изяде го, но на следващия ден няколко картофчета си излязоха на кубчета 🫣😅 милото ми 🩵

# 464
Давам го директно с лъжицата от буркана. Не меря, може би 50-60 мл, нямам идея. Докато не я усетя, че започва да се разсейва, което значи, че се е нахранила. Всеки ден даваме. Бурканът ползвам макс 3 дни, после с остатъка правя супа или го пия

Общи условия

Активация на акаунт