Априлски бебчета 2025- тема 4

• 18 914
  • 738
  •   1
Отговори
# 465
Аз да попитам увеличихте ли жълтъка?
Ние се захранихме с глутен с идеята да заместим закуската, защото отказваше млякото, пробваме по няколко дни кус-кус със сиренето и масло, попара и юфка, но изобщо не ги иска, като попринцип не иска и пюрета 7+ с парчета, днес изяде за 6 месеца, цяло чудо!
Исках да попитам и сиренето като го обезсолявате 3-4 дни после продължавате ли да сменяте водата и колко време може да стои и да се консумира така  ( много е безвкусно)?

# 466
Честно казано не знам и не сме почнали попара (и май ще остане за след нг, че педиатърката препоръча да не въвеждам нови храни заради едни петна),  но според чат джи пи ти, се вади от водата да е на сухо и се съхранява 2-5 дена.
Но според него се почва и на 10-тия месец чак.

# 467
Аз да попитам увеличихте ли жълтъка?
Ние се захранихме с глутен с идеята да заместим закуската, защото отказваше млякото, пробваме по няколко дни кус-кус със сиренето и масло, попара и юфка, но изобщо не ги иска, като попринцип не иска и пюрета 7+ с парчета, днес изяде за 6 месеца, цяло чудо!
Исках да попитам и сиренето като го обезсолявате 3-4 дни после продължавате ли да сменяте водата и колко време може да стои и да се консумира така  ( много е безвкусно)?
По препоръка на педиатърката увеличих жълтъка на 2/4 .

# 468
Мина прегледа на бебчо 🤗 10кг., 75см. и след два дни прави 8 месеца ☺️🩵 Дори 10,100кг., но беше по памперс. Лекарката му каза, че е с размерите за 1 годинка, но все пак от самото начало си е едър и всичко е нормално. Показа ми пак забелването и каза, че кожата му е еластична и би трябвало да стане лесно. Каза след баня да забелвам. Питах я за рибата и пак каза като навърши 10 месеца, но аз смятам от януари да започна с хек. Питах чат GPT за изчислението на перцентили и ми даде формула, като в момента бебчо е 97-99 перцентил. Лекарката каза, че ръстът се определял от гените чак след третата година, но аз не съм съгласна(чата също не е съгласен с нея 🤣), защото ти се раждаш с генетично заложен ръст и дори килограми. Вече от начина на живот зависи дали ще достигнеш максимума, като се определя от храната и физическата активност. Може на даден човек да е заложен максимален ръст 190см., но да води заседнал начин на живот, небалансирано хранене и да достигне 180см. За друг, който максимума е 175см., също може да достигне ръст от 180см. Винаги има +/- см. разлика.
Аз започнах да пия желязо, защото се оказах с желязодефицитна анемия....
Скрит текст:

Истината е, че ръстът на 8 месеца не определя окончателно колко високо ще стане. Генетиката има голямо значение ,ако родителите са високи, шансът детето да е високо като възрастен е по-голям. Но колкото е голямо сега, не е гаранция за бъдещия му ръст.
Също така съм съгласна с това, което си написала за храненето, съня и начина на живот, те наистина влияят на развитието и здравето на детето. Така че е супер, че е здраво и активно, а ръстът ще се види с годините. 🙂

# 469
Нашето момченце се роди 50 см, на 8 месеца го измериха 77 см, според мен пубертетът е решаващ за ръста, мисля че това се води последния "скок" в растежа на човека.
Давам кисело мляко от Чифлик ливади, харесва го, това му е любимата закуска. Окончателно се отказах от всякакви попари. Давам мляко, бисквити, каша с глутен и задължително нещо за ядене с ръчичка.
Аз си пусках изследвания и инсулина и захарта са ми в небето, явно ГД си е дал своето отражение. Засега ще се въздържа от лекарства и ще пробвам само със спорт и диета, дано стане.

# 470
И аз да се запиша - на 16ти бяхме на преглед и гюлето беше 9.8кг и 75см (роди се 52см, 3.3кг). На 22ри ще стане на 8 месеца. Започнах да й слагам 86 размер. Ръцете ми не заякват с това темпо, а откакто родих имам много силни болки в кръста. При вас как е? Успявате ли да правите упражнения?

Аз съм вкарала цяло яйце преди няколко седмици, но последните пъти категорично отказва да го яде… днес направих овесени палачинки с банан, поигра си, опита и стисна устата, преди време яйце на пара с масло, пак така… ще трябва да мисля други начини.

Утре ще направя попара, да видим дали ще яде. Кашите й ги правя с овесени ядки, просо, елда, които накисвам от предната нощ. Готовите каши спрях да купувам, понеже не успявам да ги използвам в срок след отваряне и хвърлям пълни пакети… И при нас авокадото е любимо, то беше втората храна, която й дадох и си го хапва с голям кеф.

# 471
  • Русе
С коша седалка сме,но е доста широк и обемен за бебо.

Мирела, Вие с коша за новородено ли сте? Радвам се, че му харесва в КиндиРу. Знам, че им е нужно 3 урока за да се види дали ще му хареса ,т.е. да свикне.

Ние сме с лятна количка от Август месец. Малката едвам издържа да я преместим. Но тя е топ клюкарка. От известно време сме с  Cybex Melio. Не е направена за нашите хубави тротоари и алеи, но се справя. Ние излизаме с нея всеки ден и чувалчето на Vili’s,  но нашата не спи по принцип в количка.

Аз не съм ходила на очен лекар. Аз съм с астигматизъм, който не е нисък.
Вероятно след НГ ще отида на лекар, но за сега не усещам промяна.

Аз още не съм вкарала глутена и май ще изчакам празниците, че ако нещо стане да не се чудя какво да правя.

# 472
Аз сиренето го накисвам от предния ден ако се сетя или вечерта, знам че Владимирова казва 3 дена, ама като и без това яде максимум 3 лъжици не ми се занимава толкова да кисна. На вкус е безсолно иначе.
Аз не знам дали ще взимаме лятна количка по-нататък, нашата е доста лека.
Поне с водата сме доста напред вече, не засичам колко пие, но определено пие. Но и аз давам снакс или бисквитка да си дояде, може би й става жадно. Днес по чудо яде плодов пауч, не мога да повярвам.
Наскоро във Фейсбук ми излезе пост от стоматолог със ужасни зъби на дете заради киселината в соковете.

# 473
Мануна, аз също съм на мнение, че пубертетът е решаващ за ръста. Иначе, ако първите две-три години детето се движи в 90-100 перцентил, със сигурност ще е по-високо от средното, когато порасне, ако разбира се води здравословен и активен начин на живот. 🤗 Важен е ръстът и на другите роднини, не само на майката и бащата ☺️ Smile_ Simple Smile определено и сънят е много важен, него го пропуснах.
Сиренце ще кисна от предната вечер и е достатъчно два пъти да се смени водата преди да се даде. За всяко ядене ще кисна ново парченце.

# 474
И аз ще направя като Кактус за сиренцето, досега й давах едно сирене за деца, безсолно. Ама нещо не ми харесва. И тя се мръщи. Сега ще пробвам нашето и ще кисна от предния ден за сутринта. Ще има едно 24 часа да се кисне. И ще сменям водата - 1-2 пъти.
За соковете, мисля да ползвам сокоизтисквачката. Да видим дали ще й хареса.
Аз обожавам морков и ябълка смесено.

Аз смятам след нова година да почвам упражнения и доста намалена храна като количество. Бях качила 18 кг и като се върнах от болницата - бяха 14. Но после с това нощно будуване и хапване, качих 6 кг. Сега имам да свалям 20 кг.
Бях успяла малко да сваля, но не за дълго 🤣.
Ще съм на воля дълго време.

# 475
MirelaS, ако то е удобна не съм сигурна дали има смисъл да я сменяте.

Аз за да изляза навън с малката е нужно да нося количката заедно с малката по стълби и са около 10 стъпала. Имаме някакви релси, но не съм сигурна, че някоя количка става за тях. Според мен са за инвалидна количка от 80те. За това взехме Мелиото, защото е лека и не е от най-скъпите. Бях си харесала Nuna, но 1400лв … А и в България има само 1 цвят, който не ми хареса. Поне в квартала тротоарите и алеите в парка са като на off-road терен. Нашата и без това не изгаря от желание да седи много в количка и подозирам, че проходили ще откаже да стои в нея. Съседското дете на 9месеца е отказало да стои в количката.

И аз попаднах на този пост за зъбите на детенце след сериозна употреба на сокчета. До колкото разбрах проблема е в киселинността на плодовете. За сега и давам по малко плодчета и не всеки ден. Имаме бавна сокоизтисквачка, но тя е по-подходяща за твърди зеленчуци. Едно време си правех сок от селъри с нея.

За упражнения , няма време 😀 Малката ме ползва за гризалка и катерушка, когато не спи.

Момичета има ли някакъв хак за гладка каша от царевица. Става ми на бучки и май няма да я ползвам вече. Пробвах с миксера за фрапе, но явно му идва гъста сместа и не се справя.

# 476
Мануна, аз съм сигурна, че и при мене инсулинът е ужасно висок, като се гледам колко кг съм качила... Ако не кърмиш - препоръчвам берберин. Аз го ползвах преди да забременея и много добре се повлиях - плюс движение и храна, разбира се.
Имай предвид, че млякото от Чифлик Ливади е сурово. Аз имам едно на ум за него, просто не съм сигурна в хигиената, каквото и да твърди Филип.

Започнах да ходя на физиотерапия и аз. За два пъти, тялото спря да ме боли, защото беше станало страшно. Не че човекът не се раздаде, то бяха игли, то бяха ток, масаж, изпуквания и т.н. Каза, че съм загубила достатъчно мускулна маса и това оказва влияние. Бях се засилила да тренирам, обаче Ради пак влезе в някакъв режим на сън с 2-3 събуждания на нощ и съм на парцал.
Не знам за вас, обаче аз се чувствам като някакво перпето мобиле, само търча на някъде, бързам за нещо, нямам секунда да се почувствам в спокойствие. Осмият месец яко ни удари, тя реве и се дере брутнално, все едно я коля. Поне успях да изляза за час с количката тези дни, защото иначе отказваше въобще да стои в нея.

# 477
Joss, нямах представа. Ще мина на Розино при това положение. За берберина съм чувала хубави неща, може да пробвам наистина.

# 478
На Розино не съм виждала мляко, ще потърся и ще опитам.

Аз , докато кърмех инсулина ми беше в норма. Ендокриноложката ми каза, че е нормално, заради кърменето. Сега е малко извън нормата. Но с упражнения и диета, ще се вкара пак в релси. Иска се малко воля от моя страна.

Пълнолуние, в блендер може да пробваш или в уред за пюрета, ако имате.

# 479
На Розино не съм виждала мляко, ще потърся и ще опитам.
Има в ebag и в магазина им/пицария на Сан Стефано. А какви пици правяяят....

Общи условия

Активация на акаунт