Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4 116
Здравейте!
Искам да ви питам, ако имате някаква представа  - какво представлява астмата. Днес личната ни лекарка ни насочи към алерголог и диспансеризираха Мони. Но аз не съм много убедена, че има някаква алергия или астма...
Той е на 2 годинки и досега не беше боледувал, не е бил алергичен към храна или животни или каквото и да е.
Проблема възникна тази зима, когато Мони започна да прави бронхит след бронхит и кашлицата само преминаваше от влажна в суха и обратното. През деня почти не кашля, но когато спи следобед и вечер след 2 часа  - редовно!
Това според вас алергия ли е, астма ли е...? Казаха ни да му купим инхалатор...чудя се дали да не се консултираме и с друг лекар.
Дайте съвет, моля ви!

Последна редакция: сб, 05 апр 2008, 21:49 от Maia Stoitseva

# 1
 • Мнения: 256
Здравей, ted_cat,
Трудно бих могла да ти кажа със сигурност
Цитат на: Ted_cat

това според вас алергия ли е, астма ли е...?

Но като майка на детенце с алергия + съпруг с астма в лека форма, бих те посъветвала все пак да потърисш и второ мнение.

1. Имай предвид, че астма може да се развие не само при нелекувани алергии Bulb , но и в резултата на бактериални инфекции, ако са много чести и/или също недоизлекувани.
2. Все пак бих те посъветвала да минете и през алерголог, защото, алергията може да засегне не само кожата и да се прояви като обриви, но се случва да се прояви директно чрез кашляне, както ти се изразяваш-т.е. направо засяга дихателната система, особено ако алергията е съчетана с често боледуване.
Това, което знам от съпруга ми, е че при астма трудно се издиша поетия вече въздуш, при което се чува едно специфично свистене на гърдите. Но това е при т.н. астматичен пристъп. Мисля, че при вас не е точно така, но за да отхвърлите съмненията отидете на лекар-специалист.
3. Ако е астма и/или алергия колкото по-рано се диагностицира, толкова по-голяма е вероятността за излекуване. #Puppy dog  И е задължително да се открие алергена, за да се изолира по възможност - т.е. детето трябва да се изследва.
4. Ако желаеш мога да ти дам координати на д-р Мустаков в Медицинска академия към катедрата по имунология, алергология и астма. Занимава се точно с алергии и астма и тяхното лекуване. Поне ще ви каже дали е или не е астма.
Ние водим дъщеря ми вече там 1,5 и съм много доволна. Все пак нека не ти "звучи" като реклама. Вие преценете.

# 2
 • Мнения: 4 116
Ние бяхме на преглед при алерголог- диагнозата е  - неалергична астма... Но прегледа включваше само преслушване на гърдите, и разпитване за това кога, как , от кога кашля... не знам дали по принцип не трябва да се направят други изследвания или тестове...
но ще съм ти благодарна, ако ми дадеш някои координати на доктора, от който си доволна. И дали може да отидем при него на преглед с направление, или се плаща.

# 3
 • Мнения: 256
Ето тук има малко инфо за тава какво представлява астмата:
http://www.bg-mamma.com/contents.php?id=49
И тук също:
http://www.med.primasoft.bg/scientific_medicine/articles/annapubl.htm

# 4
 • Мнения: 256
А не съм видяла, че бързо си отговорила - значи със записване при него на тел. 9-230-231 с направление, сутрин, държавен прием от 8:00 до 13:00. Това е в МА, в Клиниката по алергология. Той е педиатър-алерголог. Но понеже изследванията не се поемат от здравната каса, тъй или иначе се плащат.
Това е тел. на частния му кабинет:
952-59-40 пак е със записване. Прегледа е 20 лв. по спомени
Но по-добре отидете в МА сутрин, по-рано. Записва се само дата и когато отидете си чакате ред, няма час.Обикновено дават дата след 10 дни, че е доста натоварено.

# 5
 • Мнения: 256
А пък тук може да видиш клиниката, че да не се чудите коя от всички сгради е.
http://www.alexandrovska-hospital.org/show_page.php?menu_id=6&am … menu_order_id=160
Успех и ако прецениш пиши после какво е станало  Wink

# 6
 • Мнения: 4 116
Благадаря ви, прегледах статиите от линковете, и все пак мисля, че сина ми няма нито неалергична астма, нито бронхиална астма...
Днес ни завериха книжката от Здравната каса и официално сме диспенсаризирани.
Трябва да купуваме бейби халер, изписаха му вентолин и флексотид. въпросния бейби халер е само 50лв и не съм убедена, че е неободимо да го купуваме, ако наисина не става дума за астма....
Мони никога не е имал нещо като пристъпи - да не може да диша нормално. Просто тази зима при най- малък полъх на вятъра хваща бронхит и кашля по време на сън, но не постоянно, а през няколко минути се закашля за секунди. Ох, и аз вече не знам какво да мисля...
А направление личната лекарка май няма да ни даде за алерголог, защото вчера ходихме при такъв. не знам защо не съм убедена обаче в правотата на диагнозата.
Още повече, че тези чести разболявания започнаха паралелно с никненето на вторите му кътници - 2 от които избиха вече, другите се мъчат и те да се появят на бял свят. Може би пък всичко да се дължи на отславената имунна система по време на никнене на зъби...????

# 7
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 209
да - във форума майки са споделяли, че по време на никнене на зъби, поради занижения имунитет, децата им боледували

Мен ме притеснява, че той дълго и често е боледувал - това навежда на мисълта, че може да е получил бронхиална астма - но пък е възможно и да не са се "доизчистили" дробовете от последното боледуване...

Не  е лошо да го прегледа алерголог - дори да си платите - ама някой добър - виж белия списък за София - ако си от тук.

Пък ако чувстваш, че не е наложително - изчакай да понекнат зъбите да вмидиш дали ще премине всичко! Но само ако стриктно следиш дечко - да не пропуснеш нещо важно и да стане по-зле....

Не знам - съвет да се даде е трудно - аз споделям своето виждане, но то може да е грешно Thinking  ooooh!  много е трудно и отговорно това да си майка - понякога се чувствам ето така  Crazy  #Silly  Sick

# 8
 • Мнения: 4 116
И аз съм така понякога  #Silly  
Но мисля, че ще пробваме другата седмица с инхалатора, пък каквото стане. Иначе и лекарката ще ми се накара. И без това се дразни, че се консултирам с други майки, имали подобни проблеми... Лаици сме били...такива сме, но все пак децата са си наши и имаме право да се консултираме с когото си поискаме.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 168
здравей
синьт ми сега е на 10г.
когато беше на 3г започна през пролетта да получава обриви и сьрбежи по тялото.тогава все още не се говорише толкова много за алергиите и го лекуваше кварталната лекарка.изписваше му капки за около 2мес и той се оправяше.но алергията му се получаваше всяка год от април до септември.започна много често да боледуваот бронхити и пневмонии.
през 2003г се разболя отново от пневмония която го повтори след 3мес.започна да получава пристьпи .когато се излекуваго заведох на алерголог и се установи че е алергичен кьм прах полени и лекарства и храни.диспансеризираха го с диагноза бронхиална астма защото пристьпите не спряха и кашлицатасьщо.изпратиха ни в трявна на санаториумидори сега от01.04 ще го заведа пак.

# 10
 • Мнения: 4 116
Цитат на: ани1
здравей
синьт ми сега е на 10г.
когато беше на 3г започна през пролетта да получава обриви и сьрбежи по тялото.тогава все още не се говорише толкова много за алергиите и го лекуваше кварталната лекарка.изписваше му капки за около 2мес и той се оправяше.но алергията му се получаваше всяка год от април до септември.започна много често да боледуваот бронхити и пневмонии.
през 2003г се разболя отново от пневмония която го повтори след 3мес.започна да получава пристьпи .когато се излекуваго заведох на алерголог и се установи че е алергичен кьм прах полени и лекарства и храни.диспансеризираха го с диагноза бронхиална астма защото пристьпите не спряха и кашлицатасьщо.изпратиха ни в трявна на санаториумидори сега от01.04 ще го заведа пак.


Да, ясно ми е, че това че на мен не ми се иска да е астма, не означава, че не е, но....
Така или иначе ще трябва да пробваме с инхалациите, а след 2-3 месеца, ще поискам преглед при друг алерголог, по всяка вероятност този от Медицинска академия, а и като се постопли времето се надявам съвсем да му премине кашлицата!
А и вкъщи сме с паркет и няма такъв прах, който се събира в килимите, нямаме и вълнени губери или китеници, малко цветята са ми в повече, но се старая все пак редовно да ги почиствам от праха и да не завъждат мъхчета по пръстта...
А и аз изкарах тази зима нещо като пневмония - 2 месеца кашлях ужасно, също така по- изразено нощем. А опеделено нямам астма, дори не бях боледувала повече от 2-3 дни до тази прословута зима. Направо бях изпаднала в ужас, такива настинки, кашлици не бях преживявала...

# 11
 • Варна
 • Мнения: 168
моя сьвет е да намериш много добьр специалист пулмолог и алерголог.чувала сьм че мустаков работи в александровска болница приема по здравна каса.
питаи дали ще ти препорьчат да заведеш детето в трявна.там има белодробен санаториум.
успех

# 12
 • Мнения: 256
Цитат на: Ted_cat
И аз съм така понякога  #Silly  
 Иначе и лекарката ще ми се накара. И без това се дразни, че се консултирам с други майки...

Ама аз не мога да ги разбера тия доктори какво има да се дразнят толкова Confused: След като не могат да ме убедят в това, което казват, естествено, че ще се консултирам и то не само с други майки, ами и с други лекари. Това си е наше право, защото "децата са си наши". Ще ти кажа, че аз спорих с нашата педиатърка, /която се води за много добра и съм чувала добри отзиви/ 3 седмици за алергията на дъщеря ни към белтъка на кравето мляко, защото детето ми беше с обриви, е вярно че бяха в лека форма, 3 месеца ми наддаваше по 80 г и вечер ми повръщаше млякото след като спрях да я кърмя.  И тя ми твърди, че не било алергия, и дори да било - ставало въпрос за лека форма. Е,  тогава побеснях просто. Ама, аз да чакам детето да стигне алергичен ринит и астма ли?  И просто й казах, че или ще ми даде направление, или аз ще заведа детето на частен преглед. И те уверявам, че ако не ми беше дала направление щях да я сменя и да си заведа детето.
Съжалявам, че се отплеснах, ама направо ми идва да ги  #2gunfire  такива доктори.
Сега искам друго да ти кажа, пък вие си преценете:
1. Ако заведеш детето след 3 месеца, за да му се постави точна диагноза, то трябва поне 10 дни да не е приемало лекарства, особено инхалатори и антихистаминови препарати. И ако започнете лечението сега, тогава би трябвало да не се чуе нищо на слушалки. Това ще затрудни диагностицирането тогава и няма да могат да ви кажат дали сега е ставало дума за астма или не. Аз бих те посъветвала да рискуваш 20 лв., но да си сигурна.  
2. След 3 месеца е м. Май - точно тогава започва цъфтежа на тревите и поленовите алергии се активизират и затова изследвания не се правят, особено тестовете за алергии. Ще ви отложат чак за м.Септември, ако решите да се тестувате.
Аз съм 99% сугурна, че ще ви назначат изследвани, /които здравната каса поне до преди 1 год. не поемаше/.
3. Ако не е астма има ли смисъл да тровиш детето?
4. Ако пък е астма трябва да се приложи по-скоро лечение, иначе пролетта положението ви ще се усложни.
5. Ние също сме с ламиниран паркет, нямаме китеници и др, такива и когато тестувахме дъщеря ми се оказа, че има алергия към дом. прах и микрокърлежите, дето живеят по килимите.Да се чудя къде я е направила тая алергия Confused:
6. Аз също имах много цветя, грижех се за тях редовно и досега много обичам цветя, но ги раздадох и си оставих само 3 над кухненските шкафове, защото има голям риск за развитие на алергия към плесени, гъби и др. такива гадории.
7. При съпруга ми астмата е започнала по същия начин - нямал е абсолютно никакви други прояви, просто в един момент към 2-3 год.започва да боледува и кашля. Свекърва ми започва да се съмнява чак след 3 год, че става въпрос не просто за настинки, пневмонии и бронхити, а за нещо по-сложно. Е, да ама детето вече й е било на 6-7 год.И що антибиотици е изгълтал милия без да има смисъл. Като се сетя и  #Silly
И последно, въобще не искам да те плаша излишно. Знам как се чувстваш, колко си изплашена и раздвоена. Но повярвай ми, иска ми се да предупредя всики с такива проблеми, че е по-добре да се презастраховат /в т.ч. и да търсят второ мнение, защото ако аз не знаех от съпруга ми какви последици може да има всичко това, може би  моето дете щеше сега да е с астма/.
И ако свекърва ми е била по-настоятелна и наблюдателна... Оххх, направо ми е болна темата Sad
Дано всичко се оправи, мила и диагнозата е друга.

П.П. инхалаторите не ги ли поема здравната каса-на съпруга ми преди 3 год. му го дадоха безплатно и вече не знам как е, защото оттогава не го ползва. Още повече, че вие вече сте диспансеризирани, доколкото разбрах.

# 13
 • Мнения: 1 710
Мили мами, чета тук и започвам да се притеснявам. Племеникът ми напоследък - ами напоследък вече втора зима кашля почти непекъснато. Няма някакви присътпи, но кашлицата му е много лоша. Сестра ми идва до София на преглед при д-р Улевинов и той и беше казал, че не е алергия, а е от бактериите, защото той пиеше и нощно време мляко до 2 г. и половина. Е, да ама тези бактерии нещо не изчезват макар че вече повече от половин година не пие мляко през нощта. Та можете ли да ми дадете някакви координати на лекари тук, които биха могли да го прегледат и да кажат какво точно му е. Той изпи сума ти антибиотик, лекарства за имунитет и какво ли още не, а кашлицата си стои.
Ще ви бъда благодарна за помощта и информацията.

# 14
 • Мнения: 4 116
Не, инхалатора не се поема от здравната каса, поне не този Бейби хелер, който е необходим за малко дете!
Благодаря ти за дългите разяснения, може наистина да го заведа и на частен прегред, но точно сега са ми толкова неща на главата, че се побърквам - до седмица трябва да си взема 2 изпита, иначе ще ми прекъснат студентските права, гиниколог трябва да си избера и да ходя на прегледи и изследвания, че вече съм в 4 месец...и тази история с Мони....направо ужас!!!
Лошото е, и че за всяко ходене насам- натам по прегреди трябва да ни води таткото, а напоследък ни е като такси, само обикаляме болници и поликлиники. #Puppy dog
А и сме се разорили от лекарства, антибиотици  newsm45
дори си мисля, че може антибиотиците да са виновни за влошеното му състояние .
Иначе какви са тези тестове за алергии, и изследвания, ноито се правят.
Аз питах педиатърката- не трябва ли да се направят някакви изследвания все пак- как така, без изследвания - диагноза - астма..... но отговора беше- това е, алерголожката това е преценила и точка!

Общи условия

Активация на акаунт