Ново Жилище на Последен етаж

• 617
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте
Аз се двоумя за апартамент последен етаж.
Ново строителство със скосен покрив.

Сградата се строи в момента и апартамента върви с гараж на нивото на улицата - Овча Купел, до НБУ. Разположение - запад/север/изток. Гледката не е кой знае какво, западна от голямата спалня, източна от хола, но реално гледам скосения покрив на съседната сграда. Прозорците ще са Велукс, защото и те ще са ъглови. Мисли ли са ги да са големи и отвора в момента е на самите скосения. Искам да кажа, че прозореца няма да е на правата стена а през самото скосение. Скосението е на 1.8м, самия апартамент е доста висок

Истината е, че тавана е покрива, но е бетонна плоча, скосена, и се чудех, дали рисковете от теч там не са по-малки. Някой с мнение и опит ?

Последна редакция: нд, 02 ное 2025, 09:54 от Иво Иванов 787831

# 1
Живяла съм в такъв апартамент 1 година в Германия. В началото ти се струва.. нищо особено, но после не е комфортно - прозорец да оставиш отворен става проблем като започне да вали, трябва да си изградиш навика при излизане да затваряш или ако си в къщи, да тичаш да затваряш..

Недобре се отразява и скосеността на вътрешното усещане - подтиснат си и се чувстваш някак особено. Разбираш го, когато влезеш в "нормално" жилище - тогава усещаш необятност в пространството 😄

Аз не бих.. Дори под наем, а за купуване изобщо.

# 2
Благодаря, не се бях замислял за това. Скосенията, поне сега по спомен, не са големи. на 1.8м височина са.

# 3
Последен етаж – само ако има тавански стаи над него. Служат не само като въздушна възглавница срещу студ и жега, но и предпазват при евентуални течове.
А тук щом и хубава гледка няма... За мен не си заслужава.

# 4
Помислете и за мебелировката  - не е като при нормална височина, получават се затруднения и трябва да се съобразяваш с това или пък да поръчваш всичко по точен размер.
Но и при второто, пак усещаш, че имаш по-малко площ от реалната.

# 5
Помня тавана на предишното ми жилище - покривът беше с бетонна плоча, отгоре керемиди, но пак като се развалиха керемидите се образува жълто петно от теча. Нищо не пази бетонът в това отношение - протече ли изолацията, ще ти избие петно на тавана.

# 6
Към огромната вероятност от теч, както и студа през зимата и горещината през лятото, тъй като над Вас няма да има нищо освен бетон, разположението изток-запад също е кофти - предиобед пече в източните стаи, следобед -  в западните - през лятото няма да се живее без спуснати щори/завеси и нонстоп климатик. Отделно - разни пернати ще се навъртат.

# 7
Скоро бях в хотелска стая на подобен етаж,  безокоях се да не си ударя главата, но някога ще забравиш да внимаваш, ще се замислиш и... Не бих живяла в таванско. Няма ли гледка към Витоша поне? Ако ще гледаш покриви и съседни грозни сгради --тя гледката ще става още по-грозна.
Има ли асансьор поне?
Лятно време напича много. Имаш ли поне една терсака, балконче?
Взземи си адвокат, може да те метнат с квадратурата. Не е същото 70м2 със скосявания и 70м2 нормална площ.

# 8
Живяла съм само веднъж в апартамент със скосени тавани - в Брюксел, където има масово предлагане на такива. Никога повече. Ни под наем, ни за покупка. Течове не съм имала, но бях там само за 6 месеца. Не можех да си оставя прозореца отворен като вали, а вали често. Отделно нямах усещането, че се проветрява добре, защото не се отваря нацяло като нормален прозорец, но това сигурно си е моя психария. Отделно ми беше клаустрофобично някак. Съквартирантката ми беше нисичка и се качваше на стол да ги отвори нейните два.

# 9
Позната има такъв апартамент. В началото всичко беше ок - уникална гледка, отгоре няма кой да ти тропа на главата. На петата година започнаха течовете. Сега всяка година оправя теч в някоя от стаите. Включително като се събира сняг по прозорците, които са скосени, отвътре покрай тях се образуват петна от влага.

# 10
Бих купила таванско, само ако е разрешено да се надстроява и да си го направиш с нормална височина на стаите.Тогава ще имаш печалба., взимаш го като таванско, влагаш малко и му повишаваш стойността.

# 11
Осем години живях в таванско - оставям скосяванията настрана, не знам дали си даваш сметка какъв студ е зимата и каква жега е през лятото. Зимата държах парното на 5 и сутрин и вечер пусках духалката, не мога да ти опиша какви сметки плащах, понеже и много енергия се губи, ако нямаш тавани над тебе. Лятото съм получавала сърцебиене от жега, адско беше. Като във фурна. Скосяванията ако наистина са на 1.80 не е такава драма (при мен бяха по-ниски), но вероятността за теч остава, и успех да се съберат пари за ремонт от всички.
И, заклевам те, ня-ма о-то-пля-не!!!

Отделно и местоположението според мен е смотано, но за някой може и да е топ, там вече е въпрос на вкус и предпочитания.

Общи условия

Активация на акаунт