Ново Жилище на Последен етаж

• 1 382
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте
Аз се двоумя за апартамент последен етаж.
Ново строителство със скосен покрив.

Сградата се строи в момента и апартамента върви с гараж на нивото на улицата - Овча Купел, до НБУ. Разположение - запад/север/изток. Гледката не е кой знае какво, западна от голямата спалня, източна от хола, но реално гледам скосения покрив на съседната сграда. Прозорците ще са Велукс, защото и те ще са ъглови. Мисли ли са ги да са големи и отвора в момента е на самите скосения. Искам да кажа, че прозореца няма да е на правата стена а през самото скосение. Скосението е на 1.8м, самия апартамент е доста висок

Истината е, че тавана е покрива, но е бетонна плоча, скосена, и се чудех, дали рисковете от теч там не са по-малки. Някой с мнение и опит ?

Последна редакция: нд, 02 ное 2025, 09:54 от Иво Иванов 787831

# 1
Живяла съм в такъв апартамент 1 година в Германия. В началото ти се струва.. нищо особено, но после не е комфортно - прозорец да оставиш отворен става проблем като започне да вали, трябва да си изградиш навика при излизане да затваряш или ако си в къщи, да тичаш да затваряш..

Недобре се отразява и скосеността на вътрешното усещане - подтиснат си и се чувстваш някак особено. Разбираш го, когато влезеш в "нормално" жилище - тогава усещаш необятност в пространството 😄

Аз не бих.. Дори под наем, а за купуване изобщо.

# 2
Благодаря, не се бях замислял за това. Скосенията, поне сега по спомен, не са големи. на 1.8м височина са.

# 3
Последен етаж – само ако има тавански стаи над него. Служат не само като въздушна възглавница срещу студ и жега, но и предпазват при евентуални течове.
А тук щом и хубава гледка няма... За мен не си заслужава.

# 4
Помислете и за мебелировката  - не е като при нормална височина, получават се затруднения и трябва да се съобразяваш с това или пък да поръчваш всичко по точен размер.
Но и при второто, пак усещаш, че имаш по-малко площ от реалната.

# 5
Помня тавана на предишното ми жилище - покривът беше с бетонна плоча, отгоре керемиди, но пак като се развалиха керемидите се образува жълто петно от теча. Нищо не пази бетонът в това отношение - протече ли изолацията, ще ти избие петно на тавана.

# 6
Към огромната вероятност от теч, както и студа през зимата и горещината през лятото, тъй като над Вас няма да има нищо освен бетон, разположението изток-запад също е кофти - предиобед пече в източните стаи, следобед -  в западните - през лятото няма да се живее без спуснати щори/завеси и нонстоп климатик. Отделно - разни пернати ще се навъртат.

# 7
Скоро бях в хотелска стая на подобен етаж,  безокоях се да не си ударя главата, но някога ще забравиш да внимаваш, ще се замислиш и... Не бих живяла в таванско. Няма ли гледка към Витоша поне? Ако ще гледаш покриви и съседни грозни сгради --тя гледката ще става още по-грозна.
Има ли асансьор поне?
Лятно време напича много. Имаш ли поне една терсака, балконче?
Взземи си адвокат, може да те метнат с квадратурата. Не е същото 70м2 със скосявания и 70м2 нормална площ.

# 8
Живяла съм само веднъж в апартамент със скосени тавани - в Брюксел, където има масово предлагане на такива. Никога повече. Ни под наем, ни за покупка. Течове не съм имала, но бях там само за 6 месеца. Не можех да си оставя прозореца отворен като вали, а вали често. Отделно нямах усещането, че се проветрява добре, защото не се отваря нацяло като нормален прозорец, но това сигурно си е моя психария. Отделно ми беше клаустрофобично някак. Съквартирантката ми беше нисичка и се качваше на стол да ги отвори нейните два.

# 9
Позната има такъв апартамент. В началото всичко беше ок - уникална гледка, отгоре няма кой да ти тропа на главата. На петата година започнаха течовете. Сега всяка година оправя теч в някоя от стаите. Включително като се събира сняг по прозорците, които са скосени, отвътре покрай тях се образуват петна от влага.

# 10
Бих купила таванско, само ако е разрешено да се надстроява и да си го направиш с нормална височина на стаите.Тогава ще имаш печалба., взимаш го като таванско, влагаш малко и му повишаваш стойността.

# 11
Осем години живях в таванско - оставям скосяванията настрана, не знам дали си даваш сметка какъв студ е зимата и каква жега е през лятото. Зимата държах парното на 5 и сутрин и вечер пусках духалката, не мога да ти опиша какви сметки плащах, понеже и много енергия се губи, ако нямаш тавани над тебе. Лятото съм получавала сърцебиене от жега, адско беше. Като във фурна. Скосяванията ако наистина са на 1.80 не е такава драма (при мен бяха по-ниски), но вероятността за теч остава, и успех да се съберат пари за ремонт от всички.
И, заклевам те, ня-ма о-то-пля-не!!!

Отделно и местоположението според мен е смотано, но за някой може и да е топ, там вече е въпрос на вкус и предпочитания.

# 12
Ключовото тук е, колко са добри строителят и проектантите!

Има сензори на Велукс, които затварят покривните прозорци ако почне да вали. Около 1000 лв на прозорец излизаше по спомен, поне за нашия.

Ние имаме имот БЕЗ скосявания на последен етаж и температурата там е 21 градуса без отопление в момента (ММ си я следи от любопитство).

За скосяванията не мога да коментираме. Имаме в центъра такъв апартамент, но най-ниската точка е 2 или 2.10 м. и е ОК.

Относно топло и студено, тази плоча се изолира. Поискай да видиш проекта за ЕЕ, където е описано какво ще има над нея.
Можеш дори да потърсиш други сгради на този строител и да ги обиколиш. Да питаш има ли течове и други проблеми, гаранционни ремонти прави ли ако се наложи, строи ли в срок.
После вече може да обмисляш покупката.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 07:36 от drago_2008

# 13
Това, което казва Country Strong е абсолютно вярно. Аз живея на последен етаж, над мен има високи тавани и пак е ад лятото, а зимата е студ. Отделно без таван над теб съвсем не мога да си представя как е лято и зима. Скосяванията ще са последния ми проблем.

# 14
Здравейте
Аз се двоумя за апартамент последен етаж.
Ново строителство със скосен покрив.

Сградата се строи в момента и апартамента върви с гараж на нивото на улицата - Овча Купел, до НБУ. Разположение - запад/север/изток. Гледката не е кой знае какво, западна от голямата спалня, източна от хола, но реално гледам скосения покрив на съседната сграда. Прозорците ще са Велукс, защото и те ще са ъглови. Мисли ли са ги да са големи и отвора в момента е на самите скосения. Искам да кажа, че прозореца няма да е на правата стена а през самото скосение. Скосението е на 1.8м, самия апартамент е доста висок

Истината е, че тавана е покрива, но е бетонна плоча, скосена, и се чудех, дали рисковете от теч там не са по-малки. Някой с мнение и опит ?

Обикновено са по евтини с около 20% от сходно жилище без скос.
Аз бих купила, ако имам финансите и на даден етап мога да се преместя.

За покрива няма да се тревожа, той е обща част и има 10г гаранция.

Общи условия

Активация на акаунт