Българите и предсказанията

• 1 250
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте,
публикувам темата, т.к. на сроко се появи проучване, че 80 % от българите вярват в предсказания, астрология, задгробен живот... Вие, на какво мнение сте по темата ? В какво вярвате и защо? Защо хората изобщо вярват в такива модели - кое им е от полза и кое би могло да бъде? Heart Decoration

# 1
  • София
Въобще не вярвам в такива неща.

# 2
Много хора в действителност вярват. Само незнам дали е защото хората по природа имат потребност да вярват и в нематериялни неща или защото държавата е толкова зле, та и разчитаме на висши сили да ни опазят

# 3
Мнението ми е че като цяло хората са много лековерни. И да, вярват много в астрология, паранормални неща също. Аз не съм от най-доверчивите. Факт е обаче, че са ми гледали на кафе и таро преди години, наистина познаха доста неща. В задгробен живот съм склонна да вярвам. В извънземни не особено. В общи линии съм скептична.

# 4
Някои вярват, защото така им е по-лесно: бягат от отговорност и смятат, че всичко е съдбата.
Аз лично не вярвам в предсказания и подобни, за мен е отвличане на вниманието и е възможно дори да ти навреди с прекаленото вживяване. Ако, например, ти кажат, че скоро ще ти се случи нещо лошо, ти започваш да се притесняваш, да мислиш и се натоварваш излишно. И в такова едно състояние е  напълно възможно да преизвикаш катастрофа, да сгрешиш в работата, да счупиш нещо и т.н.
Освен това няма никакъв смисъл да знаеш какво те чака. Пречи ти да живееш. Мое мнение.

# 5
Ти как мислиш, в раздел Астрология и нумерология дали хората вярват на такива неща? Сложи си данните за хороскоп с точен час на раждане и после ние ще те питаме дали вярваш.

# 6
Защо хората изобщо вярват в такива модели - кое им е от полза и кое би могло да бъде?
Защо някой се интересува в какво вярват другите???
Някои вярват, че земята е плоска. Е, и?

# 7
Според мен защото има необяснени неща. Защото има научни проучвания в области, които до сега не са били успешно проучени и обяснени. Защото хората са си такива и се опитват да си обясняват нещата около себе си с ресурсите с които разполагат. Лека попелка ще бъдат обяснени и други неща и тогава няма да се вярва в предположения, а ще се знаят факти.
Така че ... докато няма точни данни и научни открития хората се опират,  за собствено обяснение , на това, което имат като ресурс  . А всеки има различна база.
Това е според мен.
...Освен това няма никакъв смисъл да знаеш какво те чака. Пречи ти да живееш. Мое мнение.
Всички знаем какво ни чака. Ако изхождаме от това, то можем да се опитаме да си нагласим живота така, че в последните си години да не сме огорчени от пропуските си. Защото
Някои вярват, защото така им е по-лесно: бягат от отговорност и смятат, че всичко е съдбата. ...
В същност всичко е точно това . Едни 100 години. Идеята е не как се опитваш да буташ цял живот камъка  като Сизиф, а какво правиш в този миг и как го правиш ценен за себе си.
Има около мен едно поколение от възрастни хора , които са огорчени от това, как са си изкарали живота . Много неприятно поведение, много неприятна гледка. А че са имали цели и са се опитвали да си контролират живота ... опитвали са се. И накрая на живота се оказваш сред нещата си ... нещата обаче се оказват твърде евтини за платената цена.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 09:51 от bella-ciao

# 8
Всеки вярва в нещо. За мен нечии вярвания може да са ирационални, но и обратното ще е вярно - някой може да приеме моите вярвания за смехотворни. По тази причина не се занимавам с чужди вярвания, не коментирам и не споря.

# 9
За тази същата държава на монета от две евро пише "Боже, пази България”.
В подобни предизвикателни времена е логично следствие хората да търсят упование  в нещо. Сега повече от всякога е вървежно да предлагаш и продаваш вълшебни пръчици, рецепти за всеки проблем и трудност, фабриките за мечти, преживявания, вдъхновение, вълшебства и омайни красоти. Ескейпизмът. Създава се благодатна почва за търговци на надежда, шарлатани с лъскави обещания.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 23:46 от starinthenightsky

# 10
Вярвам в Господ, на сто процента.

# 11
Оставете хората да вярват, в каквото си искат!🍀🙂

# 12
Човек пристъпва към неконвенционални методи, когато вярата в конвенционалните не дава задоволителни резултати, не носи обяснение, разрешение или е с изчерпан кредит на доверие.
Чрез астрологията се търсят гаранции, предвидимост, ред и смисъл в хаоса.

Парадоксът е, че болшинството от тези, които биха оценили астрологията по достойнство, не онази която е мейнстрийм, хората с аналитични умения смятат без да я познават, че тя се вписва в категориите "свръхестествени явления и конспиративни теории".  Справка проучването на Тренд.

Славен Слободняк, професионален астролог от Хърватия: "Но много малко хора се занимават с астрология и разсъждават върху астрологията като дисциплина, или мислят за значенията и принципите на отделните методи, или за влиянието на астрологията в обществото...
Когато се опитам да говоря с някого или да изнеса лекция за социалните аспекти на астрологията или влиянието, което тя е имала в историята, всъщност изпитвам много странни реакции... Може би това е онзи вечен мотив в историята, при който знанието се отхвърля от тези, които не знаят и не разбират нещо, презира се от хора, които не могат да схванат общите неща, по-широкия контекст или нещо, което не е напълно конкретно и следователно познато. Всъщност дори не става въпрос за това, че хората не могат да разберат, а по-скоро за това, че не искат, сякаш всяко усилие за учене или мислене по-често предизвиква отблъскване, отколкото мотивация. В същото време много хора имат нуждата да изразят мнението си, което за съжаление твърде често няма основание (това най-добре се вижда в интернет форумите или Facebook). Дори извън астрологията непрекъснато се натъквам на хора, които „не вярват в астрологията“, въпреки че всъщност нямат представа какво е астрологията или какво прави. Как може да имаш мнение за нещо, за което не знаеш нищо? Ето защо, когато се започне дискусия за по-широките аспекти на астрологията, хората често я възприемат като нещо досадно, трудно и безинтересно. Тъй като повечето астролози се интересуват от "конкретни" неща, какво означава даден аспект или транзит в техния хороскоп... И в това няма нищо лошо, не очаквам всички да са експерти или философи, но ако се интересувате сериозно от астрология, мисля, че тогава е необходимо да започнете да си задавате въпроси за астрологията, които отиват по-дълбоко от простото описание на събития или изброяване на характеристики и свойства..."
Превод: Гугъл транслейт

Последна редакция: пт, 07 ное 2025, 11:52 от starinthenightsky

# 13
Всички знаем какво ни чака. Ако изхождаме от това, то можем да се опитаме да си нагласим живота така, че в последните си години да не сме огорчени от пропуските си.
Нямах това предвид, краят е неизбежен за всички. Исках да кажа, че когато на някого са предсказали, например, че ще има успех в работата или ще срещне голямата любов, той може да реши че наистина ще се случи и съответно седи и чака, докато пропуска други шансове. Или си внушава, че е така и се примирява с положението.
Разбира се, че всеки решава в какво да вярва.  Аз вярвам, че човек сам кове съдбата си с решенията, които взима. Има непредвидими събития, да, но те са си част от живота. На никого не се случва само добро или само лошо.

# 14
Всички знаем какво ни чака. Ако изхождаме от това, то можем да се опитаме да си нагласим живота така, че в последните си години да не сме огорчени от пропуските си.
Нямах това предвид, краят е неизбежен за всички. Исках да кажа, че когато на някого са предсказали, например, че ще има успех в работата или ще срещне голямата любов, той може да реши че наистина ще се случи и съответно седи и чака, докато пропуска други шансове. Или си внушава, че е така и се примирява с положението.
Разбира се, че всеки решава в какво да вярва.  Аз вярвам, че човек сам кове съдбата си с решенията, които взима. Има непредвидими събития, да, но те са си част от живота. На никого не се случва само добро или само лошо.
Дааа "Корабът с алените платна", "Големите надежди" и други, както и какви ли не приказки. Но различни натури имат нужда от едно или друго. За един успеха може да успеха в преставянето му като жертва , за друг блясъка на признанието за постиженията му.
Което реално не може да твърдиш. Защото под успех един разбира едно и друг - друго . За един успех може да е осигурен и стабилен живот, за друг да е сценичен блясък и световна известност. Един може под голяма любов да рзбира спокойно и сигурно партньорство, а друг може да разбира нещо съвсем друго с извънредности.
Всеки човек е различен в преценката си и от там в усещането си за постиженията си, притежанията си и пр.

Общи условия

Активация на акаунт