Коледа 2025

• 89 377
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 1 110
  • Между гори и планини
Весела Коледа, днес съм в почивен ден 😊
Вчера по обяд заваля сняг, по поръчка, като Холмарк филм 😊

# 1 111
Честита и благословена Коледа, кулинарни вълшебници! Flowers Four Leaf Clover
Да ни е пълно сърцето, така както са ни отрупани масите! И на душите да ни е топло, така както се понатоплихме покрай фурните! Grinning

Не съм имала време, а и желание за снимки, но важното е, че всичко приготвено е вече история. Simple Smile

Последна редакция: пт, 26 дек 2025, 14:08 от Sysly

# 1 112
axia, може ли рецептата на джинджифиловите бисквити?
Какви формички си използвала?
Прекрасно изглеждат, сякаш са купешки.
Синът иска някакви сладки с джинджифил , та все още търся нещо подходящо, а и да не изискват много усилия.
Здравей, разбира се! Рецептата е взаимствана от един готов микс, който се продава, но пропорциите са горе-долу следните, ако си го правиш ръчно сама. Някои съставки съм премахнала и заменила. Веган и безглутенова е рецептата. За съжаление не мога да дам такава с обикновено пшенично брашно, тъй като не консумирам глутен.

Сухи съставки:
100 гр. кокосова захар
100 гр. оризово брашно
60 гр. брашно от касава (не съм сигурна дали може да се замени с тапиока, тъй като до колкото знам касавата е по-удачен избор, понеже замества и по структура прилича на пшеничното брашно, докато тапиоката е самото нишесте и придава еластична текстура).
50 гр безглутеново овесено брашно
15-20 гр. смляна чиа на прах (или протеин от чиа)
15 гр. бакпулвер
микс от джинджифил, цейлонска канела, ванилия, индийско орехче, кардамон и карамфил на прах
1-2 гр. сол

Мокри съставки:
60 мл разтопено кокосово масло
110 мл бадемово мляко

Смесвам мокрите в сухите съставки, при което почвам да меся с ръка, докато се оформи тестото. После между 2 парчета хартия за печене разточвам с точилката. Някои излязоха по-ниски, някои по-високи, но на мен това не ми пречеше. Докато си избирах в какви фигурки да бъдат, загрях фурната с вентилатор на 165 градуса (на моята ѝ отнема около 8-9 минути). След като е загрята, ги пекох около 10-12 минути отново с вентилатор на 165 градуса. Аз по принцип ги обичам по-меки.

*Кокосовото масло и бадемовото мляко предполагам че преспокойно могат да се заменят с друг вид мазнина - разтопено масло или олио, както и прясно мляко.

Аз лично усещам голяма част от подправките и на мен са ми достатъчно сладки.
Ако не ти се занимава с ръчното приготвяне на съставките, за да направиш микса, може да пробваш директно с готовия - Иначе тук намерих и такива, които са с обикновено брашно, яйца, масло:
https://sallysbakingaddiction.com/best-gingerbread-cookies/#tasty-recipes-71005
https://www.lovefromtheoven.com/gingerbread-cookies/#wprm-recipe-container-37952
https://www.loveandlemons.com/gingerbread-cookies-recipe/#wprm-r … e-container-67705

Относно формичките, най-обикновени са ми, мисля че ги бях купувала от Пепко. От този тип с пружинка и натискане с печат са (мисля, че струваха около 3-4 лв).
Скрит текст:

# 1 113
Много благодаря за рецептата и подробното описание!
Точно такава ми трябваше и като състав!!
Искам да ги направя за приятели, а имат член на семейството с непоносимост към лактоза..
Хубави празници!

# 1 114
  • София
Честита Коледа на всички!

В понеделник изпратих аз кутийките за колегите на ММ и при мен се върна поръчка за 2 дози Кисинджър сладки. Айде цяла вечер от-до правих тези сладки.
Снощи след постната вечеря приготвих Банската капама за днес и тирамисуто. Днес след работа само я изпекох. Ами върхът е, една порция остана.
Коледа е, а синът ни е и рожденик днес, та винаги празникът е голям и софрата богата.
Живи и здрави да сме всички!
Би ли споделила твоята рецепта за банска капама?
С най-голямо удоволствие, качвам я направо на снимка от една кулинарна книга, за която я писах, имам я от свекърва ми, добавям и снимка от готовата капама от снощи:

Искам да отбележа, че не харесвам капамата със сурова наденица, а само със сушена, тази от снощи е тип Петрохан. Яли сме и в Банско при наши близки с прясна, беше ужасно мазна и тежка, на никой от нас не му хареса.
От този препълнен гювеч снощи в момента няма и трошица, 3 възрастни и 1 дете сме в момента. 😀

# 1 115
Правя същата капама от години, винаги е много вкусна!
Отгоре слагам пушена сушена наденица за аромат, ние също не харесваме да е мазна и тежка....

# 1 116
  • In transit
Хелена, чудно изглежда. Heart Eyes
И моята капама е същата, само, че слагам малко червено вино в гювеча, домашен суджук и пека по-дълго време. Сармите стават уникално вкусни, като се пекат заедно с месата.

# 1 117
Хелена, благодаря, изглежда перфекнто!
И  аз правя почти същата капама, само че слагам дафинов лист, 2-3 зрънца бахар, кимион и червено вино, вместо бульон.Понякога и сушена целина, ако имам. Много харесвам зеле с целина. Рецептата ми е от форума от преди много години, представена като като капама от Гоце Делчев. С времето съм я променила по наш вкус, но основното съм запазиля. Спомням си, дори една дискусия на тема капами, как всяка къща в Пиринско си имала своя рецепта, която ревниво пази и обявява за най-вкусната....
Винаги я правех на 31.12, когато бяхме пълна къща, та в първия ден от новата година да има вкусно ядене, без да готвя. Зареждах я през деня и през ноща се готвеше .... ех, спомени...

Последна редакция: сб, 27 дек 2025, 10:10 от morskibriz

# 1 118
# 1 119
Вчера си мислех, че съм приключила със сладките изкушения, но не успях да мина метър. За Коледа правих щрудел с ябълки, ама си наумих, че няма как да минем без тиквеник. С него възнамерявам да приключа маратона. Grinning
Успях да щракна едно парченце, да не съм съвсем без хич в темата. Grinning

Половината си го изядох сама. Blush

# 1 120
  • Сливен
Sysly, много апетитно изглежда!
Реших да покажа опита ми с рохлички с кокосово брашно. Използвах рецептата на наталина, като обикновеното брашно го замених с 1/3 кокосово. Много добре се получиха и на вкус. Има и малко меденки, тази година не ги украсих,  казаха че ги предпочитат така.
Скрит текст:

# 1 121
Бърз десерт, който всички обичат. Да имам нещо подръка, защото бисквитите свършват( тези които останаха за у дома) бързо.
Шоколадов салам с орехи и сини сливи

# 1 122
  • София
Чудесни малки идеи сте написали, момичета! Аз също слагам дафинов лист и зърна черен пипер и бахар на киселото зеле, но не съм се сетила за това в капамата. Ще пробвам и така. Благодаря!

# 1 123
  • Варна
Я кажете какъв десерт планирате за новогодишната нощ. Мислех портокалова торта или шокованилов мраморен чийзкейк. После се сетих за тюл-перде татлъсъ, а сега и Бети с този сладък салам...

# 1 124
За сега съм се спряла на Тирамису за НГ.
А "салама" в нас го хапваме под формата на бонбони. Спестявам си мацането при разрязването му и допълнителните чинийки за сервиране - така си хващаш бонбончето и го хапваш - чиста работа. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт