Коледа 2025

• 89 218
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 1 200
Мислех да не правя десерт за довечера, защото най-вероятно ще сме само с ММ и малката щерка .
Преди няколко дни голямата ми дъщеря ми беше изпратила рецепта за баклава на Манчев. Вчера като ѝ казах какво ще приготвя за новогодишната вечеря и не споменах за баклава, тя с такова разочарование в гласа ме попита дали няма да направя баклавата по рецептата, която ми е изпратила, че аз веднага се изстрелях към Лидл за шам фастък и масло.
Снощи приготвихме баклавата с малката щерка.
Рецептата е от поредицата на Лидл "Готви с Лидл", "Баклава с шам фастък и орехи".
Щракнах я набързо преди да я сложа на студено.

# 1 201
Ще може да се разреже капрезето - аз го режа охладено, с конец. Понеже това ще са плътни и масивни блатове, ще трябва гъст и стабилен крем, за да не слегнат (на основата на маскарпоне или с повече нишесте, или шоколадов). Ще стане вкусно, но и доста тежко, особено ако ще е след обилна вечеря, по-скоро бих сложила плодове между блатовете вместо крем. С вишни или кайсии ще стане разкошно и ще балансира сладостта на шоколада.

Може и да го разрежеш на повече блатове, но ще е доста по-трудно. Или да изпечеш сместа на няколко дози. Тогава ще понесе и по-лек крем.

Последна редакция: ср, 31 дек 2025, 08:38 от Little Queen

# 1 202
За Капрезе бих направила крем, който да кореспондира с вкуса на блата и да го подсилва, не да се "бие" с него. Бих избрала лек шоколадов мус с аромат на ром и портокалови корички. В него биха се усещали добре и наситнени филиграни бадеми за хрупкавост и парченца черен шоколад, а ще са и в "тон" с декорацията. Чак преглътнах. Grinning

Така си я представям:

Има и рецепта към снимката, не съм я пробвала, но по състав звучи доста апетитно. А и в случая блата спокойно може да се замени с Капрезе.
 https://www.zajenata.bg/%D0%B1%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1% … -recepta2893.html

Последна редакция: ср, 31 дек 2025, 09:24 от Sysly

# 1 203
  • In transit
Розичка, чудна е станала. Heart Eyes

Сисли, и аз взех да преглъщам при описаното от теб и Little Queen. Kissing Heart

# 1 204
  • Бургас
Благодаря ви за идеите!
Ние имаме традиция сутрин рожденика го чакаме да стане с торта, духаме свещи и хапваме по малко затова по-добре да не е много тежка.

Пейч, бялото ли имаш предвид или карамелизираното?
Идеята за кайсии също не е лоша, даже имам и сладко, което взех за Сахер бисквити, но остана.
И шоколадов мус ми звучи добре.
До следобед трябва да го измисля и осигуря материалите: rolling_eyes:

# 1 205
  • Русе
Скрит текст:
Благодаря ви за идеите!
Ние имаме традиция сутрин рожденика го чакаме да стане с торта, духаме свещи и хапваме по малко затова по-добре да не е много тежка.

Пейч, бялото ли имаш предвид или карамелизираното?
Идеята за кайсии също не е лоша, даже имам и сладко, което взех за Сахер бисквити, но остана.
И шоколадов мус ми звучи добре.
До следобед трябва да го измисля и осигуря материалите: rolling_eyes:

Карамелизираното, то е по гъсто.

# 1 206
  • In transit
С карамелизираното ще стане супер тежко и сладко, ще се изгуби красотата на самата торта Капрезе/Бароци, но вие си преценявате.

# 1 207
Има ли тънкост в печенето на ядки? Имам по малко сурови бадеми, орехи, кашу и лешник. Мога ли да ги запека едновременно и освен сол слага ли се нещо друго (спомням си, че някои ядки се  пръскаха с вода и мъничко брашно+ сол)? На тиган или във фурната?

# 1 208
mariat, ядките, ако са купени белени, ги измивам обилно с вода. После посолявам и разбърквам с ръце, за да полепне добре солта. Може в тиган, може и на фурна, важното е съдът да е достатъчно широк, за да са на един пласт (най-много два).  В първия момент пускам фурната на по-висока температура и като се загреят ядките, намалявам до 100 градуса и разбърквам начесто, буквално на 3-4 минути, че и по-често.
Карамелизираните ги правя на котлона, като първо запичам ядките в тигана и когато са почти готови, поръсвам със захар и разбърквам непрекъснато, докато се разтопи.
Идеалният вариант е различните ядки да се пекат отделно, но ако е малко количеството, не е проблем да се опекат и заедно.

# 1 209
  • Стара Загора
Новогодишната ни мус тортичка (слабо въглехидратна 😀)

Дъщерята иска да направи забравените сладки за довечера ( ако се събуди скоро разбира се, че на тях им трябваше доста време да се сушат) и приключваме със десертите за тази година 😀
Весело посрещане на новата година 🥳

# 1 210
  • София
Има ли тънкост в печенето на ядки? Имам по малко сурови бадеми, орехи, кашу и лешник. Мога ли да ги запека едновременно и освен сол слага ли се нещо друго (спомням си, че някои ядки се  пръскаха с вода и мъничко брашно+ сол)? На тиган или във фурната?

Пека ядките отделно, смятам, че всеки вид изисква различно време. Намокрям ги, посолявам ги и ги слагам във фурната на 160 градуса. Хубаво е да са на един ред, т.е. на не много дебел слой. Разбърквам често, особено след като изстинат. В еидн момент започвам да опитвам, като гледам и цвета. като станат леко розово-кафеви изваждам, дори и да са леко меки, защото като изстинат стават перфектни. Пека в силиконова тавичка.

За НГ спретнах тирамису и току що сглобих торта Карпатка. Във фурната втасва една голяма питка,която синът ми ще вземе за неговия купон с приятели, а сега ще започна и една малка за нас довечера. Няма да имаме основно ястие. Има руска салата, сирена и мезета. Мисля, че е повече от достатъчно, ще има да се дояжда до неделя поне, което няма лошо, защото няма да готвя Simple Smile А след това минаваме на диета Simple Smile

Весело посрещане на новата година на всички! Нека да е здрава и успешна.

# 1 211
Не обичаме солени ядки, затова не ги мокря.
Печем в микровълнова фурна - около 300 г кашу на 400 вата за 4 минути. На всяка минута разбърквам добре. Фастъците се пекат малко повече - може би около 5 минути. Опитвам след 3-тата минута как е вкуса.

# 1 212
  • ново
Направих две салати по Пейчев - картофи с кисело зеле, праз и грах,  и “любовница” 😘 Любими са ни! Сега започвам едни бисквитени топчета с център от бадемов марципан. ММ е на работа от 19 ч., така че не ни трябва много храна. Обикновено празнуваме на 1-ви и тази година пак ще е така. Още се колебая за торта, но може би ще я отложа за събирането със съседите (каним ги всяка година в първия свободен ден), че ще сме повече хора и ще се изяде.

# 1 213
  • софия
Подготвих тортата - Кардинал. Оставих я да седи и по-късно ще ръсна пудра захар, свежи плодове и... пукаща захар (пристигна точно вчера, т.е. на време). Тя е изненадата от нас 😁

Понеже съм много неизпълнителна, направих крема от маскарпоне (имаше хбава промоция в Лидл скоро) и заквасена сметана. Навсякъде има и боровинки. Малко не ми се получиха блатовете - линиите трябваше да са по-дебели във височина, но ще компенсирам с финалните украси и ще се поправя следващия път.

Приготвих баниците. Няма да готвя, имаме баница с кайма. По-късно ще приготвя месни и сирена мезета с плодове, еклерчета с бри и боровинки, свежа салата. Още не съм сигурна дали да не нарежа едно карпачо с цвекло, ядки и козе сирене (имам ги готови).
Това ще ни е масата.

Благодаря за поредна година за уютната тема 🤍 Храните очите ми с красота.
Весело посрещане на Новата година! Нека къщите и душите ни бъдат пълни с обич, светлина и добро!

# 1 214
И млечната баклава

Общи условия

Активация на акаунт