Коледа 2025

• 87 949
  • 1 439
  •   2
Отговори
# 315
Да,нещата не опират само до кръвната захар и инсулина както писах по-горе,а до метаболизирането на подсладителите(независимо от произхода) и вредите от тях.Фруктозата например се обработва като алкохол от черния дроб.

# 316
  • In transit
За малитола знам, че трябва да се внимава, защото може да предизвика диария, ако се прекали.

За захарите, който и вид да се избере е важно количеството, затова си ползвам захар, просто гледам да не прекалявам. Ще ви дам една много полезна лекция за захарите на шеф Сара Торези, от един мой курс по сладкарство. Превела съм я, извинявам се, ако има някоя грешка.

Скрит текст:
Проблеми с приема на захар, свързани със здравословни причини или личен избор: Не е възможно да се установят правила, които са валидни за всички, тъй като проблемите са изключително разнообразни, повече или по-малко сериозни и винаги изискват „внимателна медицинска оценка на конкретната ситуация и цялостния хранителен режим, без да се фокусира върху отделната храна“.
Захарите трябва да бъдат намалени независимо от диетата и за щастие приготвянето на сладкиши се разви много през последните години, значително намалявайки количествата във всички рецепти. Захарите присъстват не само в самата захарна съставка, но и в много други, които съставляват рецептата: брашна, плодове, млечни продукти, овкусители. Зависи от индивидуалните нужди на всеки да разбере какво да приема и в какви количества, според конкретната ситуация.
Като се изключат здравословни проблеми като диабет, например, за които трябва да се позовава на специфични медицински показания, уместно е внимателно да се прецени удобството от изкривяване на рецепта, често наказвайки значително резултата, когато може би може да се вмъкне в контекста на балансирана диета умерено и обмислено количество захар, оставяйки непроменена рецептата на десерт, който обаче трябва да се консумира спорадично.
Всъщност има много объркване по темата за захарите, понякога погрешното убеждение, че замяната на захарозата с „естествени“ продукти ще подобри ситуацията. За съжаление това не е така, думата „натурален“ сама по себе си означава много малко, а бялата гранулирана захар, пудрата захар, мусковадо, пълнозърнестата, кокосовата захар, захарта от фурми, медът, кленовият сироп, сиропът от агаве... винаги са захари, колкото и да се получават чрез повече или по-малко сложни производствени процеси.
Няколко разлики в храненето, вероятно свързани с по-голямото наличие на витамини или някои минерали, са незначителни в сравнение с минималната препоръчителна консумация (със сигурност няма да запълним недостига си на витамини и минерали чрез захарта в парче торта).
Ароматният въпрос е различен, но много захари са оцветени и приятно ароматни, изборът ще зависи от личния вкус и конкретната рецепта. Сорбитол, малтитол, ксилитол, изомалт и еритритол често се предлагат като заместители на захари, които не са захари, а полиоли, принадлежат към различна химическа категория и имат по-малко калории от класическата захар, с малко по-ниска подслаждаща сила. Често се определят като „масови“, защото могат да заменят същото тегло захароза (но това не е правило), подслаждащата сила винаги трябва да се оценява. Те не винаги могат да се използват в рецепти и прекомерната им консумация може да причини чревни проблеми.
Някои от най-често използваните са малтитол, еритритол и изомалт, които заместват захарта с почти еднакво тегло, с по-малко изразен подслаждащ ефект (всъщност те се използват и в солени сладкиши). Тяхната употреба при здравословни проблеми винаги трябва да бъде преценена от лекар. При подсладителите (стевия, аспартам, захарин), които не съдържат калории и също не са захари. Тяхната употреба не е често срещана в занаятчийски препарати, оставайки по-ограничена в индустриалния сектор, също и защото тяхното управление трябва да бъде особено внимателно и дозите строго контролирани Що се отнася до заместването в рецептите от техническа гледна точка, всички кристални захари са подобни на гранулирана захар може да го замени в същото тегло, със същата подслаждаща сила, обозначена като POD.
Пудрата захар, захарта Demerara (обикновено наричана тръстикова захар) и захарта Muscovado са практически идентични една с друга. Последнaта трябва да се използва пестеливо в теста, които трябва да останат хрупкави след готвене (меренги, бисквити), тъй като съдържа остатъци от производствения сироп (меласа), който остава в готовия продукт и го прави мек. Поради тази причина често се смесва с класическа кристална захар. Освен това няма разлика между тръстиковата захар и захарта извлечена от цвекло.

Горещо препоръчвам и книгата на Дарио Бресанини "Наука за сладкарството". Гледам, че я има само на италиански и испански, но може да появи и на други.

# 317
  • Русе
Малко се отклонихме от темата, но като гледам доста посетители тук се интересуват от сладки изделия без захар.
Линк за книга и рецепти за диабетици на руски на проф. Алла Погожева. Там има почти всички отговори за храната и диетата на хора страдащи от диабет.

Сахарный_диабет_2_го_типа_Кулинарная_книга_в_вопросах_и_ответах

# 318
Благодаря на Leonie  и  Mikkey по моя въпрос! Аз имам два вида спелта, така че ще ги направя с по- финното брашно за по- добър резултат.

# 319
  • Русе
Стартирах тренировките за празниците.
Бисквитки с вишни

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 10:57 от peych

# 320
  • Бургас
Изчетох темата и дойде ред да се запиша в редиците ви!
Още не съм решила, какво ще се приготвя за празниците, но задължителните соленки, винени сладки, забравени сладки ще има!
Без тях не може!

# 321
В момента правя блат за торта за първи път.

Сложих да се пече в 11.25ч
По рецепта трябва да се пече 26см тава
1час.
В момента е 12.05.

Положението е напукан блат , вдигнат.
Все още не много златист.

Трагично ли е положението?
И да отворя ли преди 12.20ч за проверка?

# 322
Дай да видим състава на блата, това има съществено значение. Този ми прилича, доколкото се вижда, на подобно на кексово тесто, щом се надига толкова и се напуква (а и от времето за печене по рецептата), но може и да ти е по-силна фурната - всяка пече различно.
Разбира се, че ако на вид ти се струва готов, ще го извадиш - минало е достатъчно време от началото на печенето. Бодни го с едно дървено шишче или клечка за зъби - ако излезе сухо, значи е напълно готов. В такъв случай го остави на решетка (не на коркова или друга плътна подложка) да се охлади във формата. Извади го достатъчно охладен, като преди да откопчаеш формата, за всеки случай обиколи блата с тънка шпатула или нож, да не е залепнал някъде.  
Принципно времето за печене е винаги ориентировъчно - зависи от фурната. Ти по-нататък ще си отбелязваш за твоята фурна, каквото и да печеш, включително подходяща температура, ниво и време.
Редактирам се: отлепването от стените на формата няма да е проблем, виждам, че си сложила хартия, но може да ползваш съвета, когато не слагаш такава.

# 323
Боднах суха е клечката  🙂
Благодаря!😀

https://uhaena.com/2019/11/10/boden-fondant/comment-page-2/

От този сайт.

Блат с размер 26 см и височина 6 см

6 яйца размер М
300 гр кристална захар
300 мл олио
300 гр кисело мляко
450 гр брашно
2 пак. бакпулвер по 15 гр всяко

P.S
Понеже ще я ядът деца.
Сложих само 200гр захар
Олиото 200мл
А бакпулвер се оказа,  че имам само лидълски 2 пакечета , а той е 10гр  та
Бакпулвера ми е 20гр

Дано като за първи път не съм прекалила с импровизацията

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 12:33 от Joy Joy

# 324
Даа, значи правилно се е виждало, че е кексово тесто.
Не е проблем, че се е спукал блатът, просто може след ден или поне няколко часа да отрежеш тази част (ако ще го ползваш за торта и ти трябва равен) с нож за хляб (назъбен). Евентуално при следващо печене намали с 10 градуса температурата, може твоята фурна да пече различно от фурната на дамата с рецептата.
Обикновено импровизацията с един или два продукта от такава рецепта налага и пропорционална редукция или увеличаване (зависи в коя посока е импровизацията) и на останалите продукти, за да се получи очакваният резултат, особено когато липсва опит - в противен случай се променя консистенцията, времето на печене и т.н. Наскоро установих, че бакпулверът на Лидл (поне партидата, от която имах малко количество) не върши никаква работа. Вземи си на д-р Йоткер или от ДМ - от ДМ още не съм ползвала, Мики го препоръча (което ще рече да се довериш на препоръката), но преди да взема инцидентно 1-2 пъти на Лидл, основно съм ползвала точно на д-р Йоткер и нямам забележки.

# 325
  • Czech Republic
Боднах суха е клечката  🙂
Благодаря!😀

https://uhaena.com/2019/11/10/boden-fondant/comment-page-2/

От този сайт.

Блат с размер 26 см и височина 6 см

6 яйца размер М
300 гр кристална захар
300 мл олио
300 гр кисело мляко
450 гр брашно
2 пак. бакпулвер по 15 гр всяко

P.S
Понеже ще я ядът деца.
Сложих само 200гр захар
Олиото 200мл
А бакпулвер се оказа,  че имам само лидълски 2 пакечета , а той е 10гр  та
Бакпулвера ми е 20гр

Дано като за първи път не съм прекалила с импровизацията

Бакпулвера ми се вижда много,  според мен. На това количество продукти е достатъчно около 12г.

Иначе, поздрав за всички нас, които знаем защо печем сладки за Коледа, а не купуваме.

https://www.facebook.com/share/r/1Bc6yG2TEe/

# 326
Кубратова, още веднъж лагодаря за съветите🙂 👍
Ще видим дали ще кърти на бакпулвер...

Natalyna,  в 10-тката 🎯
😃

# 327
Дори да не е кексово тесто, повечето блатове, ако не са пандишпан без набухвател (само яйца, захар, брашно и ванилия), правят куполче в средата и за торта върха се изрязва, за да са равни. Има практика да се пекат завити във фолио за да не образуват купол, но не съм пробвала така.🤗

# 328
  • In transit
Joy joy, и аз за бакпулвера да напиша. Има различни пакетчета бакпулвер. Някои са х 10, други х 12, трети х 15г, четвърти х 17г. Всички обаче са дадени за около 500г брашно. Щом пише 1 пакетче, слагаш цялото количество на твоето пакетче.
Съгласна съм с Наталина за количеството. Настрана е много и най-вероятно ще го усещаш във вкуса на блата.
Отделно, щом си намалила с 1/3 количеството захар и олио, ще получиш различен блат. Интересно ми е как изглежда вътре, като го срежиш, ако се сетиш да го снимаш.

# 329
Според мен за образуването на купола способства и температурата в началото на печенето - колкото по-висока, толкова по-вероятно е да има купол. Бакпулверът също е от съществено значение, но в случая е сложен по-малко от дадения по рецепта и за мен не е прекалено количеството - като се има предвид условно (зависи от рецептата и останалите продукти и дали се касае за кексово или бисквитено тесто), че 1 пакетче от 7-10 гр  в голяма част от рецептите се ползва дори и за 1 или 1 и 1/2 ч.ч. брашно (около 150 - 220 гр), без да се надига прекалено печивото.   

Общи условия

Активация на акаунт