Коледа 2025

• 87 966
  • 1 439
  •   1
Отговори
# 300
Линцерите -да, правя ги от години само с брашно от спелта. Има разлика, но ние сме свикнали, защото го ползвам за почти всички тестени изделия - пица, кекс, мъфини. Меденките ги правя с ръжено брашно, но не пълнозърнесто. За другите - не знам. Но все пак има значение и качеството на брашното. Това е фино, води се тип 700. Другия тип 480 е по-едро, а пълносънестото е съвсем грубо.

# 301
  • София
Всяка година правя сладки за Коледа, но сега трябва да пробвам без захар и може би бадемово или кокосово брашно. Моля за добра рецепта ?🥰

# 302
  • Бургас
Аз харесвам и  правя тези за Коледа, но не знам без захар какво ще стане.Не съм запозната със заместителите.

https://www.youtube.com/watch?v=EMaMis1x9k4&list=PLPqZq86et3Y5at … 2uFvE9Xf&index=33

# 303
Въпрос относно ангелските очи. Кога ги пълните със сладко - преди или след печене?
В една немска група за коледни сладкиши четох, че се запичат около 6 минути, след което се вадят, пълнят се с топло сладко и след това се допичат.

# 304
Аз харесвам и  правя тези за Коледа, но не знам без захар какво ще стане.Не съм запозната със заместителите.

https://www.youtube.com/watch?v=EMaMis1x9k4&list=PLPqZq86et3Y5at … 2uFvE9Xf&index=33
Много ми харесаха, надявам се да се справя, защото няма пълен превод на английски. Ще пробвам като нещо ново.

# 305
  • Бургас
В описанието на клипа има рецептата на няколко езика.

# 306
  • Русе
Скрит текст:
Всяка година правя сладки за Коледа, но сега трябва да пробвам без захар и може би бадемово или кокосово брашно. Моля за добра рецепта ?🥰

Това е линк към книга на руски /включително рецепти без захар и алергени/. Разгледай я, може да си харесаш някоя рецепта.

# 307
Аз пълня ангелските очи преди печене - тогава тестото е меко и лесно оформям вдлъбнатината. Слагам по-гъсто сладко/конфитюр и не се разтича. Има обаче логика и в предложения вариант за първоначално запичане без сладкото и последващото му добавяне. Трябва обаче вдлъбнатината да се запази, а тя може и да се поразлее или бухне (зависи от тестото) и да няма място за него. Може да се направят проби с няколко броя и да се прецени как ще се държи конкретното тесто в двата варианта.
Практически се предлага вариация на печенето на тарталети, които отначало се пекат "на сляпо" с някаква тежест върху хартия за печене и после се допичат открито. Вдлъбнатината на ангелските очи обаче е твърде малка, за да се приложи този метод в пълния му вид. Евентуално бих пробвала с някакво подходящо по размер топче, увито във фолио за печене, да притисна вдлъбнатината, докато се пече без сладко.
Правех преди време едни сладки с лешници, които се пекат точно с отворче в средата и после се пълнят с ганаш или дулсе де лече или поне аз така ги пълних - някои отворчета станаха по-плитки, други се запазиха, но наистина зависи от състава на тестото.   

# 308
  • In transit
Тази рецепта е много добра. Без глутен и лактоза. Съвсем без захар нямам, но е малко, все някаква сладост трябва да има. Може да я замениш с еритритол, ако имаш здравословни проблеми.

a_tita, не е проблем да ползваш брашно от спелта. Гледай само да няма много протеин (глутен) в брашното. Колкото по-малко има, толкова по-добре е за сладките, т.е колкото по-фино смляно е брашното, по-малко глутен има. Имам едно от спелта на ДМ, което е с 12% протеини, което си е много. Вариант е да го смесиш с някакво безглутеново брашно, като оризово или царевично.
Ето ти една рецепта, в която съм ползвала пълнозърнесто и оризово брашно.

# 309
  • София
Аз май ще започна с провал Simple Smile Замесих тесто за Дрезденския щолен и вече 1 ч. почти не мърда Simple Smile Сега го форсирах във фурната, дано да втаса Simple Smile Чудя се много ли се надига? Като го гледам по снимките не е от най-бухналите печива.

Тя Джемма може да каже най-добре, но доколкто помня, няма как да се надигне хубаво като питка, тестото е много тежко. Сигурна съм, че ти е станало Simple Smile И ухае прекрасно. Сега като отлежат, ще са страхотни.

# 310
  • София
Аз от години правя меденките с типово брашно и малтитол вместо захар. Малтитолът е естествен подсладител, с по-нисък от захарта гликемичен индекс. Прилага се в рецептите 1:1 заместване на захарта.
По последни изследвания еритритолът, който е с нулев гликемичен индекс и е широко препоръчван в много кето рецепти, не е никак безобиден.
Всъщност ако изобщо правя нещо тестено сладко, го правя с малтитол. При разбиване с яйцата не дава обем, както със захар, съответно увеличавам малко бакпулвера. Използвам типово или пълнозърнесто брашно, като част замествам най-често с обезмаслен кокос и протеин на прах. Резултатите винаги са добри.
В темата за консервиране споделях, че си правя сладка и компоти с малтитол, като в първите добавям пектин за сгъстяване. В къщи всички отдавна свикнаха с по-малкото и естествена сладост, идваща основно от плодовете.

# 311
И малтитолът не е добър избор, и като цяло подсладителите.Нарежда се до сорбитол, манитол,сукралоза и аспартам.Проблемите не опират само до кръвна захар.

# 312
Момичета, не си играйте със заместителите на захарта, с тях шега не бива.  
Малтитолът не е добър избор за здрав човек. Хората с диабет нямат избор, но не разбирам защо здрав човек трябва да си го причинява, още повече да се дава и на деца. Освен да побърка храносмилателна с-ма, не знам какви ползи може да има, като на всичкото отгоре води и до увеличаване на апетита и предизвика смущения в процеса на метаболизма на въглехидратите. Нарушава и електролитния баланс - действа като разхлабващо.
Хапчетата и добавките са създадени за болни хора, не за здрави.

# 313
  • София
Предлагам да не разваляме хубавата коледна тема с този спор. 🙏🍀✌️
 Реално и за здрав човек изобщо не е добре да яде захар, но ако махнем всичко, сладки няма да правим. Ще се ограничим само до  сезонните плодове и естествено ферментирали напитки от шипка, дренки и круши, както са правели хората преди 100 години.
dt, първите изброени от теб са с естествен произход, докато аспартама е с химически, така че не е едно и също.
Правя, защото имаме проблем. Все пак не ядем само сладки и кексове с малтитол. Стараем се да се случва рядко.  Аз съм с ИР, мъжът ми е с леко повишена КЗ, макар че няма наднормено тегло.

# 314
От малтитола се пръцка и води до подуване на корема, което хич не е приятно и трае с часове. Ще каже човек "зависи от количеството". Ами ако ще трябва да хапна само 1 сладка с малтитол, то тогава и със захар може.☺️
Чисто от калорийна гледна точка най безвредна е фруктозата, защото е 1.5 пъти по сладка от глюкоза и 1.25 пъти по сладка от захароза (трапезната захар). Но тя пък не зарежда мускулния гликоген, а само чернодробния, който бързо се насища и после директно омазнява черния дроб. В университета учехме, че химически инертна е само сукралозата, но и за вредата от нея си има достатъчно данни. Та ако не си бодибилдър преди състезание, като е Коледа, по добре си хапни С МЯРКА нормална захар, от колкото да търсиш варианти да я замениш и да изядеш много по-голямо количество, уж безвредна версия на сладките. А и съм забелязала по себе си, като знаеш, че нещо е калорично и със захар, си много по умерен в консумацията, от колкото като го кръстиш диетично, успокоиш се и прекалиш.☺️

Общи условия

Активация на акаунт