Коледа 2025

• 89 618
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 495
Розов кекс
4 яйца
1 чаша 200мл захар
1 чаша брашно
1 чаша Ягодово или малиново нишесте
120 мл олио
1 бакпулвер
1 ванилия

# 496
Розов кекс
4 яйца
1 чаша 200мл захар
1 чаша брашно
1 чаша Ягодово или малиново нишесте
120 мл олио
1 бакпулвер
1 ванилия

Благодаря.
Измервам със същата чаша от 200мл, тогава това са около 2-3 нишестета.

# 497
Мисля, че ще направя  - финландски коледни кошнички ( у дома това е фаворита)
Може ли рецептата? Линкът от първа страница е неработещ.

Заповядай:
gotvetesmen.com/recepta/finlandski-sladki-s-plnez

Тази година ще направя две дози, защото винаги са малко. Аз давам воля на фантазията си при приготвяне на пълнежа. Отгоре  за капаче слагам малка звездичка изрязана от тесто и украсявам с перлички.  Пека кошничките  в тава  като за мини мъфини, оформям тестото като кошничка в която слагам пълнежа.

# 498
Благодаря, но линкът пак не ми се отваря.

# 499
# 500
Благодаря Simple Smile Изглеждат чудесно.

# 501
Катастрофирах с меренговото руло. Grinning
Блата направих с орехи, стана перфектен, кремът и той - направих варен, охладих, избих...абе по всички правила. Обаче, при навиването се разпадна и стана.....мацано дупе с тиква. Joy
Къде сбърках....?Thinking
Събрах всичко накуп в една йенска съдинка,  загладих отгоре и нахвърлях каквото ми дойде в ума, залях с карамел и ръснах счукани орехи и карамелизирани череши, и съм го бутнала да стяга. Grinning
Ще им го сервирам на топки като Шамлой галушка, пък дано ми мине номера. Blush

Sysly, рулото Павлова правя по тази рецепта и не съм имала фал до сега. Но крема е от маскарпоне, сладкарска сметана и пудра захар, а ти май си правила сладкарския крем, който според мен не е подходящ за този блат.

https://vkusnosbety.blogspot.com/2022/08/blog-post_31.html

# 502
В стария тефтер намерих рецепта за кекс само с нишесте.
Дунапренов кекс
5 яйца
2ч.ч. ароматизирано цветно нишесте
1ч.ч захар
1бакпулвер
3с.л.олио.
Намерих и рецепта за сладки черешки без печене и за бонбоните от байкалчета, сладкият салам, за сладки с преса без пълнеж.Ако някой се интересува ще ги пусна.

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 19:13 от morskibriz

# 503
  • под тепетата
Ха, и аз го знам като дунапренка кекс! Брех, актуални стават рецептите от детските ми години!

# 504
Да, актуални са тези рецепти, защото са си вкусни Simple Smile Не случайно на 15 г. се търкалях .... само кексове и торти лапах Simple Smile  Все пак аз не бих направила такъв кекс с оцветители, особено ако е за малко детенце...
но, всеки си преценява, разбира се.

Да дам отчет - до момента един щолен и меденки. Във фризера имам тесто за едни екзотични сладки и сладки с тахан и сушени плодове. По-натам ще забъркам и едни пряники и едни лешникови бисквитки. Може и още нещо....примерно някакви шоколадови Simple Smile

# 505
  • In transit
Мики, имаш предвид да ги пълня на по късен етап ли? Те са ми малък зор, правя ги от години и съм им  хванала майсторлъка. Тях може и при сина ми да ги направя, да са по пресни.
Аз мислех меденките и щолените да направя малко по рано, да не ми е много напрегнато баш последните дни преди отпътуването. Че и пуйка съм обещала.
Имаш две опции. Първата е да ги изпечеш сега, примерно, да ги охладиш добре, да ги сложиш в пластмасови кутии с капак и да ги замразиш. Аз ги слагам кутиите и в найлонови пликове, за да съм сигурна, че няма да поемат миризми от фризера. После ги прехвърляш в хладилника и като се отпуснат ги пълниш с крема, който си решила.
Втората опция е да ги охладиш, напълниш с крем и така да ги прибереш във фризера. После процедираш по същия начин, прехвърляш в хладилника и след няколко часа са готови за ядене.
Сега си мисля, че втория даже може да ти е по-удобен, защото може преди да тръгнеш, да ги извадиш от фризера и докато стигнеш при сина ти, ще са готови за ядене. Simple Smile Така ще имаш време да се радваш на децата, вместо да се занимаваш с готвене.
Няма разлика във вкуса на съхранени еклери в хладилника и такива, които са престояли във фризера. Така или иначе, като ги напълниш с крем трябва да ги прибереш в хладилника.
Само не знам с какви кремове ги пълниш, но ако е сладкарски, някакъв мус или кремю няма да имаш проблеми.

Биляна, избива ни на носталгия покрай празниците, явно. Simple Smile

# 506
Миналата седмица се разрових из сайтовете тип OLX и си намерих шприц за маслени бисквити като на майка ми. Жената го продаваше за 6евро + доставка и изобщо не се пазарих (имаше такава възможност). Днес го получих, заедно с поздравителна картичка. Шприцът е като нов.

П.С. Много харесвам орехчета, но съм на индукционни котлони и тези преси за тях не стават Sad Видях, че продават само черупки в MixMarket (това е като Берьозка) и може по Коледа да купя и да ги напълня с крема препопъчан от Пейч.

Тая седмица ги има в Алди и много им се чудих. Но все си мисля, че имаме такъв у нас, в България, та се спрях.

# 507
  • In transit
Да, скоро ги пускаха и в Лидл. Всички марки имат такива шприцове.

Чакайте да ви покажа на какви сладки форми за елхички попаднах преди малко, докато разглеждах офертите на Амазон. Blush Струва ми се много идейна, за коледни мъфини, например със сладко от малини отгоре. Heart Eyes

Формата за щолен на Zenker e на много добра цена в момента, ако на някой му трябва.

# 508

Горещо препоръчвам тази една идея по-лека рецепта със "снежна" шапка. Оползотворих ябълките от градината.💚
https://youtu.be/BoaKyE9xkdA?si=tfDoAZYQsOviUomY

# 509
Благодаря на всички за предложенията с Бейлис!
Пейч, да се залавяме за работа, докато не сме изпили бутилките Simple Smile
У дома доскоро алкохол почти нямаше (имахме 300 мл ракия в хладилник, която преживя 15 години и смени два хладилника през това време Simple Smile), а сега има цели три дамски питиета, които смятам да вложа половината в сладкиши, половината - в майсторката им Simple Smile
За меренговото руло - не съм правила и много ме изкушава, но ми напомни за един от първите ми сладкиши като млада домакиня, който приготвих с такова старание и щях да изхвърля, но мама свекърва ме завари на фазата на опита и го преустанови Simple Smile
Сладкишът беше от книгата на Добрина Венкова и представляваше меренгови правоъгълни платки, слепени с много хубав (по спомени) маслен шоколадов крем. Всъщност се пече един правоъгълен блат, който после се разрязва на три части по дължина, които пък се сглобяват  с крема. Ще потърся тези дни рецептата, на някой може да му допадне. Даже мисля, че името му беше сладкиш "Грето" (Пейч, почти се обзалагам, че си го правил и няма да е лошо да издадеш тънкостта, която тогава ми убягна, от твоята книга на Добрина Венкова е)
Та, от моите платки само една (основата) успях да преместя цяла и да намажа с крем. Втората и третата се начупиха, ядосах се и тъкмо отворих вратата на терасата да плесна целия сладкиш в кофата, мама свекърва го спаси. А беше много вкусен наистина - сглобих го начупен и пак се изяде, даже не личеше, като го намазах отгоре с крема. Този момент и опит после спасиха много блатове на торти, особено орехови, а доведоха и до буквално нови рецепти за сладиши Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт