Коледа 2025

• 89 569
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 480
Великова, аз и бонбони с алкохол дълго не правех и не ядях, защото и от тях ми ставаше зле, ама нещо им се настървих и всичките си череши за една торта киснах в бадемов аперитив, после той влезе в сиропа за тортата Simple Smile  Абе, ще вляза в пътя - бонбон след бонбон...
И сега ще питам за кремове с Бейлис. Наумила съм един с маскарпоне, бита сметана и кондензирано мляко, ама ми се струва, че мога да сложа малко и в някой ганаш. Така ли е или ще го повредя?

# 481
  • Русе
Скрит текст:
Великова, аз и бонбони с алкохол дълго не правех и не ядях, защото и от тях ми ставаше зле, ама нещо им се настървих и всичките си череши за една торта киснах в бадемов аперитив, после той влезе в сиропа за тортата Simple Smile  Абе, ще вляза в пътя - бонбон след бонбон...
И сега ще питам за кремове с Бейлис. Наумила съм един с маскарпоне, бита сметана и кондензирано мляко, ама ми се струва, че мога да сложа малко и в някой ганаш. Така ли е или ще го повредя?

Охо, пияни вишни. Извини ме, череши. Smile Угаждаш си Кубратова. Ето една лесна рецепта с ликьора.
1 чаша гъста сметана за разбиване , 236 г
2 супени лъжици Baileys , 28 мл
2 супени лъжици кристална захар , 23 г

Добавете всички съставки в купа на миксер. Разбъркайте, за да разтворите захарта. Опитайте, за да видите дали искате да коригирате нещо.
Разбийте с тел и ръчен миксер или с приставката за разбиване на средна скорост, докато се образуват твърди върхове. Не прекалявайте с разбиването на сметаната.

крем с масло Baileys - това е крем за огромна шоколадова торта. Блатовете са с малко захар. Не се учудвай на количествата пудра захар.
1 ½ чаши осолено масло, омекнало
9 чаши пудра захар
½ чаена лъжичка сол
3 супени лъжици ирландски крем Baileys
4 супени лъжици мляко или сметана
Разбийте маслото в купата на миксер с приставка за бъркалки, докато стане гладко и пухкаво.
Постепенно добавете пудра захар, докато се поеме напълно.
Разбийте екстракта от ванилия и Бейлис.
Добавете млякото и разбийте за още 3 до 4 минути или докато сместа стане лека и пухкава.

Тук съм копнал една рецепта от нета. Чака си реда в къщи за правене /имам една бутилка Baileys от миналата година.
Скрит текст:
Съставки

За шоколадовата бисквитна кора:
34 обикновени бисквитки Oreo, пълнежът НЕ е отстранен, натрошен на фини трохи
1/2 чаша (113 г) разтопено несолено масло
За пълнежа за ирландски крем чийзкейк Baileys:
3 пакета от 215 грама (общо 690 грама) пълномаслено крема сирене на стайна температура
1 чаша (227 г) пълномаслена заквасена сметана със стайна температура
1 чаша (199 г) кристална захар
3 големи яйца на стайна температура
2 големи жълтъка със стайна температура
1/2 чаена лъжичка еспресо на прах (по избор)
1/2 чаша (113 мл) ирландски крем ликьор Baileys
За шоколадовия ганаш с ирландски крем Baileys:
225 г полусладък шоколад, ситно нарязан

3/4 чаша (171 мл) течна сметана
1/4 чаша (57 мл) ликьор Baileys Irish Cream
Инструкции

За шоколадовата бисквитна кора:
Загрейте фурната до 350 градуса (F). Увийте дъното и стените на 9-инчова тава с подвижен диаметър в дебело алуминиево фолио. Напръскайте леко 9-инчова тава с подвижен диаметър с незалепващ спрей.
В голяма купа смесете натрошените трохи от бисквитки и разтопеното масло, разбъркайте добре, за да се смесят.
Притиснете сместа към дъното – и леко нагоре по стените – на подготвената тава.
Печете кората в предварително загрята фурна за 10 минути. Извадете кората от фурната и я оставете настрана върху решетка за охлаждане, докато не ви потрябва.
Намалете температурата на фурната до 325 градуса (F).
За пълнежа за ирландски крем чийзкейк Baileys:

В корпуса на мощен блендер, кухненски робот, стационарен миксер с приставка за бъркалка или в голяма купа с ръчен миксер разбийте омекналото крема сирене и заквасената сметана до пълна гладкост.
Добавете захарта и разбийте до гладка смес, като остъргвате стените и дъното на купата, ако е необходимо. Добавете яйцата и жълтъците и разбийте до гладка смес. Изключете миксера и добавете еспресо на прах.
Накрая добавете ирландския крем ликьор Baileys, като разбърквате само докато се смеси с тестото.
Изсипете пълнежа върху частично изпечената кора и използвайте шпатула, за да загладите горната част.
Поставете формата за чийзкейк в голяма, дълбока тава.
Поставете тавата във фурната и след това добавете около 2,5 см гореща вода в нея. Това е вашата водна баня.
Печете чийзкейка за 1 час и 15 минути. След това изключете фурната и оставете чийзкейка да престои неподвижно 40 минути във фурната със затворена врата. Чийзкейкът трябва да е все още леко мърдащ се.
Извадете кекса от фурната, прокарайте нож много внимателно по краищата му и го оставете във формата за още 15 минути, преди да го извадите. Покрийте леко формата с подвижно фолио и я охладете в хладилник за поне 6 часа.
За шоколадовия ганаш с ирландски крем Baileys:

Добавете нарязания шоколад в средно голяма купа и оставете настрана.
В малка тенджера на среден огън оставете сметаната да заври. Изсипете сметаната върху парченцата шоколад и оставете настрана за 1 минута. С тел започнете да добавяте разтопения шоколад към сметаната, като разбивате, докато сместа стане гладка и лъскава. Разбийте ирландския крем Baileys.
Оставете настрана, на стайна температура, докато е необходимо.
Изсипете ганаша върху охладения чийзкейк. Оставете настрана, докато ганашът стегне, около 1 час.
За сервиране, нарежете чийзкейка с остър нож с тънък нож, като го избърсвате между всяко рязане.
Съхранявайте, леко покрито, в хладилник, до 5 дни.

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 09:26 от peych

# 482
Кубратова, действай смело с Бейлиса Wink. Слагала съм в ганаш, в стопен шоколад за заливка, в маслени, млечни и сметанови кремове. Ползвала съм го и за сиропиране на блатове.

Бисквити с Бейлис и лешници
Парфе с “бейлиз” кафе

Ето и един крем за слепване на бисквитки.
50 мл Бейлис     
125 гр масло                                 
100 гр пудра захар     
2 с.л. кафе на гранули

# 483
  • In transit
Кубратова,
Два крема с Бейлис от мен, за идея:

Панакота с Бейлис, шоколад и кафе

и лек крем с Бейлис и кисело мляко (подобно на панакота, но има и кисело мляко)

С маскарпоне ще стане, но намали сметаната за сметка на Бейлиса, да не стане много рядък крема. За ганаш, по същия начин процедирай.

# 484
А нормално ли е пържолите в чугунения тиган много да димят?

Чак много да димят не е нормално - вероятно температурата е твърде висока и/или ползваш олио с много ниска точка на пушене.

# 485
Мики, Вокс, благодаря ви за предложенията!
Още днес ще се пробвам с меренгово руло и ли торта, че да си призная, не съм правила досега. Нещо у дома недолюбват целувките, но така с повечко крем може и да ги прелъжа някак. Замислям да добавя малко смлени орехи или бадеми в белтъците, че ореховките са им любими....

Кубратова, благодаря ти за твоите фунийки. Записани са прилежно и следващия път ще пробвам тях. Разликата е по-скоро в технологията, но все пак не пречи да пробвам и нещо различно от моето.

Посмях се от сърце с пияните сладкиши и коледният котарак, ама и аз съм от тези дето доволно черпят всичкото що е сладкиш с алкохол, без да го жаля. Grinning
Имам и един спомен от девството - как баба изхвърли една купа с пияни вишни и кокошките ги бяха намерили, и изкълвали до една. Три дни не можаха да изтрезнеят, падна голям смях. Joy А петела пиян-залян, такива трели извиваше, че всички съседски кучета се скъсваха от лай. Мислихме, че ще умрат, ама след тежък махмурлук оцеляха гадините.

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 12:29 от Sysly

# 486
Поздравявав Ви всички за ентусиазма, който имате пък и го осъществявате нагледно!!! Прекрасна тема на фона на всико сиво в тази държава.
Не е много коледна рецептата, за който ще попитам, но в случай че имате опит ще съм благодарна да ми я напишете.
Значи имам въпрос за този розов кекс /един пандишпанен с нишесте розово/.
Помня преди 45г. леля ми го правеше и ми се струваше вълшебен, нямам спомен за вкуса му особоно, естествено.
Чета разни рецепти, но някъде пише изцяло с нишесте пшенично , а масово нишестето е царевично - това розовото, та от къде да купя розово пшенично. И вторият ми фундаментален въпроос  е, слага ли се брашно или вЕрно е само нишесте.
Искам да се пробвам да го направя, че тя почти го е забравила, а неискам да стават някакви мазаляци, които да захвърля в кофата.
Благодаря Ви.

# 487
  • In transit
Koen, имам тази рецепта за подобен кекс на този, който търсиш.
Сега наистина се продават основно царевични нишестета. По-хубави са за кексове. Има и пшеничени, ако държиш на такова. Розовото се постига с оцветител, който е добавен към нишестето. Т.е дали ще ползваш чисто натурално нишесте+ червена боя на прах или ароматизирано прахче, няма особена разлика. Аз бих сложила цвекло на прах, сок или друг естествен аромат. Сега ми хрумна, че ако искаш хем да е розов, хем да има вкус на малини или ягоди, може да си купиш лиофизирани плодове от ДМ, да ги смелиш с машинка за мелене на кафе и така да ги добавиш.
Само с нишесте ще се получи доста плътна структура на кекса, препоръчвам да сложиш брашно + нишесте. Обикновено съотношението е 2/3 брашно и 1/3 нишесте.
Да се допълня, ако е бил точно пандишпанен,  както си писала, може и само с нишесте да го направиш.

# 488
  • Русе
Скрит текст:
Поздравявав Ви всички за ентусиазма, който имате пък и го осъществявате нагледно!!! Прекрасна тема на фона на всико сиво в тази държава.
Не е много коледна рецептата, за който ще попитам, но в случай че имате опит ще съм благодарна да ми я напишете.
Значи имам въпрос за този розов кекс /един пандишпанен с нишесте розово/.
Помня преди 45г. леля ми го правеше и ми се струваше вълшебен, нямам спомен за вкуса му особоно, естествено.
Чета разни рецепти, но някъде пише изцяло с нишесте пшенично , а масово нишестето е царевично - това розовото, та от къде да купя розово пшенично. И вторият ми фундаментален въпроос  е, слага ли се брашно или вЕрно е само нишесте.
Искам да се пробвам да го направя, че тя почти го е забравила, а неискам да стават някакви мазаляци, които да захвърля в кофата.
Благодаря Ви.

https://magazinnatural.bg/produkt/nisheste-malina-60-gr-shiderov/
Смеси го с нормално нишесте и готово.
https://ipeychev9.blogspot.com/2017/02/blog-post_26.html

# 489
Намерих из разни сайтове бадемово брашно на добра цена,  поръчах и есенции - кафе, коняк ,амарето, портокал. Малко поръска поръчах също. Мисля, останаха ми калко сушени плодове и кувертюр да взема, и мога да кажа, че продуктите ги имам. Сестра ми ми донесе от Турция масло, брашно взех от италианския магазин. Мисля, че ще направя  - финландски коледни кошнички ( у дома това е фаворита), капучинови звезди ( поръчах марципан), шоко браунис,  фунийки с крем, портокалови с парченца шоколад, и от сайта на Пейч си харесах едни дето се овалват в белтък и смлени орехи и се слепват с шоколад, и едни дето се овалват в бадемово брашно и имат  шоколадов център.  И минищолени, разбира се, за къде без тях. Дано се спра с тези, че иначе по Коледа съм като изцеден лимон... оф, и профитероли мисля да направя, и меденки които наполовина да потопя  в шоколад.  И това е.

# 490
  • In transit
G..D.., профитеролите може да ги направиш сега и да ги съхраниш във фризера до празниците, ако имаш място. Grinning

# 491
Koen, имам тази рецепта за подобен кекс на този, който търсиш.
Сега наистина се продават основно царевични нишестета. По-хубави са за кексове. Има и пшеничени, ако държиш на такова. Розовото се постига с оцветител, който е добавен към нишестето. Т.е дали ще ползваш чисто натурално нишесте+ червена боя на прах или ароматизирано прахче, няма особена разлика. Аз бих сложила цвекло на прах, сок или друг естествен аромат. Сега ми хрумна, че ако искаш хем да е розов, хем да има вкус на малини или ягоди, може да си купиш лиофизирани плодове от ДМ, да ги смелиш с машинка за мелене на кафе и така да ги добавиш.
Само с нишесте ще се получи доста плътна структура на кекса, препоръчвам да сложиш брашно + нишесте. Обикновено съотношението е 2/3 брашно и 1/3 нишесте.
Да се допълня, ако е бил точно пандишпанен,  както си писала, може и само с нишесте да го направиш.

Ах, благодаря от сърце.

# 492
Мики, имаш предвид да ги пълня на по късен етап ли? Те са ми малък зор, правя ги от години и съм им  хванала майсторлъка. Тях може и при сина ми да ги направя, да са по пресни.
Аз мислех меденките и щолените да направя малко по рано, да не ми е много напрегнато баш последните дни преди отпътуването. Че и пуйка съм обещала.

# 493
Мисля, че ще направя  - финландски коледни кошнички ( у дома това е фаворита)
Може ли рецептата? Линкът от първа страница е неработещ.

# 494
Катастрофирах с меренговото руло. Grinning
Блата направих с орехи, стана перфектен, кремът и той - направих варен, охладих, избих...абе по всички правила. Обаче, при навиването се разпадна и стана.....мацано дупе с тиква. Joy
Къде сбърках....?Thinking
Събрах всичко накуп в една йенска съдинка,  загладих отгоре и нахвърлях каквото ми дойде в ума. Залях с карамел и ръснах счукани орехи и карамелизирани череши, и съм го бутнала да стяга. Grinning
Ще им го сервирам на топки като Шамлой галушка, пък дано ми мине номера. Blush

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 19:19 от Sysly

Общи условия

Активация на акаунт