Коледа 2025

• 87 817
  • 1 439
  •   1
Отговори
# 975
  • софия
Днес направих фунийките с крем, които забравих да снимам и втора доза с шоколадови напукани сладки. Това са последните за този сезон. Светли празници!

# 976
Сърдечна благодарност, Марчева!
Интересното е, че отрязах капачето на последния блат за проба и се оказа, че не мирише на сода - двама дегустатори опитвахме, вкусът е какаов. Няма да рискувам обаче и утре ще направя нови блатове.
ММ гледа, че се суетя около тях, едновременно и опаковам сладки, гладя, шоколадя меденки (още!) и ми се кара, че не съм направила от моите си блатове, ами съм тръгнала да чета нам къде си...Е, така е, ама понякога излизат чудни неща от опитите...просто не беше моментът.

# 977
Здравейте и от мен!
Аз само четох досега, но се включвам да ви похваля - пълните ми очите и душата като чета и гледам какви красоти вкусни творите! Шапка свалям на всички ви!
Тази година имах до последно надежда, че ще мога да направя всичко, което бях решила, преди Коледа, но не ми се получиха нещата. Направих досега само меденки, соленки и торта Фереро за рожденик. Не стигнах до рохличките и шоко нус кугели, но тъй като продуктите са заредени, ще ги направя, живи и здрави, когато се приберем вкъщи след Коледа. И на Нова Година се яде сладко - така се успокоявам.
Иначе и моите меденки се напукаха, но аз пък сложих пълнозърнесто брашно, тестото ми беше лепкаво и сложих още малко, за да стане меко и да спре да лепне. Оттам ми е грешката явно. Но това изобщо не ни пречи, добре си похапваме от тях.
Бъдете здрави, пожелавам ви весели и топли празници, и продължавайте да правите Коледата по-вкусна и уютна с произведенията си!

# 978
От години правя шварцвалд по различни несмки рецепти, но никога не е била със сода, камо ли пък сода+бакпулвер, да не говорим за останалите продукти. ( Вижда ми се американски вариант, подобно на тесто за мъфини.)
Скрит текст:
Tази е последната от август. Неугледна, но пък си бяхме само ние и не се старах толкова.
А това е най-лесната Schwarzwälder Kirschtorte (6 яйца, 200 гр захар, 200 гр. брашно, 50 гр нишесте, 50 гр. какао, 2 ч.л. бакпулвер). Моят вариант е с течна сметана, но съм срещала и с топла вода или течно масло.

# 979
  • Русе
Къпана пита

И последните /засега/ сладки - Лешникова бисквитки.

# 980
Ей ги меденките ми, но нямах нито време нито желание да ги аранжирам. Вече след полунощ ми се повдигаше от тях, а и ги наредих в транспортни кутии. Предпочетох на място при нашите да ги редя в подаръчните.

Тези са с леки производствени дефекти и ги оставих за вкъщи. Simple Smile

Скрит текст:

И една питка врътнах за децата, че много я обичат.

Снимките са трагични, но по нощите толкова.

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 10:56 от Sysly

# 981
Ха-ха, Сисли,
И аз тази сутрин врътнах две баници, защото децата ги обичат точени.
Чакам ги тази вечер, ще ги посрещам и с твойте меденки.

# 982
Дечурлигата се разболяха по "поръчка" преди Коледа-чудо.
Да питам блата за торта (Шоколадовата)
Искам да го намажа/сглобя за 25-ти.
Мисля назад в темата коментирахте,  че може блат за торта да се направи по-рано и да се увие във фолио.
Може ли този "шоколадов" блат да го направя на 23-ти?

# 983
Направи го на 23, като изстине напълно го фолирай. Ще изчака без проблем до 25 дори без хладилник. Аз бих сглобила тортата на 24 сутринта да има време да попие блата и да стегне.🤗

# 984
На 24-ти, ако са здрави децата ще пътуваме над 5часа.
На 25-ти ще стана рано сутринта или .....
....или ще се жертвам и ще украся по нощите като стигнем по-живо, по здраво.
MayGodBless, направо ми стана любим блата
Благодаря още веднъж 🤗
Май тази година няма да успея с дрбните сладки. А ви се щеше поне да пробвам тия прослувути Рохлички и бисквитките "като на ОМV"

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 00:48 от Joy Joy

# 985
Пак ще стане добре тортата, понеже е по сочен блата, и няколко часа да престои преди сервиране е достатъчно. Пробвано многократно по спешност😄🤗

# 986
  • София
Здравейте!
Чудя се за Коледното пънче на Йоли Bûche de Noël.
Не мога повече да въртя тави с дребнотии. Искам нещо бързо, но все пак коледно. Правих Speculoos бисквитки, Мостачоли, меденките на Джули, линцери и ванилени кравайчета. Всички са разпределени за раздаване, а се появи и още една сбирка, където искам да занеса нещо.

# 987
Вчера открих розова вода за готвене в Кауфланд и направих Гръцки бели курабии (курабиедес).

Рецепта за сладкиш с розова вода или други кулинарни изкушения ?

# 988
  • Русе
Скрит текст:
Вчера открих розова вода за готвене в Кауфланд и направих Гръцки бели курабии (курабиедес).

https://ipeychev9.blogspot.com/2022/02/maamoul-mad-bi-ashta.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2016/11/blog-post_26.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2022/07/blog-post.html

Повечето турски, арабски и персийски тестени /оризови/ сладкиши носят на ароматизиране с розова вода.

# 989
  • София
................
Моля ти се, кажи на кой щанд е, да не се лутам да я търся, благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт