Коледа 2025

• 89 033
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 150
Аз съм си наумила един чомлек за празниците. Не съм го готвила отдавна, а и за мен е лесно, бързо, вкусно, защото мятам всичко в слоукукъра и забравям. Преди го готвех в глинен съд във фурната.

# 151
Цоп и аз в новата тема. Коледата ми е любимото време от годината. За съжаление  тази година няма да сме в пълен семеен състав и няма да ми се налага да правя нещата с грандиозен размах, както аз обичам.
Но се чудя на тази идея, евентуално в по-малък размер https://www.facebook.com/share/r/181HH2Bn9c/

# 152
Leonie, Завиваш в хартия за печене и после в алуминиево фолио, а може да го сложиш и в плик за печене. Печеш до готовност като накрая го развиваш и оставяш да се запече леко.
Да разбирам ли, че така завито месото се пече без никаква течност и няма да стане сухо?

# 153
Здравейте! Видях, че има нова тема, но забравих да се запиша. Точно днес си мислех, че нямам много желание да пека тази година, но близките ми сигурно ще си чакат кутиите.

Аз попаднах на гадно масло точно от немските, намазах на филийка и установих, че мирише лошо, така че не го ползвах за нищо.
Заредих малко Монарх да има.

Иначе с децата още от първото захлаждане започнахме да правим меденки е малки дози за забавление и да има за следобедите.

П. П. На всички с нов член в семейството -честито, тепърва ще е весело!
На всички, които тъжат - знам какво е, изпращам прегръдки!

# 154
Leonie, Завиваш в хартия за печене и после в алуминиево фолио, а може да го сложиш и в плик за печене. Печеш до готовност като накрая го развиваш и оставяш да се запече леко.
Да разбирам ли, че така завито месото се пече без никаква течност и няма да стане сухо?
Марѝ, не става сухо. Самото месо си пуска течност, а и като е увито се задушава в нея. Ако се притесняваш, може да капнеш малко бяло вино, около 50 мл, но аз не го правя.

# 155
  • София
Бъдете внимателни с маслото Монарх, то се преопакова у нас, и напоследък има оплаквания, мирише лошо и е с лош вкус. Това масло не го ползвам от много време, имам основание за това.

# 156
Бъдете внимателни с маслото Монарх, то се преопакова у нас, и напоследък има оплаквания, мирише лошо и е с лош вкус. Това масло не го ползвам от много време, имам основание за това.
Аз предимно такова ползвам и досега не съм имал оплакване. Какво му има?

# 157
Аз също предимно такова ползвам, харесва ми, но в последно време не го намирам.

# 158
Писах в тази и в съответната тема за пазаруване - ММ купил преди време (мисля в края на миналия месец) опаковки, които остро миришеха на ацетон и които изхвърлих.

# 159
  • София
И аз попаднах на развалено масло - златна опаковка Douche....нещо си, с един летящ орел. Като го отворих миришеше лошо и с розово-лилави петна по него.

Любими сладки са ни ваниленчите рохлички, меденките на Джули, линцери. Аз много харесвам Коледните звезди на бабата на Мишел и тази година ще ги направя пак.

# 160
  • In transit
Аз предимно такова ползвам и досега не съм имал оплакване. Какво му има?

Пример от днес... направи ми впечатление в Кауфланд, че имаше два вида Монарх. Едното (по-дългото) е преопаковано със сигурност, личеше си. По-малките опаковки(лявата) бяха с прави ъглите, както трябва да е фабрично опакованото, а по-дългите (дясната) бяха със заоблени краища. Вижда се, че и опаковките им са различни.

Морски бриз, ще споделиш ли как приготвяш чомлека?

# 161
Това заобляне на опаковката предполагам, че е защото едното масло е по-меко и не заема правилна форма при транспорт и съхранение.
Тези дни ММ донесе две пакетчета масло - 1 Монарх (ама вече има указания да подушва) и 1 френско и ме пита - Е, кажи сега, каква е разликата и защо не го искаш това Монарх? Казвам му само да пипне с пръст двата пакет - повече не пита Simple Smile

# 162
  • In transit
Кубратова, не си права за опаковката. Бяха в две кашончета. Това с правите ъгли, всички в кашона бяха така. Едвам го извадих. На Лурпак са по същия начин. Другите си бяха "фабрично" заоблени, защото изглеждаха уж прави, но като ги извадих ми хлътна пръста в кухината.

# 163
Цитат
Морски бриз, ще споделиш ли как приготвяш чомлека?
Обичаме чомлека с телешки джолан, телешки гърди или смес от гърди и телешка опашка, но предвид цените на телешкото го правя и със свински джолан. Та месото е според предпочитанията и джоба.
 Около килограм, кимограм и двеста месо, задължително с кост, 4-5 средно големи картофа, 2 моркова 4-5 малки главичики кромид лук, глава чесън, не пълна чаена чаша домати от консерва, чаена чаша хубаво червено вино, 1-2 дафинови листа, десетина зърна черен пипер, джоджен,чаена лъжица червен пипер, сол иоколо 50гр масло, ако месото е телешко или 2-3с.л. олио, ако е свински джолан. Ако правя чомлека със свински джолан пропускам джоджена. Избирам дребни зеленчуци, които слагам цели, режа само морковите на едро, защото при дългото готвене се разваряват и изглеждат зле при сервиране.
В глинен съд на дъното подреждам месото, върху него зеленчуците, подправките и солта. Заливам с консервата домати, виното,захлупвам с капак и слагам в студена фурна. Включвам на 200 градуса за час, след това намалявам на 150 градуса и пека още 4-5часа, докато месото започне да се  разпада от костта и остане на мазнина. В слоукукъра готвя на първа степен за 10-12 часа. Ако прецените, че течността е малко,може да се добавят 100мл. вода.

# 164
Здравейте,
с интерес ще следя за идеи за основни коледни ястия и солени деликатеси. (Тук не се пости, а и само за мен, не става)
Досега сме правили - телешко филе,  гъска, патица, скариди+морски дарове, азиатско фондю. Иска ми се да е нещо ново и различно, но без много баене, т.е. слагаш го във фурната и забравяш.
Споделям моя рецепта за Коледа със свинско месо.
Свинска плешка цяло парче, било е 2кг и 100 грама.Натрива се със горчица, черен пипер, черввн пипер, сол. Полива се с вино, олио и вода. Да постои с подправките в хладилника за 1 час поне. На дъното на тавата се слага едро нарязан лук, моркови и 7-8 скилидки чесън. Пекла съм го в пръстен гювеч, завито през цялото време с  алуминиево фолио 2часа и 15 минути. Гарнитурата е по желание, аз съм сервирала с ориз със зеленчуци от Супичка, но не съм някакъв майстор на ориза и не съм му фен. тази рецепта става и за по-малко парче месо, като времето за печене се намалява. След това се реже на филии и отвътре е крехко, а отвън с апетитна коричка. Може да се пече в йенска тенджера.
PS Вкъщи сме фенове на краварката в левия ъгъл. Simple Smile Не мога да ям друго масло, пробвали сме, накрая се хвърля. Понеже сутрин закусвам препечени филийки с масло, държа на марката.

Общи условия

Активация на акаунт