Коледа 2025

• 88 745
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 225
Гараш правя задължително, защото е без глутен, а имам скъп човек, който не консумира❤️ Но не обичам от дете класическата, затова задължително с бял шоколад. 🥂

В различни интерпретации, тази с избит шоколадол ганаш:

А баклавата преоткрих с Филаделфия, класическата ми е скучна:

# 226
  • София
Марчева, и аз когато купувам, ги купувам белени, но уточних, че тези са домашни и не растат белени, да му се не види  Simple Smile
Понякога имам по цял чувал, ще е грехота да купувам точно лешници, освен ако годината не е била добра или съм забравила да взема от селската къща (и това се е случвало Confused ).
Пропуснала съм, че са ти домашни, извинявай.

# 227
  • Русе
И аз разнообразих баклавата.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/11/c.html

Но тортата Гараш си е класика за Нова година при нас още от 1982г. Това е любимата торта на мен, детето, съпругата ми, близките ми и всеки който я опитал /умря ми циганката Satisfied /.

# 228
Хич недолюбвам баклавата аз, идва ми твърде сладка, ям я само под формата на бонбони. Едно бонбонче ме задоволява напълно. Grinning
Скрит текст:

А за сладките за НГ у нас чакахме с нетърпение фунийките и прасковите, че за тях си трябват поне три дни когато са в големи количества. Майка ми е кралицата на прасковите, прави ги идеални, все едно са истински. На мен не ми се заиграва с тях, но фунийките правя, те са ни любими.
У дома не се предпочитат курабиите, меденките и дребните сладки по празниците, били "прости и ежедневни", тях ги правя редовно, ей така да има на какво сладко да посегне човек като му се дояде. Simple Smile

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 15:00 от Sysly

# 229
Скрит текст:
Марчева, и аз когато купувам, ги купувам белени, но уточних, че тези са домашни и не растат белени, да му се не види  Simple Smile
Понякога имам по цял чувал, ще е грехота да купувам точно лешници, освен ако годината не е била добра или съм забравила да взема от селската къща (и това се е случвало Confused ).
Пропуснала съм, че са ти домашни, извинявай.
Ааа, няма нищо, в никакъв случай не е за извинение! Като те видях, реших, че ей така ще извадиш нещо от ръкава и за домашните, затова натъртих Simple Smile

# 230
Всяка Нова година в детството ми беше празник за сладкарската ми душа с Плодова торта с праскови или Торта с крокан, баклава и виненки !
Мама и до днес прави баклавата, а след нея аз ще поема щафетата.

Рецепта за Коледен кекс с коледни подправки и да не е английски коледен кейк ?

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 15:18 от donatellla

# 231
Всеки кекс можеш да превърнеш в "Коледен", като в него замениш олиото с масло, добавиш малко мед, сушени плодове и съответните характерни подправки. Simple Smile

# 232
У дома нямаше почитатели на баклавата (включително в мое лице) и не правехме за Коледа и Нова година, а аз проядох на късни години.
Най-хубавата баклава, която съм яла, за мен е баклавата на съседката ми в селската къща и най-вече една баклава, която ще помня до края на дните си. Мама си отиде през декември и къщата осиротя. Когато си отидох за пръв път там след като я изпратих - приблизително след 2 седмици, за Коледа (макар и да я нямаше вече, не исках домът ни да да е сам самичък на празник след повече от 60 години съществуване, глъчка и радост в него), ми беше страшно и тъмно, когато влязох в двора - осъзнах, че няма кой да светне лампата дори и да ме чака на вратата по всяко време на деня и нощта. Преглътнах сълзи и влязох - на масата в кухнята ме чакаше покрита тава с баклава - комшийката я беше оставила, защото се замислила какво ли ще изпитам, когато вляза за пръв път в празния си дом и се постарала да смекчи болката от внезапната самота и осъзнаването й...Е, тази баклава ще остане и най-хубавата, която някога съм опитвала.
Отклоних се, но темата е коледна, за мен това именно е духът на Коледа - как, защо и с какво сърце поднасяме всичко, което приготвяме с ръцете си. 

# 233
Ох, Кубратова, разплака ме.

# 234
  • Бургас
Торта Гараш и на мен е любима. Имам рожденик веднага след НГ, този път може да опитам бял Гараш.

За тази баклава с Филаделфия,  MayGodBless може ли да споделиш рецепта, или просто я хапваш с нея?

Тортата с горена захар и белтъци още събужда в мен носталгия. Опитах да я направя, но не ми хареса това, което се получи. Явно на тогавашното време вкусовете ни не са били така преситени от сладости с различен интензитет.

# 235
Ох, Sysly, припомнихте ми тази баклава с последните постове, ама и аз писах и плаках - и за мама, и за комшийката, че напоследък не ходим често в къщата и не съм я виждала...тя си е жива и здрава жената, дай Боже и още дълги години!  
Правила съм и аз бяла Гараш, че и розова, но някак ми е твърде сладка и си предпочитаме класическата.

# 236
Не съм  MayGodBless,но аз съм ги правила по тази рецепта

# 237
Да, точно от този сайт същата рецепта ползвам и аз🙏☺️

Кубратова🥹🤗🤗🤗 прегръдки от мен🙏❤️

Джемма, може ли рецепта за маслени елхички?☺️❤️

# 238
donatellla, моето предложение за коледен кекс е "Медени мъфини, пълнени със сладко" по рецепта на Наталина. Една година правих за подарък и много ги харесаха, дори рецептата поискаха. Рецептата е на първа страница. Пробвай, ако не е проблем, че не е точно кекс, а мъфини.

Кубратова , и аз се разплаках на историята с баклавата. 🤗 Много мил жест от страна на съседката.

# 239
  • Русе
Скрит текст:
Всяка Нова година в детството ми беше празник за сладкарската ми душа с Плодова торта с праскови или Торта с крокан, баклава и виненки !
Мама и до днес прави баклавата, а след нея аз ще поема щафетата.

Рецепта за Коледен кекс с коледни подправки и да не е английски коледен кейк ?

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/11/kaisergugelhupf.html

Общи условия

Активация на акаунт