Коледа 2025

• 88 758
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 240
Пейч, този ти кекс го мисля от миналата Коледа, дано му е дошъл моментът Yellow Heart
Моите деца не са особени почитатели на кексове и по-сухи сладкиши (дай им еклери, тарталети, торти, и на снахата - Алфахорес, на сина - бисквити с фъстъчено масло), та не ми стига ресурсът и за кекса накрая, ама тази година му се надявам.
И мисля, че е редно да дам рецептата за Онази баклава - наистина е хубава (е, когато я прави комшийката, сякаш е по-хубава от моята, но тук сте майстори, нямам притеснения). Снахата я хареса и поръча пак, "ама да я направи леля Данче"  Simple Smile - аз дотогава не бях правила, че не обичахме, но покрай нейната заобичах и по-късно съм правила само по тази рецепта. Във файла ми с рецепти очаквано е кръстена "Баклава по рецепта на леля Данче":

Скрит текст:
Продукти:
500 гр кори за баница (ползвани „Фамилия“ )
300 гр (2 ч.ч. счукани орехи)
По желание 1 с.л. канела, смесена с орехите (баклавата на леля Данче е без канела)
¾ чаена чаша олио
За сиропа:
2 ч.ч. захар (втората чаша непълна)
2 ч.ч. вода
(съотношението е почти 1/1 захар/вода, но с лек превес на водата, дори може да се добавят още няколко лъжици вода за компенсиране на изврялата при приготвяне на сиропа)
1 ванилия
няколко капки лимонов сок или лимонтозу
Приготвяне:
Корите се разделят на групи по 4. Върху горната кора на всяка  група се поръсват обилно орехи и корите се навиват заедно от късата страна на руло (навиването да е свободно, не много стегнато, но не и хлабаво). Рулото се разрязва на 4 еднакви рулца и се подреждат в тава. 
Загрява се олиото до изсветляване, но без да пуши и с него внимателно се поливат рулцата, като се запечатват краищата.
Баклавата се пече в загрята до 180 гр. фурна до леко зачервяване (не е необходимо фурната да е предварително загрята до тази температура), като по време на печенето температурата се намалява до 170-160 гр, а ако е необходимо,  се покрива с фолио до изпичането. Ако фурната е с обдухване, температурата се намалява с 20 градуса. При обикновена фурна печенето отнема около 20-25 минути, но се наблюдава често да не изгори, тъй като корите са сухи.
Сироп: Водата и захарта се кипват, намалява се котлонът на средна степен и сиропът се вари около 10 минути. Оттегля се от огъня и се добавят ванилията и няколко капки лимон или щипка лимонтозу (целта е да се предотврати кристализиране на сиропа).   
Изстиналата баклава се залива постепенно с още топлия сироп (сиропът престоява около 5 мин. след приготвянето). Баклавата престоява поне 24 часа преди консумация, като през това време бавно и постепенно поема сиропа.

# 241
Кубратова ако не се лъжа миналата година беше пуснала рецепта за соленки със синьо сирене, които беше правила за снахата.
Моля те дай пак рецептата, че не я откривам, а бяха страхотни!

# 242
  • Русе
Скрит текст:
Пейч, този ти кекс го мисля от миналата Коледа, дано му е дошъл моментът Yellow Heart
Моите деца не са особени почитатели на кексове и по-сухи сладкиши (дай им еклери, тарталети, торти, и на снахата - Алфахорес, на сина - бисквити с фъстъчено масло), та не ми стига ресурсът и за кекса накрая, ама тази година му се надявам.
И мисля, че е редно да дам рецептата за Онази баклава - наистина е хубава (е, когато я прави комшийката, сякаш е по-хубава от моята, но тук сте майстори, нямам притеснения). Снахата я хареса и поръча пак, "ама да я направи леля Данче"  Simple Smile - аз дотогава не бях правила, че не обичахме, но покрай нейната заобичах и по-късно съм правила само по тази рецепта. Във файла ми с рецепти очаквано е кръстена "Баклава по рецепта на леля Данче":

Скрит текст:
Продукти:
500 гр кори за баница (ползвани „Фамилия“ )
300 гр (2 ч.ч. счукани орехи)
По желание 1 с.л. канела, смесена с орехите (баклавата на леля Данче е без канела)
¾ чаена чаша олио
За сиропа:
2 ч.ч. захар (втората чаша непълна)
2 ч.ч. вода
(съотношението е почти 1/1 захар/вода, но с лек превес на водата, дори може да се добавят още няколко лъжици вода за компенсиране на изврялата при приготвяне на сиропа)
1 ванилия
няколко капки лимонов сок или лимонтозу
Приготвяне:
Корите се разделят на групи по 4. Върху горната кора на всяка  група се поръсват обилно орехи и корите се навиват заедно от късата страна на руло (навиването да е свободно, не много стегнато, но не и хлабаво). Рулото се разрязва на 4 еднакви рулца и се подреждат в тава.  
Загрява се олиото до изсветляване, но без да пуши и с него внимателно се поливат рулцата, като се запечатват краищата.
Баклавата се пече в загрята до 180 гр. фурна до леко зачервяване (не е необходимо фурната да е предварително загрята до тази температура), като по време на печенето температурата се намалява до 170-160 гр, а ако е необходимо,  се покрива с фолио до изпичането. Ако фурната е с обдухване, температурата се намалява с 20 градуса. При обикновена фурна печенето отнема около 20-25 минути, но се наблюдава често да не изгори, тъй като корите са сухи.
Сироп: Водата и захарта се кипват, намалява се котлонът на средна степен и сиропът се вари около 10 минути. Оттегля се от огъня и се добавят ванилията и няколко капки лимон или щипка лимонтозу (целта е да се предотврати кристализиране на сиропа).  
Изстиналата баклава се залива постепенно с още топлия сироп (сиропът престоява около 5 мин. след приготвянето). Баклавата престоява поне 24 часа преди консумация, като през това време бавно и постепенно поема сиропа.

Кубратова, кекса не е сух. Напротив, може да се каже, че е достатъчно влажен при това количество краве масло. Аз първоначално се притеснявах, че ще се получи "клисав", но за мое учудване така бухна и беше толкова апетитен, че след два-три дни, пожелание на домочадието,  го правих отново и опустоших запасите от краве масло.
А,  баклавичката е разкошна. Имам почти идентична рецепта. Само мазнината е различна.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/11/blog-post_28.html

# 243
Здравейте! Да се запиша и аз в най- сладката тема. Всяка година и аз обичам да зарадвам приятели и близки с домашно приготвени бисквитки. И тази няма да ги разочаровам. Редовните са меденки, локумки, какаови звезди, шприц сладки и разни бонбони. Старая се да има и нови неща. За тази година съм решила да добавя и фунийки. Но се чудя колко дни предварително мога да ги направя ( само фунийките, крема ще е предния ден) ? И за да не са само приказки ето и какво съм подарявала

# 244
Първо фунийките се пекат, на тях нищо им няма ако престоят. На другия ден можеш да направиш крема и да ги напълниш. Кремът трябва да е топъл когато се пълнят. Най-вкусни са когато престоят една нощ. А на третият ден вече - ядеш и ревеш. Grinning

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 19:54 от Sysly

# 245
Кубратова, в тази баклава няма мазнина, така ли?
Едит, видях го.

# 246
Само слюноотделях, докато ви прочета.
Този кекс ще го пробвам съвсем скоро, много мой ми се струва. Heart

Задължителното нещо на масата за НГ от детството ми е торта "Добуш". Баба ми винаги правеше, наред с баклава, тиквеник, баница и т.н., всичко с домашно точени ръчно от нея кори, разбира се.

Я да питам тук (през годините съм питала често във форума, ако сте попадали на този ми въпрос, подминете, не е нарочно, но не се и отказвам): същата ми баба правеше и невероятен сладкиш с ябълки, кисело мляко, грис, орехи, като всичко се бъркаше на едно, не на отделни слоеве, и така се слагаше да се пече; това са съставките, които си спомням, другите ми се губят; например- яйца, брашно имало ли е, не зная. Та ако някой се сеща за тази рецепта за ябълков сладкиш, да даде знак.

# 247
  • Русе
Скрит текст:
Само слюноотделях, докато ви прочета.
Този кекс ще го пробвам съвсем скоро, много мой ми се струва. Heart

Задължителното нещо на масата за НГ от детството ми е торта "Добуш". Баба ми винаги правеше, наред с баклава, тиквеник, баница и т.н., всичко с домашно точени ръчно от нея кори, разбира се.

Я да питам тук (през годините съм питала често във форума, ако сте попадали на този ми въпрос, подминете, не е нарочно, но не се и отказвам): същата ми баба правеше и невероятен сладкиш с ябълки, кисело мляко, грис, орехи, като всичко се бъркаше на едно, не на отделни слоеве, и така се слагаше да се пече; това са съставките, които си спомням, другите ми се губят; например- яйца, брашно имало ли е, не зная. Та ако някой се сеща за тази рецепта за ябълков сладкиш, да даде знак.

Сега ще ти предложа нещо подобно. Не е с кисело мляко, този сладкиш е с прясно. Но, става един път. В къщи го правя като мъфини, в по дълбоки форми. Умират си по него. Лек, пухкав с хрупкава корица.
https://ipeychev9.blogspot.com/2025/10/blog-post.html

Виж и този, но е със сметана.
https://ipeychev9.blogspot.com/2015/08/blog-post_20.html

# 248
Кубратова ако не се лъжа миналата година беше пуснала рецепта за соленки със синьо сирене, които беше правила за снахата.
Моля те дай пак рецептата, че не я откривам, а бяха страхотни!
С удоволствие, но нали може да е утре?
Пейч, нямам предвид, че конкретният кекс е сух - има много хубави и пухкави модели (на Джорджия скоро правих и повтарях, и той много ни допадна), но предпочитат кремести и шоколадови сладкиши. Синът като малък ядеше доста кексове и питаше, вторачен във фурната "Кека готов?" Simple Smile , ама сега са му други предпочитанията...
Непременно ще го направя, даже и преди Коледа, няма да му се каня още една година.

# 249
  • на Мелмак
Моите големи деца също искат сладки.
И двамата с ММ помним последната коледа с майка ми с много баклава.
Сега ще пробвам тази с Филаделфия.
Много добре ми звучи. Взех тава за кравайчета от Била, доволна съм. Утре ще я пробвам. Трябва да отида да взема брашно за сладкиши. Искат меденки, кекс. А на мен ми се прави Grinning
Купих си в края на лятото от Гърция Лурпак масло  0.5кг на супер цена, нещо беше 4-5 евро. Промоция. Сега отлежава във фризера и чака брашното. Отделно пак от там взех президент за 3 и малко евро, а онзи ден от Македония го купих за малко под 6 лв. Та доволна съм, имам хубаво масло и желание. Тази седмица ще пробвам тавичката Grinning

# 250
  • Варна
Я да питам тук: същата ми баба правеше и невероятен сладкиш с ябълки....  Та ако някой се сеща за тази рецепта за ябълков сладкиш, да даде знак.
Ето варианта на моята баба:
Ябълков сладкиш с грис

1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. грис, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. нарязани орехи, 100 мл олио, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 1 ч.л. канела, 1 кг ябълки
   Ябълките се настъргват на едро ренде с кората. Брашното се пресява с бакпулвера, канелата, ванилията и орехите, добавят се олиото и ябълките и се разбърква добре с лъжица.    
   Сместа се разстила в намаслена тава и се поставя в студена фурна. Пече се на 180 градуса.

# 251
Кубратова, хвана ме за гърлото твоят разказ. И при мен беше така, само че мен ме чакаше на вратата на селската ни къща татко, сам. И празната масичка в преддверието, на която винаги имаше кекс, баница или някакъв сладкиш. Тогава осъзнах, след два часа полет до България и още толкова до родното място, че мама вече наистина я няма... Голяма кулинарка беше, готвеше с мерак, търсеше нови рецепти, експериментираше и всичко и се получаваше страхотно.
За Нова година/тогава Коледа не празнувахме/ правеше задължително шахматната торта, линцери, Агнес, фунийки и едни сиропирани сладки, които наричаше охлюви. Мога да пусна рецептата, ако някой се интересува. Баклава правеше по някаква рецепта, с кори и смес като  за кекс.
Тогава имах чувството, че ще живее вечно и никога не съм я питала за рецепти и подробности. След смъртта и, взех тефтера и с рецепти със себе си и от време на време приготвям нещо от него.

# 252
  • Бургас
dt, благодаря! Следя Таня Донева, но съм пропуснала явно.  Не съм много по баклавата. Но няма да забравя баклава, която съквартирантката ми носеше, когато имаха байрям. По цяло седмица я хапвахме, беше много хранителна  и вкусна. Кори тънки и много на брой, с масло и сироп. Нямаше нищо друго.Казваше ми, че предварително се събират жените по къщите да точат, дали не бяха 50 кори.

Тутутова, впечатлена съм. Не знам дали някога ще имам енергия да приготвя толкова много и различни сладки.
За тази година ми се ядат меденки от двата вида-класически и с крема, друго още не съм решила.

# 253
Цитат
Тогава имах чувството, че ще живее вечно и никога не съм я питала за рецепти и подробности. След смъртта и, взех тефтера и с рецепти със себе си и от време на време приготвям нещо от него.
Точно, Pippi_ - сякаш когато си отидат, чувството е, че някой те е излъгал, че ще бъдат вечно до теб...Колко неща не знам сега, които правеха и двете мами (моята свекърва ми беше като втора майка, даже думата "свекърва" не мога да отнеса към нея, но все пак да ги различа) и които липсват в запазените от тях бележници и тетрадки...
Голяма част от най-често приготвяните те си ги знаеха и дори не работеха по рецепта.
Да бях питала, да бях писала...ама младост - други работи те вълнуват, после работа, деца, грижи и заминава.
Прочее, младите, пишете, питайте майки и баби, не чакайте като нас да дойде момент да се вайкате как беше бабиният/маминият сладкиш и какво се правеше сега...

# 254
Вчера си набавих кайсиево сладко  за коледни сладки. Днес се рових къде ли не и не откривам рецептата , та моля за помощ !

Общи условия

Активация на акаунт