Коледа 2025

• 89 057
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 1 305
Великова1, какво е това локумено руло? Срещам наименованието на този сладкиш за първи път. Имаш ли снимка?

# 1 306
  • In transit
Helene S, ето ти сарми с кълцано месо

Като видях рецептите ти, се сетих за стария тефтер на мама. Прилежно написани рецепти, всяка с името на жената, от която е взела рецептата. Heart Eyes

# 1 307

Като видях рецептите ти, се сетих за стария тефтер на мама. Прилежно написани рецепти, всяка с името на жената, от която е взела рецептата. Heart Eyes

Когато почина мама, взех малко неща от дома - малко снимки, едни писма от дядо ми, в които разказва как се развивам на село и тефтера с рецепти на майка ми.
И моите рецепти съм писала в същия тефтер като на Helene S. Един път малкия ми син го видя и каза - мамо, ти от последното поколение жени, които са си писали рецептите на ръка. Не че нямам и няколко папки на лаптопа, но ония рецепти са ми безценни!

Аз също се интересувам за рецепта на пържоли, увити в зелеви листа.

# 1 308
  • Русе
Скрит текст:
Ето и моята рецепта за шахматна торта, правила съм я много отдавна, но беше много вкусна наистина:

Ето и моите еклерчета, също отдавна съм ги правила, но не е никак сложно да се приготвят:

А някой може ли да сподели рецепта за пържоли, увити в листа от кисело зеле и също сарми с кълцано месо? Отдавна ми се иска да направя и двете.

https://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2015/01/blog-post_29.html

# 1 309
  • In transit
Пипи, тогава пишехме и красиво. Сега едва си разчитам. Joy

За пържолите в зелеви листа, вземаш вратни пържоли (най-вкусно става с тях, с котлет ще станат сухи), леко ги начукваш, срязваш ги на две или три части всяка пържола, зависи колко са големи, също листата зеле. Овкусяваш съвсем леко със сол, все пак зелето е солено, черен пипер, чубрица, малко червен пипер или пушен червен пипер. По желание може и лют червен пипер да добавиш. Увиваш всяка пържола в лист зеле и нареждаш в тавичка, намаслена с олио, със завитото надолу. Поливаш ги с бяло вино, покриваш с алуминиево фолио, за да се задушат добре и печеш за час и половина на 170-180С. Накрая махаш фолиото и леко ги запичаш. Може да ги поръсиш накрая с малко червен пипер, да се запече.
Като добавки и за повече аромат и вкус, може да добавиш лук, гъби, резени бекон вътре при пържолите, но не са задължителни.

# 1 310
През зимата и за празници често правя пържоли в зелев лист.
Овкусявам начуканите пържоли на вкус - черен пипер, червен пипер (може и пушен), може малко соев сос. Сол не слагам, защото зелевия лист е достатъчно солен. Обвивам всяка пържола в зелев лист и подреждам в намазана с олио тава. Заливам с малко вода и леко поръсвам с олио. Пека под фолио около 1-1,5 час на 180 градуса - зависи от фурната. Махам фолиото и пека докато се запекат и зачервят приятно.

# 1 311
Пейч, благодаря, за линка.Втората рецепта ме плени. Ще се прави скоро.

# 1 312
Пипи, тогава пишехме и красиво. Сега едва си разчитам. Joy

Laughing
Да, и тоя момент го има, отучихме се да пишем на ръка. Дори в работата почти всичко пишем в телефоните или на служебния лаптоп.
Много благодаря за рецептите момичета, ще се пробва в скоро време, зелето ни е станало чудно!

# 1 313
  • Бургас
Пейч, същата рецепта е.
С еднакви книги сме на Д.Венкова!

# 1 314
Майка ми правеше шахматната торта с 3 блата - жълт, розов и кафяв. За пръв път виждам с два блата. Явно това си е била  нейна модификация, защото виждам, оригиналната рецепта е с два.

# 1 315
Благодаря, много сте отзивчиви! Рецептата, която избрах е с 5 яйца, чаша захар и чаша и половина брашно, бакпулвер и 3 супени лъжици олио. Тази смес се разделя на 2 и в едната се слага какао. На практика е същото, само блатовете ще бъдат по-тънки.
А еклерите ще почакат, докато ме обхване вдъхновение. Simple Smile

# 1 316
Тетрадките с рецепти издиктувани на по чаша кафе в хола и задължително съпроводени с името на човека, който ги е предал..🩷 толкова съм щастлива, че поживях и в онова време 🩷🥹
А помните ли тетрадките със залепени изрезки на рецепти от вестниците? Мама имаше, а на мен като дете ми доставяше удоволствие да ги изрязвам😍📰

# 1 317
  • Euskal Herria
Аз пазя тефтерчето на бабата на мъжа ми и тетрадките на свекърва ми, лека им пръст. И двете бяха страхотни кулинарки. И там в скоби е записано от кого е взета рецетата. Аз сега правя същото, добавям линк в края на рецептата, за да знам от къде е Simple Smile.

# 1 318
  • Варна
Ние на пържолите в зелев лист слагаме и плънка отгоре. Ориз+лук, гъби, грах понякога, бекон ако има, да има гарнитура вътре. Като при печене тя стои отгоре.

# 1 319
  • София

Правил ли е някой парено тесто? Много обичам еклери и искам да се науча. Интересува ме дали е трудно.
Повечето от нас са правили парено тесто, не е трудно, лесно е, само при печенето има малка врътка, но едно ще те посъветвам, тестото за еклери, това е пареното тесто, се прави винаги с масло и никога с олио, както ще намериш някакви рецепти, не се подлъгвай.
ФРЕНСКИ ЕКЛЕРИ С КРЕМ КАФЕ И ДЕКОРАЦИЯ ОТ МАСКАРПОНЕ

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2021/02/blog-post_18.html
CHOUX O CRAQUELIN - ФРЕНСКИ ЕКЛЕР С ХРУПКАВА КОРИЧКА

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/choux-o-craquelin.html
ДЗЕПОЛЕ - ZEPPOLE DI SAN GIUSEPPE

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/zeppole-di-san-giuseppe.html
ФРЕНСКИ ЕКЛЕР

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2022/11/240-150-1.html

Общи условия

Активация на акаунт