Между майка ми и приятеля ми

• 4 850
  • 165
  •   5
Отговори
# 150
Няма как, ако младите не са сключили брак в общината, неговите родители да са и свекър и свекърва, а нейните - тъща и тъст. Поне в България. В случая са някакъв друг тип подобни отношения, но...
А мъжът и е съквартирант, нали?

Явно така излиза, един подпис прави “семейство”. 😄

# 151
Да, дори в нашето общество в Канада има разлика (легална, данъчна, пенсии, вземане на решения за здравето на другия и тн.) макар и не много голяма, съпрузи и common law partners ( на български ?). Съжителството се декларира в община, данъчно, училище на децата и други. И детайлите са важни. Не знам как е с правилата в ЕС в България. Ако не се бъркам, Магдена е юрист. Как стоят точно нещата в България?

# 152
Едно нещо не мога да разбера, защо всяка дума се изопачава в този форум? Момичето търсеше съвет как да се справи в ситуация, която не се чувства добре, не ви е търсила легални съвети за семейното й положение, кой как да нарича, защо не са женени, етноси и каквото се изписа още по-въпроса.

И всъщност с какво би била ситуацията по-различна, ако бяха женени? Приятелят й и баща му няма да са простаци и селтаци, автоматично ще станат много добър съпруг и свекър ли? Един подпис не прави семейство и не оправя проблеми, които ги има от преди това.

Последна редакция: нд, 09 ное 2025, 19:25 от MissBabyJane

# 153
  • Пловдив
Няма как, ако младите не са сключили брак в общината, неговите родители да са и свекър и свекърва, а нейните - тъща и тъст. Поне в България. В случая са някакъв друг тип подобни отношения, но...
А мъжът и е съквартирант, нали?
На практика - да.

# 154
Подписа променя много неща, но не е за това темата.
Тя живее на семейни начала с този мъж, разбират се. Семейатвото му обаче не я уважават. Дали с подпис щеше да е друго, едва ли. Но стария дето на три ракии я обижда не и е никакъв.

# 155
Ами да де, по темата, какво ще промени един подпис в случаят на авторката?

# 156
Ами ние си пишем, научаваме нещо, размишляваме. Да не дава господ, да се налaга да се взима решение, което касае живота и здравето  на партньора...
Намирам темата за полезна, независимо дали авторката се интересува още.

За по-възрастното поколение, особено от мъжка страна, има значение, дали младите имат брак., дори за формално отношение. Простакът си остава простак, но някак си е възможно да се съобразява. Видяла съм го лично като промяна в село около Пловдив.

Последна редакция: нд, 09 ное 2025, 19:46 от Dimana12

# 157
Да, той не се съобразява с нея, въпреки че е бременна и я обижда, обаче ако имат подпис веднага ще почне да се съобразява.

# 158
Не познавам авторката и нейните хора.
Това, за което съм допълнила,  беше базирано само на страх. Колкото и жалко да е

# 159
Нищо не се изопачава. Често въпросите в този форум съдържат половината отговор, но за съжаление там, където не изнася на автора. Да, авторката не е търсила някои неща, но когато статистиката показва определени свързаности, е тъпо да я игногираш с ‘не съм ви питал това’. А статистиката за случаи като нейния показва проблеми в половинката. Това, че тя е забременяла и смята, че се разбират , не прави бъдещия баща обективно свестен и грижовен.

# 160
  • Пловдив
Подписа променя много неща...
Кои неща?

Цитат
Ако не се бъркам, Магдена е юрист. Как стоят точно нещата в България?
В България нещата стоят така, че регистрирано съжителство законът не предвижда, фактическото се взема предвид в някои случаи (отказ от свидетелстване, семейни и социални помощи, деклариране на имущество на партньора от заемащите някои публично длъжности и т.н.), обаче онези, които се пънат да обясняват как "без подпис не си им никаква"
на хора, които те смятат за някаква и мнозинството от обществото - също, будят основно смях.

Последна редакция: нд, 09 ное 2025, 21:55 от Магдена

# 161
Родителите на мъжа й, баба и дядо на бъдещето й дете са си точно свекъри. Това са думи на хиляди  години, показващи родови отношения, не се дават с удостоверение в общината след сключен брак.

# 162
  • Down south
Родители на бащата на детето -да, баба и дядо на детето - да, ни на нея не са и никакви.
Кратко, ясно и просто.

# 163
Ти си юрист, аз ли да ти обяснвам, какви за законите, примерно при смърт на единия какви са правата на другия без брак.

Всеки е свободен да си живее както намери за добре, и да прецени със или без подпис.

# 164
  • Пловдив
Да ти кажа от семеен опит - когато почина баща ми, законно женен за майка ми с подпис - майка ми наследи половината от всичко, плюс останалата половина я делихме аз, тя и брат ми. Когато почина приятелят и - иззнесе се на другата седмица от общото им жилище, в което бяха живели заедно няколко години. Ето едно нещо, което подписа променя.

Майка ми не е имала нужда да остава, тя си има имоти, но не това е важно в случая, а принципа.

Общи условия

Активация на акаунт