Между майка ми и приятеля ми

• 6 385
  • 204
  •   5
Отговори
# 195
  • Пловдив
Ми не, по нашия етикет още навремето преди 1944, жена, която е била в брак, винаги е госпожа, независимо дали бракът е приключил и как. На английски съм останала с впечатление, че зависи от фамилното име - по мъж или по баща.
В днешно време още повече е прието обръщението да не зависи само от брака, а и от възрастта и мястото. Учителките моми примерно са "госпожо", ако специално не държат да са госпожици.
Скрит текст:
В моите лично очи от възрастта много зависи, най-вече от нея, също от наличието на деца (госпожица самотна майка с деца или госпожица "приятелка" със "съквартирант"... хм...), от служебното положение...

# 196
Мисля, че преди няколко години премахнаха официално обръщението ‘госпожица’. За етикет не знам, но редовно госпожица се употребява като евфемизъм на надута пикла, а госпожа - като евфемизъм на дърта скочубра.

# 197
Аз наричам всички партньори/гаджета/приятели/съпрузи “мъжа ти”/“жена ти”. Досега никой не ме е поправял, та мисля да си продължа. Това е най-неутралното и уважително обръщение според мен.

“Госпожица” отпадна отдавна и в работна среда, и в ежедневието. Последно очният ми лекар, който беше на 80 години сигурно, ме попита “вие сте госпожица сигурно още” и аз казах не, госпожа.
Като цяло тези обръщения предполагат да бъркаш често и непознатите насреща волно или неволно да ти дават обяснения какъв им е семейният статус.

# 198
Ами като са разведени са си точно госпожици, т.е неженени жени, независимо от годините си.
При нас неженените се титулуват Мис, независимо дали са разведени или никога не са били женени. Аз бях Мисис като бях женена, след като се разведох съм пак Мис. Не се имам за момиче отдавна, но не съм и женена, че да се титулувам госпожа.

При нас всички сме госпожи в официална среда, освен някоя ученичка, или млада студентка, да кажем. Учителките задължително са госпожи, което е нормално, тъй като не им знаем брачния сатут.

Иначе момичета си казваме често, преди работех в женски колектив и редовно обръщението към пълна стая жени беше "момичета". Тук  във форума също често се използва по същия начин, макар че повечето сме майки, че и баби.

# 199
Цялата подтема за брак и съжителство има начин да не е спам в тази тема. И това би било, ако се окаже, че бащата на партньора държи на подписите и от там има леко пренебрежително отношение към жена, която живее със сина му без подпис. Чисто хипотетично.
Случаят наистина не изглежда такъв. Човекът най-вероятно е обикновен простак, който мрази да мисли и едва ли толкова се задълбочава в детайлите - би обиждал и съпругата, както съжителката.

# 200
Да, но това не важи ли по-скоро за отношението на бащите към гаджетата на дъщерите им? Не знам, досега не съм чувала баща да обижда гаджето на сина си. Може да я мисли за временна, но това не я прави омразна, даже по-скоро напротив. Те мъжете пък така държат да се женят…

# 201
Просто е битов алкохолик, който като пийне почва да говори простотии, семейството му това го знае и не му обръща внимание.
Даже се чудя дали има смисъл авторката да се скара с него, докато е пиян.

# 202
В съвременната езикова практика думата „госпожа“ се използва за всички пълнолетни жени, без значение дали са омъжени или не. Както при мъжете обръщението "господин" не зависи от това дали са женени, така и при жените "госпожа" е напълно универсално. Независимо дали става дума за 20-годишна или 40-годишна жена, и двете се наричат госпожи.

# 203
Цялата подтема за брак и съжителство има начин да не е спам в тази тема. И това би било, ако се окаже, че бащата на партньора държи на подписите и от там има леко пренебрежително отношение към жена, която живее със сина му без подпис.
Не, само претенции за размера на задните и части има.

# 204
Просто е битов алкохолик, който като пийне почва да говори простотии, семейството му това го знае и не му обръща внимание.
Даже се чудя дали има смисъл авторката да се скара с него, докато е пиян.
Алкохолизмът е индулгенция за простащината??? И алкохолиците дори не трябва да се извинят, когато разберат какви простотии са натворили на пияна глава?

Общи условия

Активация на акаунт