Въпроси от бъдеща мама

• 181
  • 4
  •   2
Отговори
Здравейте! Изключително много се вълнувам, че дай Боже скоро ще стана и аз мама, дано всичко е наред.., но заедно с вълнението ми имам и притеснения, които ме тормозят така да се каже. Искам да попитам някои неща..
1. Как се справяте с безсънието? ( това е нещо, което меко казано ме притеснява, защото знам много добре какво е.. не можеш да функционираш нормално )
2. Как се справяте с плача? ( с риск да прозвуча като една ужасна бъдеща майка и да ме изядат в коментарите, се притеснявам, защото бебешкия плач е стресиращ понякога ).
3. Кое ви беше полезно за вашето по-бързо възстановяване ?
4. Кое действаше безотказно за успокоение на бебето?
Всякакви съвети ще ми бъдат от полза, защото около мен всички ми разказват някакви страшни истории, как не спали, не яли с дни, бебето било много кисело и мисля, че се наплаших. А в крайна сметка е най - важно бебето, майката и бащата да са здрави.. нали?
Благодаря предварително на всички! ❤

# 1
Е, в началото е доста голяма трагедия с безсънието и ревовете, ама няма как, трябва и това да се мине. Успокоителното е, че постепенно нещата се нормализират.
Всичко е въпрос на организация, да се стиковате с таткото и евентуално баби за помощ.
Правилото е - когато бебето спи, спиш и ти. Зарежи всякаква домакинска работа в началото, защото бебетата се хранят на 3 часа, независимо дали е ден или нощ. След време графикът се нормализира, започват да спят и през нощта и всичко светва.
Иначе - няма точни формули за успокояване и всичките други въпроси, то си е до бебе и родител. Гушкай го, има нужда от мама. Това е най-важното.
И да - плачат. Така комуникират. Няма как иначе да ти каже, че му се яде, спи, напикано е или го боли коремчето. Свиквай с тази мисъл и не го приемай като нещо негативно.
Между другото, скоро гледах нещо много любопитно за бебешкия “език” на плача. Погледни го, ще ти е от полза.

https://www.instagram.com/reel/DMltidVzDKF/?igsh=bjMyazR5cjh1aW4x

И без шашкане, всички майки сме минали през този път, оживяли сме и някои все още сме сравнително нормални 😉.

# 2
1. Как се справяте с безсънието?  - Не се. Умирам за сън до ден днешен, а детето ми е на година и пет месеца. Спокойно, може да имш спящо бебе. Да, спиш, когато и бебето спи, особено в началото. Къщата ще бъде хаос, няма да има възможност да готвиш, но е по-важно да си отпочинала. Постепенно броят дремки намалява и ти ще имаш повече време за почивка/активност.
2. Как се справяте с плача? Ще се научиш да различаваш различните видове плач с израсването на детето. Ами плачат децата, няма как по друг начин да кажат какво им е. Успокояваш го, гушкаш го, даваш биберон/храна. Спокойно. Няма защо да те напада някой в коментарите - факт е, че бебешкият плач е силен дразнител. Но природата го е измислила така, за да може да се реагира на него..
3. Кое ви беше полезно за вашето по-бързо възстановяване ? Не знам да е имало конкретно такова. Може би открадването на 1-2 нощи на седмица сън, когато карах бащата да е "дежурен" през нощта. Точно така - накай таткото поне една нощ само той да отговаря за детето, за да можеш ти да се наспиш.
4. Кое действаше безотказно за успокоение на бебето? Нищо конкретно.

Всякакви съвети ще ми бъдат от полза, защото около мен всички ми разказват някакви страшни истории, как не спали, не яли с дни, бебето било много кисело и мисля, че се наплаших. А в крайна сметка е най - важно бебето, майката и бащата да са здрави.. нали? - Има майки, които обожават да плашат майките новобранки с подобни мрачни сценарии. Да, ще има безсъние, плач, умора - особено първите 3 месеца. Ключово е да изговорите всичко с бащата, да знае, че и той ще бъде активно ангажиран в отглеждането да бебето. Евентуално, ако можете да разчитате и на баби или бавачка, защо не. Не те прави лоша майка, ако използваш помощ.

# 3
Моето някъде на 2 месеца и нещо започна да си спи по цяла нощ. Не съм го будила за храна, тя си се роди голяма и нямах притеснения. Колики почти не сме имали 3-4 вечери общо да е плакала и 1 единствена нощ (не само вечерта, а през нощта). Когато се събудеше я взимахме в гнездото между нас и заспивахме, тя спираше да плаче и ни гледаше и тя се унасяше, но в никакъв случай не я носехме на ръце през ноща, за да не свиква. Знам че си зависи и от детето може да сме изтеглили 6-тица то тотото. Отделно тя като цяло не беше от най-плачещите, но ако плачеше просто я гушках и това е, като и се плаче да плаче, нищо повече няма какво да направиш.
За възстановяването психически и физически помага само времето. Аз първите 40 дни не бях на тоя свят. Бях секцио след опит за естествено и имах доста болки. Да не говорим, че вече година и половина се боря с някакви проблеми отключени по време и след бременността.

# 4
На всички въпроси отговорът е "Зависи". Зависи от вашите темперамент, навици, къде ще ви ударят хормоните. Зависи и от физиологията на детето. На всеки помага нещо различно, при всяко дете работи нещо, стига да разберете какво.

Недоспиването не е задължително, при всяко семейство е разпределено различно и е по различно време. С голямото бяха тегави първите 2-3 седмици, защото аз бях зле физически, не защото не съм спала заради нея или е пищяла. После като я хванаха коликите за още 3-4 вече си бяхме изградили ритъм. Месец след раждането бях пушка, на 40тия ден все едно не бях раждала. Недоспиване, ама зверско недоспиване имахме чак 4ти месец, когато уж регресът трябваше да е няколко дни до към две седмици, но не спахме месец Simple Smile Къса клечка. Както някои теглят къса клечка с бебе с много тежки колики и/или рефлукс и не могат да спят първите 1-2 месеца. Познавам такива и знам, че не преувеличават. Няма как - приоритети и всичко останало отива на заден план.

Изгледайте клипчетата, в които показват различни видове плач, ще ви помогне да разбирате защо плаче бебето и как да му помогнете. Няма справяне - търсите причина, ако няма видима търсите здравословна, ако и такава няма или е нещо, за което няма как да се помогне - гушкане, носене, кърмене и т.н. Болките и неразположенията на бебето са на първо място проблем на бебето Simple Smile

За възстановяване първия път приоритизирах съня и физическото си възстановяване първите 2-3 седмици, защото бях много зле след раждането. Буквално ставах от леглото около 12-14ч на обяд. Ставах, кърмех, преобувах и пак в леглото. Нямаше нещо, което не може да почака няколко часа. Съпругът ми готви, освен да пусна пералня нямах особени задължения.
Приоритет беше и спокойствието ми, до колкото е възможно. Тук също има поле за интерпретация и нещо абсолютно немислимо е било спасение за друг. Аз бях изчела всичко, което мога, за да се подготвя. Друг не чете и го дава по усет. Мантрите "спящо бебе не се буди" и "нищо не е на всяка цена" ме изнервяха жестоко и не ми вършеха работа. За друг "почивай, когато бебето спи" не работи. Аз не исках никакви роднини да ми висят на главата и да ми "помагат". Друг се радва на подобна помощ и всички са щастливи и доволни. Аз записвах всяко кърмене и спане до минута, памперси и т.н., защото това ме правеше спокойна. Друг ще кажат "Мен това би ме изнервило" Simple Smile ЕБХ ми помага много, особено сега като имам и кака, за която да се грижа, защото не мия дупе по 8 пъти на ден. Друг ще каже, че това не е за него и ще си ползва кърпичките. Този път прибрахме предварително във фризера готова храна, която да ни спасява в по-тегави моменти. Друг няма и да погледне замразена храна Simple Smile Съпругът ми не е ставал през нощта, освен ако не се налага например да ми помогне да дам капки или някой памперс е пропуснал и трябва да оправим бързо. И това е по много причини - аз кърмя, така и така ставам, той става рано, прави закуска, сега се занимава с каката, аз доспивам сутринта, той трябва да шофира през деня Simple Smile Други семейства се редуват някак Simple Smile Излизането на вън и по-точно на планина ми беше задължително, поне за малко - с щерката за първи път на 3 седмици, 3° и сняг навън, с момчето сега - пак, но още няма сняг. Друг не би си и помислил.
И всичко е ок за някого, всички са прави за себе си, никой няма да отиде в къщата на друг да му нахрани детето под час, да му изглади или да му сготви, понеже не му харесва как се процедира Simple Smile
Сън, храна, спокойствие и здраво бебе, няма друга рецепта според мен. А нещата са свързани Simple Smile

При бебетата също помагат различни неща. Ако имаше едно универсално някой щеше да печели по милиард на час Simple Smile
При щерката например за коликите помагаше дрямка в слинга вечер, момченцето ми не се успокоява така. Той обича топло на коремчето, тя не искаше. Тя спеше с ръчичките отвън и вдигнати около главичката, той спи в чувалче за повиване, защото има по-тежък рефлекс.

Проба-грешка Simple Smile Намерете какво работи за вас.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 10:43 от Inferiya

Общи условия

Активация на акаунт