Въпроси от бъдеща мама

• 98
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте! Изключително много се вълнувам, че дай Боже скоро ще стана и аз мама, дано всичко е наред.., но заедно с вълнението ми имам и притеснения, които ме тормозят така да се каже. Искам да попитам някои неща..
1. Как се справяте с безсънието? ( това е нещо, което меко казано ме притеснява, защото знам много добре какво е.. не можеш да функционираш нормално )
2. Как се справяте с плача? ( с риск да прозвуча като една ужасна бъдеща майка и да ме изядат в коментарите, се притеснявам, защото бебешкия плач е стресиращ понякога ).
3. Кое ви беше полезно за вашето по-бързо възстановяване ?
4. Кое действаше безотказно за успокоение на бебето?
Всякакви съвети ще ми бъдат от полза, защото около мен всички ми разказват някакви страшни истории, как не спали, не яли с дни, бебето било много кисело и мисля, че се наплаших. А в крайна сметка е най - важно бебето, майката и бащата да са здрави.. нали?
Благодаря предварително на всички! ❤

# 1
Е, в началото е доста голяма трагедия с безсънието и ревовете, ама няма как, трябва и това да се мине. Успокоителното е, че постепенно нещата се нормализират.
Всичко е въпрос на организация, да се стиковате с таткото и евентуално баби за помощ.
Правилото е - когато бебето спи, спиш и ти. Зарежи всякаква домакинска работа в началото, защото бебетата се хранят на 3 часа, независимо дали е ден или нощ. След време графикът се нормализира, започват да спят и през нощта и всичко светва.
Иначе - няма точни формули за успокояване и всичките други въпроси, то си е до бебе и родител. Гушкай го, има нужда от мама. Това е най-важното.
И да - плачат. Така комуникират. Няма как иначе да ти каже, че му се яде, спи, напикано е или го боли коремчето. Свиквай с тази мисъл и не го приемай като нещо негативно.
Между другото, скоро гледах нещо много любопитно за бебешкия “език” на плача. Погледни го, ще ти е от полза.

https://www.instagram.com/reel/DMltidVzDKF/?igsh=bjMyazR5cjh1aW4x

И без шашкане, всички майки сме минали през този път, оживяли сме и някои все още сме сравнително нормални 😉.

# 2
1. Как се справяте с безсънието?  - Не се. Умирам за сън до ден днешен, а детето ми е на година и пет месеца. Спокойно, може да имш спящо бебе. Да, спиш, когато и бебето спи, особено в началото. Къщата ще бъде хаос, няма да има възможност да готвиш, но е по-важно да си отпочинала. Постепенно броят дремки намалява и ти ще имаш повече време за почивка/активност.
2. Как се справяте с плача? Ще се научиш да различаваш различните видове плач с израсването на детето. Ами плачат децата, няма как по друг начин да кажат какво им е. Успокояваш го, гушкаш го, даваш биберон/храна. Спокойно. Няма защо да те напада някой в коментарите - факт е, че бебешкият плач е силен дразнител. Но природата го е измислила така, за да може да се реагира на него..
3. Кое ви беше полезно за вашето по-бързо възстановяване ? Не знам да е имало конкретно такова. Може би открадването на 1-2 нощи на седмица сън, когато карах бащата да е "дежурен" през нощта. Точно така - накай таткото поне една нощ само той да отговаря за детето, за да можеш ти да се наспиш.
4. Кое действаше безотказно за успокоение на бебето? Нищо конкретно.

Всякакви съвети ще ми бъдат от полза, защото около мен всички ми разказват някакви страшни истории, как не спали, не яли с дни, бебето било много кисело и мисля, че се наплаших. А в крайна сметка е най - важно бебето, майката и бащата да са здрави.. нали? - Има майки, които обожават да плашат майките новобранки с подобни мрачни сценарии. Да, ще има безсъние, плач, умора - особено първите 3 месеца. Ключово е да изговорите всичко с бащата, да знае, че и той ще бъде активно ангажиран в отглеждането да бебето. Евентуално, ако можете да разчитате и на баби или бавачка, защо не. Не те прави лоша майка, ако използваш помощ.

Общи условия

Активация на акаунт