Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 19

• 15 974
  • 309
  •   1
Отговори
# 270
Район Връбница например е с население 47 000, докато район Искър е със 70 000.

Да не давам крайни примери като район Нови Искър - 28 000, и район Люлин - 120 000.

За да беше справедливо това проектно разпределение по район, парите по райони трябваше да бъдат на база някакъв баланс между населението на района, площта на района и събраните общински данъци от района за предходна година. Броят на администрацията по райони също би следвало да се води от такъв пропорционален принцип, което не знам в момента дали е така.

# 271
Преклонили сме главица.
55 000 лв за проект за някаква игра, джанго ли манго ли беше. Видях в гугъл какво е това. Ми, правоъгълник, по който хвърляш метални топчета.

Иначе, аз гласувах за спортна площадка до Зимния и 2ра детска площадка в студ парк.
Предпочитах да се изгради нова спортна площадка в студентския парк, но нямаше такава опция. Според мен 2-3 баскетболни и 2-3 волейболни игрища много ще подобрят социалната и физическата култура на младите студенти.

# 272
Това са граждански проекти, всеки гражданин има право да предложи проект - имаше бланка, която трябва да се попълни. Естествено има правила, но те не ограничават креативността - аз също съм развеселена от някои от проектите, но все пак от мнозинството зависи кои ще получат най-много гласове и съответно реализация.

Относно ПИК / електронен подпис - става въпрос за официално гласуване, в което имат право да участват само граждани на град София и чрез което се разпределя доста голям бюджет. Как иначе хем да бъде онлайн, за да се включат повече хора, хем да е сигурно, че гласуват само софиянци? Аз лично за злоупотреби с ПИК не съм чувала никога. Всеки си преценява, за мен инициативата е прекрасна и това е пътят към повече пряка демокрация и участие на гражданите в управлението.

Последна редакция: вт, 02 дек 2025, 22:02 от GerKa99

# 273
Това са граждански проекти, всеки гражданин има право да предложи проект - имаше бланка, която трябва да се попълни. Естествено има правила, но те не ограничават креативността - аз също съм развеселена от някои от проектите, но все пак от мнозинството зависи кои ще получат най-много гласове.

Относно ПИК / електронен подпис - става въпрос за официално гласуване, в което имат право да участват само граждани на град София. Как иначе хем да бъде онлайн, за да се включат повече хора, хем да е сигурно, че гласуват само софиянци? Аз лично за злоупотреби с ПИК не съм чувала никога. Всеки си преценява, за мен инициативата е прекрасна и това е пътят към повече пряка демокрация и участие на гражданите в управлението.
Слушал бях за тези проекти и имах желание да пусна предложение за спортна площадка и игрища в парк студентски, но нямах време да задълбая и съм изпуснал срока. Сега е късно. Догодина може.

# 274
GerKa99 благодаря, че сподели за инициативата, не бях чувала за нея! Вече гласувах, разбира се и се радвам, че има проект за ремонт на подлеза на България и Каблешков. Гледам, че засега води по гласове, даже! А дано спечели, защото е повече от наложащо да се случи нещо повече от една подменена решетка (отново с милион зора и то след акробатичните номера на всички съкварталци да минат над потопа върху нея миналата седмица).

# 275
Аз пък съм ЗА обществени тоалетни в р-н Оборище.Обаче безплатни и денонощни, нещо не си го представям.За чия сметка ще се подържат?Като нищо може да станат свърталище за всякакви съмнителни типажи, но като цяло идеята е добра.Трябва само да се изпипа.
За Враждебна нямам идея как се живее, но сравнения с Кремиковци, Яна и т.н. не би трябвало  да се правят.Те са доста отдалечни от София не, че и от там не пътуват хората всеки ден и с автобуси, и с коли.

# 276
Може евтино да се направят и поддържат обществени тоалетни с клекала например. И трябва държавата да задължи собствениците на заведения да допускат външни хора в тоалетните си. В Париж,в Лондон всеки човек може да влезе в тоалетната на ресторант/бар,когато го налегне нуждата... Е сега,в х."Риц" може и да не ви пуснат... Satisfied

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 08:08 от deaf

# 277
  • София
Не знам дали този пост е точно за темата. Ако не е, моля да ме извинете.
Моя колежка от работата живее в кв. Лагера, в 43бл. в една глуха улица без изход, която има повече дупки и от Луната. Жената казва, че от известно време в близката гора се режат дървета и вървят багери и други машини, които разчистват терена. Жената се е обаждала където се е сетила, но никой не ѝ казва какво става там реално. Не е открила информация на сайтовете на района и Столична община какво може да се строи там, че да изрязват дървета.  Няколко пъти се е опитвала да публикува във фейс групата на квартала, но не е могла. Казва ми, че гората надолу е оредяла. Там се намира жп.линията за ОЦ Земляне и някакъв сервиз за автомобили. А има и завод, които не работи от много време. Поне така видях в Гугъл. Аз мисля, че преди време се говореше за булевард, който трябва да минава там, като "близнак" на "Цар Борис III", но няма логика да го правят точно в този участък, поне според мен. Има ли хора от Лагера, които могат да кажат какво се случва там? Не знам защо други живеещи в тия блокове не са публикували във фейс групата? Не им прави впечатление ли, какво ли...?
Тя няма да ме излъже, още по-малко за подобно нещо. Обещах да попитам. Ако мога да помогна ще е добре. Виждал съм дърветата отдалеч, но то е и като скат надолу и не се вижда в тази част, където се предполага, че се работи. Там има и новопостроени блокове, но явно на никой не прави впечатление.

Днес е излязла статия за проект на това място. Комплексът ще е доста голям.

https://www.capital.bg/biznes/imoti/2025/12/11/4862643_afi_se_vr … a_pri_jilishtata/

# 278
Тук ли беше където си разговаряхме за мръсния въздух към Витоша.

Една брокерка е пуснала това Simple Smile
Мисля че доста трудно ще е баш на гледка да разчита за продажба.

# 279
Ако санират панелките отсреща сигурно цената ще излети.

# 280
  • София
Интересно как не са успяли да вдигнат нещо помежду им🙄😀

# 281
Пише че долу е метростанцията

# 282
Кои панелки (на снимката)? Аз виждам само тухлени/ЕПК, санирани на парче. Подобни са зад парка Заимов, например, има и на други места. В Гео Милев има доста такива и определено не са панелки.

# 283
Добре де, няма да бъда полит коректен. Имам предвид пробитите блокове в двата края на снимката.

# 284
От политкоректност, току-виж си поръчаш тухлена къща в Банкя, а накрая да получиш къща от панели. LaughingLaughing

Между другото, май вече панели не се произвеждат, иначе за еднофамилна къща също стават, с добра изолация отвън. И би трябвало да е по-евтино от масивна тухлена къща.

Общи условия

Активация на акаунт