Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 19

• 15 972
  • 309
  •   1
Отговори
# 285
Ами, в Девня не ги правят вече (ЗСК Девня са ги правили едно време). Значи, може би никъде не ги правят вече.

# 286
  • There I was on a July morning
Произвеждат се панели в момента. Наскоро правихме производствена сграда от панели, много бързо става строителството. За къщи - не съм чувала някой да си прави такава от стоманобетон.
Някои производители на панели, има и други фирми:
https://stomanobeton.com/produktov-katalog/stenni-i-cokalni-paneli
https://zbe.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/ … 0%B5%D0%BB%D0%B8/
https://www.yugostroy.bg/produkti/betonovi-stomanobetonni-gredi-paneli-koloni/

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 17:21 от Скубиду

# 287
От политкоректност, току-виж си поръчаш тухлена къща в Банкя, а накрая да получиш къща от панели. LaughingLaughing

Между другото, май вече панели не се произвеждат, иначе за еднофамилна къща също стават, с добра изолация отвън. И би трябвало да е по-евтино от масивна тухлена къща.
Не се, не се - ама наскоро попаднах на къща от панел. Годината не помня, но със сигурност беше от последните 10.

# 288
"домостроителните" комбинати, които произвеждаха панели в (по-)големи градове, вече ги няма, поне повечето. 
Виждала съм, въпреки малкото си обиколки из България, и частни къщи от времето от соц-а, направени с панели. Вероятно по онези времена са намерили "връзки", да им доставят за къщата/вилата.
Имам някакви положителни сентименти към панелите като технология, защото харесвам типа архитектура от тези години. Ето каква е общата визия, като цяло, не конкретни обекти.
https://archeyes.com/tag/1970s-architecture/

Конструктивно, железобетон (панелът) е изключително здрава конструкция. Имаше (още ги рекламират периодично някои брокери по обяви) сандвич-панели (май немски панели им казват) -  2 панела с изолация между тях. Та има начини и да се реши основният проблем с топлоизолацията.

Да не ме разберете погрешно - не предлагам да се почне наново масово строителство на панелни блокове. Просто съжалявам, че няма, или поне е трудно осъществима, опция за строителство на малки сгради (еднофамилни примерно) по тази технология.

# 289
  • София
Произвеждат се панели в момента. Наскоро правихме производствена сграда от панели, много бързо става строителството. За къщи - не съм чувала някой да си прави такава от стоманобетон.
В кой квартал това? И аз не съм подпадала на ново стройтелство на панелки

# 290
Ако отворите имот.бг ще видите че има. Не са кой знае колко, но ги има. Това още преди година и нещо ми направи впечатление - че има ново строителство панелки.

# 291
  • София
Отваряла съм, но всичко си е тухла затова ми стана интересно и попитах. Панелки все стари откривам.

# 292
  • There I was on a July morning
В кой квартал това? И аз не съм подпадала на ново стройтелство на панелки
Отговорих на лични съобщения.

# 293
И на мен ми е интересно.Какви са цените на тези жилища?

# 294
Отново съм аз с въпрос за съвсем друга част на София (добре, че бутам тая тема) 🤣🤣🤣 - това е в кръга на шегата, не се смятам за център на света! 😁

Какво мислите за района около улица Дунав и въобще за тази част на Оборище, която си е Кюлуците, ама айде по модерному?

# 295
Това е много хубава улица, за съжаление обаче, не е престижна като улица Велико Търново, например. Естествено, цените са много високи и там.

# 296
За мен е много по-приятна и по-престижна част, отколкото ул. Велико Търново.
Много тихо, спокойно, в близост до магазини, училища, детски градини/паркове, медицински центрове, метро, спирки на ГД, въобще не виждам минуси. Може би единствен е паркирането, но има и частни паркинги, като например на ул. 11 Август и не само, където можеш да си намериш място, така че за мен няма и минуси.

# 297
  • Сф
Това Кюлуците за първи път го чувам Joy,  а съм родена, живяла, учила  наблизо. Чак отворих картата. Гледам пресича канала. Там ли са Кюлуците? Гледам и за метро пишете,а долу няма и около 1 ва гимназия подобно наименование  не съм чувала. Иначе около СМГ, Раковска, Дондуков, в това каре е хубаво.

# 298
Под Кюлуците се има предвид, както квартала, който обхваща карето между ул. „Будапеща“, бул. „Дондуков“, бул. „Сливница“ и бул. „Данаил Николаев“, така и конкретно е име на градинката (на която казват и „вдлъбнатата”), находяща се от другата страна на бул. Васил Левски, точно срещу СМГ.

# 299
Кюлуците си е от Сливница до Дондуков. От северната страна на Сливница - Драз махала.
Уикипедия не може да ми е източник, там всеки може да пише каквото си поиска.
Ето и една много стара карта, с още по-стари (турски) имена на кварталите.
https://www.stara-sofia.com/mappishtachev.jpg

Градинката на Искър си е градинката на Искър, за хората от квартала, които не са отскоро в него.

Общи условия

Активация на акаунт