Пазаруване от Amazon- тема № 110- Black Friday

• 60 017
  • 793
  •   6
Отговори
# 780
Аз пазарувам сравнително често от Амазон и имам връщания, но не са много.
По дискутираната тема имам два случая - единият от преди няколко години и единият от преди два дни.

Първият път си бях поръчала фотоепилатор за около 500лв. Преди 4 години си беше голяма сума. Доставката беше с превозвач и след като отворих кашончето в него вместо фотоепилатор имаше пакет хартия за принтер. Писах на съпорта по чат и им пратих снимка. Възстановиха ми парите и ми казаха да си запазя хартията.

Вторият случай е от преди 2 дни. Пак с превозвач си поръчах яке за 260лв. Не ми хареса и се зачудих как да им го върна. Даваше ми безплатно връщане от Германия, но писах на съпорта по чат и ги помолих да ми генерират етикет, за да го върна от България. Уточних, че ще поема разликата в цената на куриера. Питаха защо искам да го върна и им казах, че не достатъчно дебело и топло. Минута по късно ми отговориха, че ще ми възстановят парите, а якето няма нужда да го връщам.

Та според мен гледат през съответният профил какви продажби минават и колко често има връщания и други неща от някакъв алгоритъм и преценяват какво да отговорят.

# 781
Никакви промени не виждам. Винаги е имало стоки, които не се доставят до България - по-обемните, по-скъпите, такива, които  Амазон има право да продава само в определени държави и т.н. Това не значи, че няма изключения, но като цяло са рядкост. За някои стоки отпада опцията да се доставят до БГ, за други - се появява. Има някаква динамика в това отношения и със сигурност не е нова тенденция. За някои стоки пък възможността да поръчаш до Бг ту изчезва, ту се появява. Например един прах за пране последно така го дебнах, докато успея да го поръчам до БГ - първо можеше, после не, после пак стана наличен за доставка. Често го поръчвам и забелязвам, че тръгва от различни градове, поради което предполагам, че тази промяна на опциите е свързана с наличието му в различни складове. Сякаш увеличиха складовете. Последните ми поръчани обувки от продавач Амазон според тракинга тръгнаха от Италия.
А и потребителката говори за доставка до Люксембург. Както виждате, и до там не всичко се доставя. Нищо тенденциозно спрямо потребителите в БГ няма.

# 782
  • Luxemburg
Последната година виждам как Амозон става взе по-зле. Много често не съответстват размери. Както писах, аз връщам дрехи и обувки. Единствено сега върнах сешоара Шарк, който за мен изобщо не си заслужаваше парите. Винаги опаковам както съм хо получила и напълно е възможно да го връщат обратно при новите.
Сега бях поръчала един шлифер на Томи Хилфигър. Шлиферът е невероятен, вътре със скрити шевове, високо качество. Поръчах xs и се притеснявах дали ще стане. Той дойде огромен. Може би отговаря на М, а може и на L. Явно е със сгрешен етикет на артикула. Много искам да го задържа, но не виждам как, след като е с 2 номера по-голям. Всеки път описвам, снимам и накрая щял да отиде в КАП, каквото и да значи. Наистина не е честно. Отивам да чета какво е това и кога ще ме блокират.

# 783
Последната година виждам как Амозон става взе по-зле. Много често не съответстват размери. ....

Е, все пак не Амазон слагат етикетите с размерите. Те продават хиляди марки.
А това, че щели да ви блокират, е само лично предположение на потребителката.

# 784
Имах акаунт с поръчки и точно две връщания - запечатан продукт, който отказах и грешно описан на сайта продукт, който също в ново състояние върнах. Блокираха ми акаунта, въпреки че те ми писаха да върна грешния продукт и им писах много съобщения с молба да четат какво им пиша. Нищо не стана, само шаблонните отговори ми връщаха без да вложат мисъл, а преди това имах примерно 5 поръчки и върнатите стоки не бяха на по-висока стойност от останалите.

Никой не преглежда кой какво и защо връща! Всичко е автоматизирано със заложени параметри и като започнат да се наблюдават аномалии те предупреждават и блокират.

CAP - Concession abuse protection

# 785
  • София
За мен Tommy Hilfiger са уголемени 1 номер и предвид това, си отговарят си проблем с номерацията, т.е. ако си знаеш кой ти е номера няма проблем.

Трудно ще доставят нещо обемно без България, нормално е някои неща да не се доставят до България.

Принципно внимавам от кого купувам, избягвам външни, особено Китайски продавачи, тяхното може от другаде.

За първи път връщах нещо през декември, преди много години за едни обувки ми казаха да задържа или даря, заради малък дефект, с те върнаха парите (бяха с доставка до Бг). Връщането щеше да почти колкото цената им (много намалени fly)
Сега се чудя дали е време да си пиша гневния мейл за възстановяването от декември. Според статуса, са ми одобрили връщането на 23.12, но постъпило евро в сметката йок.
Редактирам се: възстановени били на 29.12. , но заради промените с валутата не се виждало в старото приложение на ДСК.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 13:51 от Desem

# 786
Имам въпрос - при активиран Прайм поръчките по-бързо ли пристигат?

# 787
Имах преди време служебни срещи с колеги от Германия, та се бяхме заприказвали за Амазон. Единият поръчвал доста често от там и много внимавал за рейтинга си за върнати продукти. Обсъждихме опцията за wardrop, макар че не съм сигурна дали изобщо още я има. Въпреки това, точно такива му бяха думите - рейтинга ми за връщане...
Аз имам ако не се лъжа две върнати поръчки до сега. Никога не съм имала проблеми през годините, въпреки че не поръчвам особено често. 

Искам да похваля ей тая "гадория". Децата много и се накефиха, аз също.
https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B087FVX16R/ref=ox_sc_act_i … 3KQYAKY1Z3K&psc=1

Тези таблетки за съдомияла са намалени, но не съм сигурна колко са изгодни. Може да споделите ако имате информация.
https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B0CXQ5JM74/ref=ox_sc_saved … WKAKR8XB7XF&psc=1

# 788
https://amzn.eu/d/gR4OD5G
Тези Скечърс 39 номер ги хванах на 34 Е,така им се радвах,стелките са  от мемори пяна,обаче ми подпира пръста,понеже нося допълнителни ортопедични стелки. 
Ако някой от Пловдив ги хареса,да идва да ги пробва. Грехота е да ги връщам,особено за тая цена.

# 789
Колко време се пази поръчка, направена, но неплатена с карта?
Това до 5 дни в сила ли е все още?

# 790
  • В подножието на Сините камъни
Да, в сила е

# 791
  • София
https://amzn.eu/d/gR4OD5G
Тези Скечърс 39 номер ги хванах на 34 Е,така им се радвах,стелките са  от мемори пяна,обаче ми подпира пръста,понеже нося допълнителни ортопедични стелки. 
Ако някой от Пловдив ги хареса,да идва да ги пробва. Грехота е да ги връщам,особено за тая цена.
Пиша на ЛС.

# 792
Имам въпрос - при активиран Прайм поръчките по-бързо ли пристигат?
Прайм не важи до България. Само за поръчки до Германия е валиден.

# 793
Благодаря Ивка!

Общи условия

Активация на акаунт