Стани богат - тема 29

• 9 901
  • 417
  •   1
Отговори
# 285
Тази беше много зле, добре, че си заминава.

# 286
Той пак приказва наизуст - в случая Ерато би била по-подходяща (също е муза на поезията, но не на епосите), обаче Калиопа звучи по-красиво.

# 287
Помнех Талия на комедията, другите са ми каша.

Обаче отговорът е Калиопа.

Аз пък само Талия не знаех, но имах леки колебания за Калиопа и Мелпомена. Но лека полека ми се избистри, че Мелпомена е на театъра.  Обаче и 50 на 50 не помогна, остави двете сходни музи - малшанс.

Не съм съгласна, че гарванът е държал в човката си саламурено сирене. В Европа не ядат такова, и по всички снимки е с някакво типично за тях - жълто като кашкавал.

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 19:47 от Черна станция

# 288
Да,това за "саламуреното" сирене си беше художествена украса на баснята от нашият "Стани богат". Yum

# 289
  • Русе
Той пак приказва наизуст - в случая Ерато би била по-подходяща (също е муза на поезията, но не на епосите), обаче Калиопа звучи по-красиво.

Ерато - ерос. Муза на любовната поезия.
Чапраз съм го чувала само в израза "диван-чапраз". Каква може да е връзката с инструмента чапразило?
Всъщност, сетих се, че чапразите са украшения на женския колан, пафти. И тогава "стоя диван-чапраз" ще означава "стоя с ръце прибрани отпред на колана".

# 290
  • Пловдив
Чапраз е закопчалка, чапразило не знам.
Цитат
И обу си после тънките чорапи и онез пантофки със златни чапрази, дето за Великден само си ги пази.
https://chitanka.info/text/2813-patilansko-tsarstvo/7

За колко лева бяха мнемолампите и психопомпите? Че с оглед вариантите изглеждаха като за 500, 1000 най-много, а бяха за повече. И аз не знаех за тях, ама освен че "психо-" е душо-", кардиоколела и какво беше звучаха като жив майтап.

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 23:24 от Магдена

# 291
Ето какво е чапраз на трион, ножовка и всичко режещо със зъби.
Ако трионът няма чапраз и е дебел 2 мм то и срезът ще е широк 2 мм и от триенето и топлината трионът ще се заклини. Обаче ако зъбите са леко изкривени един насам, друг натам, разрезът вече няма да е 2 мм, а 3  мм широк и трионът ще се движи свободно - вижте картинката. И затова има машини, които удрят зъбите отсам и оттам за да начапразят триона.

# 292
  • София
Дамата беше много зле.
Един от най-слабите участници този сезон.

Мъжът с много преизпълни прогнозата ми. Рискова и късметлийска игра ама върза. Честити му 5000 лв. Simple Smile

# 293

Ерато - ерос. Муза на любовната поезия.
Чапраз съм го чувала само в израза "диван-чапраз". Каква може да е връзката с инструмента чапразило?
Всъщност, сетих се, че чапразите са украшения на женския колан, пафти. И тогава "стоя диван-чапраз" ще означава "стоя с ръце прибрани отпред на колана".

Да, Кънчев каза, че в стиха "Аз Пейо бях, а аз пък Калиопа" (от песничката, известна като "На 20 километра от Бургас") - е използвана Калиопа, защото тя е музата на поезията и любовта.
Това не е вярно - би трябвало да е Ерато, защото тя е музата на любовната поезия и е подходяща в този контекст. Калиопа е на епосите. Обаче името Калиопа звучи по-добре - затова е използвано в този стих.
Само изяснявам какво имах предвид Simple Smile

# 294
  • Пловдив
Да, а "Калиопа" е поема от Яворов.
Скрит текст:
"Две сърца се знойно любят,
старо харо ги дели -
дали времето си губят,
или бог ще се смили?"

# 295
Е, да - но технически пак е грешно и е избрано, защото името звучи мелодично, а не заради това на какво е муза.

# 296
  • Пловдив
Ами да, Яворов не го е избрал заради музата или поне не е писал за нея - Калиопа е девойката от поемата. Допускам обаче, че и в песента за Поморие не е заради музата, а заради поемата и автора и. Wink
За музи говореха само в "Стани богат". Wink

# 297
Министърката.
Този участник не ми харесва - много приказки, но не изглежда знаещ.

# 298
Досаден е малко.

# 299
Не помнех, че е точно в Албания, но иначе бях чела за този виртуален министър в някоя балканска държава. На това залагам.
За Орешака и за Скайуокър ранч безсмислени жокери похаби. И двете имаха логика.

Общи условия

Активация на акаунт