Осмокласници 2025/2026 - тема 4

• 28 621
  • 560
  •   2
Отговори
# 180
Нека дефинираме какво разбираме под послушно дете, защото ми се струва, че смисъла, който влагате в това присъства в шепа деца, които често са "послушни", защото са малтретирани. Послушно не е равностойно на разумно. Разумното дете гледа собствения си интерес и добруване, което автоматично го изключва от послушанието. Но подходът на възпитание изисква на това дете да му е обяснено кое е добро за него и кое би му навредило, като това е задачата на родителя. Не да го остави на самотек само да си го разбере в бунтарството си, защото може да се случи да е необратимо това "разбиране". Има ситуации, в които родителят следва просто да наблюдава и при необходимост да се намеси, но в други ситуации просто няма как да стои и само да наблюдава бунтарство, щото видите ли бил тийнейджър и това е присъщо за възрастта... Фокусът е върху изграждането на личност, а не върху моментното емоционално състояние на индивида. Поне аз така ги разбирам нещата, с което, разбира се, не налагам някой да се съобразява.

# 181
  • Стара Загора
Поизтървах ви, но бях извън страната служебно две седмици и сега ще си наваксам
Благодаря за новата тема

# 182
Въпросчета за софийския градски и картите. Колко време след навършване на 14 безплатната карта е валидна? Мога ли да вярвам на написаното в СГТ, че е валидна още Х дена?
Смяната с другата става на място като заредят, нали? Трябва ли уверение или вече не сме толкова административно неадекватни? Каква е цената в момента за ученици за цялата мрежа? Благодарско за помощта!

# 183
  • София
Цената е 15.00лв.
Пластиката е различна.
Трябва Ви ученическа лична карта.
Проверете до кога е валидна старата.

# 184
Месечната е 15 лв. Годишната е 180 лв.

# 185
  • София
Цената е 15.00лв.
Пластиката е различна.
Трябва Ви ученическа лична карта.
Проверете до кога е валидна старата.
Ако сте имали карта преди да ги направят безплатни, може да активират и нея, за да не издават срещу 5 лв. нова пластика.
При презареждане на новата, активират още 6 дни на старата карта като компенсация за стачката.
Големият син не носи ученическа карта, показва Школо.

# 186
Как са наборите с немския? Почна с 4- ките, скоро с 2- ките, както казва баща му. Не съм го видяла да учи, казва че сутрин учи. По БЕЛ и МАТ пак не съм видяла учене. Днес го увиках, успокояваше ме, как следващите три месеца щели да повтарят предните три месеца материала по немски. Има проблем с построяването на изреченията. Поръчах граматика, тя пък нещо се бави и така.

# 187
  • Бургас
Ние сме в обратна градация с немския- започнахме с 2 и 3, вече сме на 4. Има и една 5-ца, закачена на хладилника до семейните снимки Grinning Grinning Grinning Изречения не съм я чула да приказва!

# 188
Не се оплаквам, справя се наборката с немския, повече от много добре. Но много се старае за тези резултати - пише думи, учи текстове, като трябва тя да пише баща ѝ ги проверява. И задачи с него решава, нищо че той иска да прилага синусова теорема 😆. Въобще тази година съм пас.

# 189
Моята е с петици, шестици, и една тройка, но тя е една четвърт от оценката. Нанагорно и е, учи адски много по езика, написала си е листове с думи, които сгъва и слага по джобове, като седне в метрото и ги вади. Днес бяхме на кино, и ги зубреше в колата, постоянно. Аз толкова много да заляга не съм я виждала никога.
В киното, въпреки че адски хареса филма, на връщане почти се разплака, защото имала  недонаписано домашно, не мога да си позная детето.
По нищо друго не си дава зор, само по немски. Не е намразила езика, даже го е взела на чест, харесва си учителката, класа също, но няма време за социален живот много-много. След училище ако поскитат около час, това е

# 190
  • София
Как пък никой от вас не се е обадил, че те са ви накарали, пък после се измъкват. На тях, ама така че учителката да чуе. 😀
А де... Бяхме си по-други деца тогава... 🙂

За немския гледам, че пишете. Моята е с 4 и 5. Тя твърди, че учи много и сигурно е така. Много й е тегаво това писане на думи. В същото време ги знае. Каза, че допуска грешки в родовете. Много й харесва езика, но признава, че й е трудно. Надявам се с времето да улегнат пустите думи.

# 191
Наборът се справя с немския, не мрънка, но не съм и видяла да учи кой знае колко. Сравнявайки със 7-ми клас, нищо общо като натовареност. Основно има петици, няколко шестици и миналата седмица една 3-ка, която се надявам да го стимулира да учи повече. Имат контролни, на които пишат текстове, така че формулира изречения. Не може да влезе в рамката от брой думи, която им е зададена, все са повече. Не знам защо така се получава, с английския нямаше този проблем. За мен е важно, че няма излишен стрес.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 07:48 от Mur

# 192
Моята девойка се справя много добре с немския език предимно 6 и някоя 5, вярно че и аз и помогам от време на време, но като цяло съм  много доволна от нея. Когато аз бях в подготвителен клас в немска гимназия, определено се справях по- зле от нея.

# 193
Здравейте, интересува ме дали нокой се е сблъсквал с това - да се правят контролни през телефони? Беше го пробвала една учителка по БЕЛ и беше абсолютна трагедия, понеже не може на малкия екран да се визуализират и въпроса и отговорите едновременно. И сега разбирам, че има такова брожение да се прилага това като форма на иновация?

# 194
  • София
Прави се в гимназията на голямото дете, ама на Хромбук. Децата, които не си ги носят редовно, го правят на на телефон. На тях си им е ОК големината на шрифта. Аз не бих си и помислила да чета текст на този екран...

Общи условия

Активация на акаунт