Осмокласници 2025/2026 - тема 4

• 28 725
  • 560
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Къде могат да се намерят материали за олимпиадата по английски общински кръг София? Теми от минали години?

# 211
Не мисля, че могат да се намерят, тъй като се изготвят от училището, а не от РУО. Знам, че включват диктовка.

# 212
Олеле, съвсем ви изпуснах... започнах нова работа този месец и нямам време за нищо, ще наваксвам с четенето. Набора не си дава много зор, сдоби се с първата двойка в живота си (за 3 забележки "без домашно") и една тройка по физика, другото е нагоре. Казала съм му да е стреми да е в първата 1/3 на класа по успех, да видим ще се справи ли.

# 213
Вчера се разрових някъде...в сайта на РУО май беше и гледах какво включва олимпиадата по английски. Не запомних всичко, но има инфо по точки. Аз исках да разбера дали има развиване на въпрос, че моя от това го е страх. Е, има- 150-170 думи по зададена тема. Това запомних+ диктовката. Но не открих примерни, не знаех, че не пускат. Надявам се ще ги подготвят в часовете.

# 214
  • Бургас
При нас има специален клуб "Подготовка за олимпиадата по английски", а в редовните часове са правили досега една диктовка и едно съчинение, предполагам, че тепърва ще имат повече. Иначе моята девойка отиде веднъж на този клуб и се отказа, не им разбирала като четат (две учителки били), отношението им не ѝ харесало...С класната, която е живяла дълго време в Щатите, и с американката проблем с произношението няма.

# 215
  • София
Много бях изтървала, та четох цялата тема накуп, впечатли ме, че има родители, които смятат, че ученици, които не бягат от час, няма как да станат многопластови личности. И аз не съм бягала от час, за сметка на това съм информирала преподавател, че ще пропусна часа му. Правила съм го от уважение. Често дори не ми пишеха отсъствие. И бунтове съм организирала, няколко преподавателя бяха сменени по моя инициатива, но с ясни аргументи, диалог и подкрепа от класната и родителите, а не с демонстрации.

Наборът е изключително доволен от училището, справя се по-добре от моите очаквания, на седмото небе е, че са само момчета в класа (то в училището има само няколко момичета общо 🤭), защото към момента намира кифлите за повърхностни, а и се е нагледал на интриги и мелодрами предишните 7 години.

Като преподавател имам особено мнение за учениците, за които как са облечени им е по-важно от оценките, за знанията да не говорим. За съжаление при мен са болшинство. Много страдам, че не мога да дам максимума на останалите, затова компенсирам с консултация, на която, за мое щастие, не идва ни един от "модните"...

# 216
  • София
А аз не намирам никаква корелация между оценките и облеклото.
На тази възраст са си бунтари. Не само родителите, но и преподавателите трябва да разбират това.

# 217
При нас олимпиадата по математика ще е на 06.12 в събота. Съответно имаше цупене, че не и се ходи, защото трябвало да става рано. Обясних и , че е важно да отиде, като уважение към учителя, а и за собствена закалка. Писала съм и друг път в темата, че основна роля при нея играе притеснението.
По темата за облеклото-ходи с дънки, худита и клинове предимно. Но учител да преценява децата по облеклото, а не по знанията е обидно, до не използвам и друг термин

# 218
И аз не намирам никаква връзка. Демек няма вариант да е умно и "модно" ?  И не може хем да са му важни оценките, хем  и външния вид?

# 219
Ходихме с черни ластични дънки, кубинки и пуловер до коленете, съдран и с кръпки. За прическата да не казвам. Е, готини си бяхме. Не съм ходила на "консултации", защото си знаех. Някои ходеха на консултациите да се подмажат и да изкрънкат добро отношение, като предварително изтриваха грима, сресваха се, и гладеха ризи. Така че, заради това ги няма "модните" на консултацията...Grinning
А учител, който не е правил магарии в училище явно не ги знае тези похвати
И това за кифлите, и повърхностните доста грозно и сексистко. Защо мислите, че ако имаше момичета в Джонката, щяха да са кифли и повърхностни?

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 14:38 от Априлски душ

# 220
  • София
Явно не се изразявам ясно - няма как външния вид да те вълнува повече от уроците и да са ти добри оценките. А преценката на учениците като личности следва да е извън обхвата на отношенията с преподавателите изобщо. Аз оценявам показани знания като изобщо не се влияе от това кой колко е послушен и кой с какво е облечен, просто в училището, в което преподавам, тези с голите пъпове, маникюрите, миглите, марковите маратонки и анцузи са слаби по успех и то по всички предмети 🤷🏻‍♀️

Радвам се, че не навсякъде е така.

# 221
Ми не знам кое беше по-обидно, дали глупавите модни, или повърхностните кифли. Да искаш училище без момичета, защото по принцип били повърхностни кифли, и по-добре в класа да са само момчета, е доста странно. Такова отношение към момичетата не е здравословно.

# 222
Е с какво ходят облечени? Като монахини. Не обяснявай повече, че става по-зле.
Нормално е да се вълнуват и от външен вид, и от момчета/ момичета, такава е възрастта им. Има много деца, които съчетават и двете неща и е тъпо да ги слагаме под общ знаменател.

# 223
  • Бургас
Явно не се изразявам ясно - няма как външния вид да те вълнува повече от уроците и да са ти добри оценките. А преценката на учениците като личности следва да е извън обхвата на отношенията с преподавателите изобщо. Аз оценявам показани знания като изобщо не се влияе от това кой колко е послушен и кой с какво е облечен, просто в училището, в което преподавам, тези с голите пъпове, маникюрите, миглите, марковите маратонки и анцузи са слаби по успех и то по всички предмети 🤷🏻‍♀️

Радвам се, че не навсякъде е така.

Абсолюно не съм съгласна!
Ако момичетата, нямаха охраничения, налагани от мен и от училищата, в които учат, щяха да са типичните кифли - нокти, дрехи, грим и каквото друго се сетиш!
Това не ги прави слаби ученици! Резултатите са им доста над средните.
И чисто статичстически от тяхното квартално училище до 7-ми клас, немога да твърдя, че децата с високи резултати не са кифли и обратното! Няма връзка между двете неща, според мен!

# 224
  • София
Добре, поднасям извинения на всички, че имам наблюдения и те не съвпадат с чуждите. Отдавна съм се убедила, че не е нужно да си разбран от всички, за да си прав. Ако някой се опита да прочете това, което съм написала, без да търси от какво да е лично засегнат, вероятно ще види ЛИЧНИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ, а не генерализация.

Общи условия

Активация на акаунт