Осмокласници 2025/2026 - тема 4

• 25 723
  • 522
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Вчера чух, че в София е много ниска бройката заболели. 60 на 10000, нещо такова. Надали ще има нещо, ще си учат сигурно по план.

# 481
Здравейте и от мен!
Аз също не мисля, че в София ще има грипна ваканция, но пък хич няма да се разсърдя ако ме опровергаят властимащите!
Набора си го е подкарал лежерно. Учи, но не се престарава. Не виждам да ги натоварват кой знае колко. И неговата класна е тотално незаинтересована от класа си, казвала съм го и преди. Мислех, че и на нея й трябва време, но не - просто си е по-студена и дистанцирана като човек явно. Или поне спрямо учениците.
Това обаче се отрази и на класа като цяло. Вълци единаци или най-много в малки групички по 2ма, 3ма. Никаква комуникация между групите, даже се запъват с имената си. Моето в началото гледаше да общувапи опознае повече деца, но като гледам се съсреодоточи в точно 2 деца. И някак изобщо нямат усет за цялост, общност или каквото и да е там. Това е много жалко, но туй то. Даже разбарах, че другата година може би ще е друг класен ръководител и чак се зарадвах!
Цветовете в школо са всички възможни и аз съм много ок с това. Защото разбира, че не е най- и се приземява, което пък го кара да положи усилие и да поправя оценки.
По математика ме впечатлява, защото учителката е брутално страга и изискваща. Шестици почти не пише, а той има основно 5ци и е адски доволен. Защото знае как са изкарани. А аз се радвам, че все пак знания има и памет също. Не всичко от предни години е забравено както си мислех.
По повод езиците, попаднах скоро на една таблица от сайта на Дидева за нивото на общоевропейската езикова рамка.
Нещо не мога да се ориентирам аз в нея. Може ли някой да разясни по-конкретно за ИИЧЕ (англ.ез).
Какво трябва да е нивото на езика след 10 кл. (първи гимназиален етап) и съответно след 12 кл. (2 гимназиален етап), като паралелката е чуждоезикова и първи и втори профил са езиците.
Питам защото тази година имат няколко учебника и последния е за ниво В1.1
В 9 и 10 клас кое ниво се учи?

# 482
  • София
Аз съм щастлива, защото тя е щастлива. Правят си разни смахнати неща в училище, уговарят се предварително и напр днес ще правят шоколадови близалки Simple Smile Разпределили са се кой какво ще носи, брейнстормвахме как да стопят шоколада (на парното). Има си приятелки, не се оплаква сериозно, дори вчера почуках и влязох в стаята й нещо да я питам, а тя видимо пишеше домашно!

# 483

По повод езиците, попаднах скоро на една таблица от сайта на Дидева за нивото на общоевропейската езикова рамка.
Нещо не мога да се ориентирам аз в нея. Може ли някой да разясни по-конкретно за ИИЧЕ (англ.ез).
Какво трябва да е нивото на езика след 10 кл. (първи гимназиален етап) и съответно след 12 кл. (2 гимназиален етап), като паралелката е чуждоезикова и първи и втори профил са езиците.
Питам защото тази година имат няколко учебника и последния е за ниво В1.1
В 9 и 10 клас кое ниво се учи?

В1.1. е първата половина на В1. В осми клас ще я покрият.
Втората половина на В1 от своя страна е разделена на две части - първа част в 9 клас (на корицата би трябвало да пише част 1), а другата - в 10 клас (част 2).
Тази приумица е на МОН и няма нищо общо с европейските нива, ама е направено с цел да се забави изучаването на език така, че да стигнат в 10 клас В1. На практика в 9 и 10 клас се учи по една четвъртинка В1 Simple Smile Давам си сметка колко абсурдно звучи, защото една учебна година не се равнява на едно ниво.

Така за интензивно (ИИЧЕ) изучаване в 10 клас (първи гимназиален етап) трябва да достигнат ниво В1.
В 12 клас (втори гимназиален етап) - ниво В2.1. (за ООП). Уточнявам, че В2.1 е първата половина на В2.
Ако ученикът изучава английски език като профилен предмет - достига се ниво В2, но в профилираната подготовка. В2 е и най-високо ниво, което се постига в българските училища. (до преди няколко години беше С1).

Друг е въпросът, че съдържанието на някои учебници изобщо не отговаря на нивото, а е далеч по-високо, но това е друга тема.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 09:32 от Magestie

# 484
Привет и от мен:) И за много години! Не съм се включвала отдавна, но не си мислете, че съм била в някоя топла страна😅 Спокойно е при нас и го раздаваме лежерно...

Класът се оформя шарен, няма натегачи и бележкарство, няма конкуренция между децата, което за мен е важна предпоставка за здарословен социален живот...
Даже си помагат в магариите Simple Smile Подсказват и шумят и час...!
Учители шарени също - не ми харесва, че по някои предмети не могат да си преглеждат контролните, което не води до надглаждане на грешките, просто защото не знаеш какви са!
Оценки и те шарени, но това е животът! Младежът все още се учи да подрежда, осмисля и приоритизира!

По повод езиците имам въпрос! За кандидатстване в университет в чужбина какво ниво се изисква?

# 485
moonligh 78, Писала си ми лично съобщение, но не мога да ти отговоря, защото си забранила получаването на съобщения.

# 486
Compass,

Всеки университет има свои конкретни изисквания. Абсолютен минимум е B2, но , престижните университети обикновено искат по-високи резултати C1-C2. Има и такива с IELTS, TOEFL.
Най-добре е да се провери на сайта на конкретния университет.

# 487
Magestie, благодаря за изчерпателния отговор. И да, МОН освен да спъват процесите, на друго не са способни се вижда.

# 488
# 489
Ще стане, си мисля....

Почти всяка година е така, покрай междусрочната, пуснат и грипна, че да станат 5-6 дни. Само не знам защо не се обявява в началото на годината още, че да е ясно.

# 490
Аз не вярвам да ни отпуснат повече ваканция, не и с този министър. Все пак се надявам, но не вярвам. Ако дадат ще искат онлайн, което е по-зле.

# 491
  • Бургас
Онлайн = на нищоправене

Да видим какво ще измъдрят!

# 492
  • София
Да, че някои очакват екскурзии по ваканцията Smile

Почти всяка година е така, покрай междусрочната, пуснат и грипна, че да станат 5-6 дни. Само не знам защо не се обявява в началото на годината още, че да е ясно.
Защото тогава още не са уточнили кой вирус ще пуснат Wink

# 493
Тоя сега е атакувам десетокласниците. Нагло леке. /Извинявам се, но мисля, че е врвден/

# 494
Имат ли право учителите по БЕЛ да дават на децата да четат и презентират книги извън учебната програма, както и да пишат есета по тях за оценки? В някои от книгите освен това има еротично съдържание, което не кореспондира с деца на 14 г. Визирам "Кентавърът". Уж го свързват с гръцките митове и легенди, но на мен не ми изглежда подходящо.

Общи условия

Активация на акаунт