ТУЕС - 10 тема

• 6 626
  • 129
  •   2
Отговори
# 120
  • София
Понеже има съученици в ТУ и прави сравнения, поне в първи курс сякаш да, но вече не вижда много смисъл от учене 🤣🤣🤣
Но беше категоричен за ФМИ изначално и не съжалява, че не е избрал ТУ. Със сигурност ги гърчат повече, от това което чувам, тоест късат ги по изпити доста 🙃.

# 121
1/3 от класа му се записаха в една специалност и ходят, за да си се забавляват. Купон да става. Joy
Иначе професионалното му развитие продължава в работата. Там трупа опит и нови знания. Поне му е спокойно, не се напряга излишно.

За ФМИ и аз чувам, че е зор там. Вчера си говорих с един младеж, който сподели, че от СМГ има отпаднали след първи курс.

# 122
Казано честно, децата които идваха от техникумите в Ту София, в сравнение с такива, които идвахме от езикови , бяха като на курорт Wink

Но пък и за тях и за нас, 60% от нещата бяха изгубено време.

За мен лично, след ТУЕС ще е предизвикателство какво да следваш, за да надграждаш.

Най-вероятно извън БГ е правилната опция.

# 123
Казано честно, децата които идваха от техникумите в Ту София, в сравнение с такива, които идвахме от езикови , бяха като на курорт Wink

Но пък и за тях и за нас, 60% от нещата бяха изгубено време.

За мен лично, след ТУЕС ще е предизвикателство какво да следваш, за да надграждаш.

Най-вероятно извън БГ е правилната опция.

Работиш. За мен това е най-правилната опция.

# 124
  • Beyond the Frontiers
Признавам, че имаше период, когато ми заяви...защо да уча? Той преподавател Х, каза че няма смисъл висшето...
И ги бомбандират доста от фирмите...още от 10 клас...

Имам личен пример в семейството, как обаче липсата на една тапия може да те спъва. Даже 2 примера.
Хора, които са си специалисти, най-вероятно с много повече познания и умения от доста хора с диплома, обаче...има си фирми с правила, има си законови изисквания.

# 125
Е,  ако бяха направили така, че да продължат развитието си, а не да ги връщат в "детската градина", нямаше да го има този проблем.
С колкото туесари съм говорила, всички са споделили, че не им се завършва и много ще им липсва ТУЕС.
Та не е до нежелание за учене, а до неприемливи обстоятелства.

# 126
Май ни трябва нова тема Wink
ТУЕС 2026/2027.

Конкретно би ми било полезно:
- ниво на немски , английски след 8ми клас. 12 часа седмично е сериозен хораруим
- съотношение момичета /момчета за випуска - тенденцията била да се увеличават всяка година момичетата, дали е продължила.
- ще бъде ли готов двора за откриването
- поради големия интерес към Семково, тази година са на две групи - от 8.09 -13.09 и 15.09 -20.09. Като втората група заминават веднага след откриването.
- специфични неща за 8ми клас е Туес - проекти, програмиране, допълнителни часове.
- клубовете ба туес - нови и текущи, има интересни.
- математиката - има ли състезатели? Децата от СМГ/НПМГ/ПЧМГ как се интегрират и има ли фокус върху това.

Какви други въпроси ви вълнуват?

# 127
Мен ме вълнува и въпросът с класните ръководители - кога става ясно кои ще са, мнения за тях евентуално, както и официално учебната програма.

# 128
  • Beyond the Frontiers
Нова група се пуска след 50 страници.  Не е нужна нова такава.

- от моя гледна точка с английския е Ок. Поне резултатите от изпита на моя младеж са си супер. Без допълнително обучение. Все пак това не е езикова гимназия. Не бих очаквала чудеса.

- за двора - тук можем да гадаем...

- които иска да ходи на състезания, ходи. Никой няма да ги агитира или натиска. Подкрепят ги, ако изявят желание.

Клубовете и другата информация ще получат от по-големите.
Младежите са големи вече. Училището няма да информира вас.

# 129
Младежите са големи вече. Училището няма да информира вас.
Абсолютно!
Комуникацията е изцяло към учениците. Стимулира се тяхното израстване, независимост, инициативност и самостоятелност. Имат си отговорник на класа, който ги уведомява за каквото е необходимо.
Родителите  посещават виднъж годишно родителска среща и това е. В осми клас родителската среща се организира в началото на учебната година, представят се учите.ите, които ще им преподават, казват какво ще правят през учебната година и разясняват всичко необходимо за учебния процес.

Ползва се електронния дневник на МОН.
Инициативата идва ат децата. Никой няма са ги кара нищо на сила.

Примерно моята дъщеря получи предложение за курсове за подготовка за олимпиадите по лингвистика и ИТ, а тя си питта ущите да се запише...

Общи условия

Активация на акаунт