Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 5

• 10 423
  • 271
  •   1
Отговори
# 135
Краткия отговор за тези фондове чрез банки е - не!

# 136

Че не виждаш как вървят котировките на фонда ти. Няма фонд, който да не публикува тази информация.

Не съм казала такова нещо.

# 137
ОК, възможно е да съм разбрал погрешно това:

Цитат
Плюс, че печалбата се отчита при продажба, не просто да си ги гледаш как растат. 

# 138
Това е друго.
Фондът може да има ръст, но ти реално ще спечелиш при кеширане.
А няма гаранция дали ще уцелиш момента за това.

# 139
Това е друго.
Фондът може да има ръст, но ти реално ще спечелиш при кеширане.
А няма гаранция дали ще уцелиш момента за това.

С това съм напълно съгласна и сама съм го писала неведнъж. Явно не съм те разбрала какво казваш.

# 140
Цветно, би ли споделила какви точно фондове.

По-старите ми фондове са на Амунди, които си направих в Уникредит. В банкана вече имат и техни фондове onemarkets и се управляват от дружесва от рода на Blackrock. Имам 5-6 фонда и всички са ми на печалба.

След като си закупите такива фондове от банката и след няколко години решите да ги продадете и изтеглите парите, трябва ли да плащате данъци, данъчни декларации, регистрация по ДДС, ако е по-голяма сума, или някакви други родни "особености"? Въпросът ми е към всеки, който има опит/знае, а не предположения, може и на лично. Благодаря!

Изкупувала съм си ги във времето - връщатат ми спестената сума + натрупаната доходност в рамките на няколко дена, 3-4 дни мисля. Не се дължат данъци, не се декларират, освободени са от данъчно облагане.
Имала съм и моменти на минус, например 2022г. и тази пролет. Но аз имам месечни планове и при спад на пазара купувам на ниска цена при възстановяване на пазара това се отразява като доходност.
Не ме притесняват спадовете на пазара, защотото ги наблюдавам вече няколко години и на загуба не съм изкупувала. Наблюдавам си ги ежедневно в мобилното. Специално в Уникредит ги предлагат от много години, всички служители са запознати с продуктите и могат да ви консултират.

# 141
Цветно, аз доколкото разбрах ако се направи това в Булбанк, ние нищо не правим, там имало хора ги управлявали.
И се оставяли да седят години за да се трупат. Е, човека ако му трябва си ги взима предполагам.
Тоест как така ти продаваш? Не ти ли ги управляват от банката.

# 142
Вие първо си решете финансов буфер колко ще Ви е. Това е за непредвидени разходи, загуба на работа, лечение, скачане с парашут, екзотична почивка или който каквото си реши. Това си е индивидуално и си ги сложете на някаква сметка. Другото е за инвестиция. Там наистина банките имат едни входни и изходящи такси които ако изтеглите скоро ще ви дръпнат надолу. Не знам какви курсове сте преминали, но е добре да научите поне елементарни понятия. Аз лично не съм минавал никакви курсове, а нямам и много време. Въпреки това с малко четене на свободна информация научих базовите неща. За мен най-добре е да се ползва ИБКР. Там вариантите са безкрайни. Обаче ако един спад ще ви изкара от баланс и търсите сигурност явно не е вашето. Иначе нито трябва много време да следите нещата, нито е много сложно да си купуваш с два клика. Това за пасивно инвестиране, за дейтрейдинг не си помисляйте.

Последна редакция: вт, 16 дек 2025, 09:01 от Stamatko

# 143
Мисля, че и преди казах, че ще е така.
Трябва ли за 3 дни да го реша? Joy Може да ми отнеме три месеца.
Друго питам.
Иначе ще чета, ама може ли за ден да изчета всичко. Не, когато мога каквото намеря чета и слушам, не мога цял ден това да правя. Не намирам готова синтезирана информация. Всичко е разпиляно и сложно та чак ми е тъпо.
ИБКР е брокер явно. И тия са ми мътни.
Те като трейдинг 212.
Обаче какви са плюсовете и минусите на тези брокери.
На 212 уж пише без такси.
Дали са сигурни да им дават хората парите си?

# 144
Цветно, много благодаря за споделената информация!
Ще споделя малко и от моя опит, дано съм полезен на някого. Още преди Короната, т.е. миналото десетилетие, бях вкарал и аз пари под формата на дългосрочни спестявания/инвестиции в амунди. На времето съм теглил, внасял и питал различни банкови служители и точно така беше - не трябва да правя нищо свързано с данъчни. Или дори теоритично да е трябвало да се попълват някакви декларации, то е било с информативна цел и със сигурност данъци не се дължат. Сега отново попрочетох и виждам, че няма промяна и данъци все още не се дължат. Относно печалбите -  вярно доста отлежаха моите инвестиции, но реално са се утроили и това при положение, че един фонд не е мръднал, а друг утече покрай войната. Т.е изводът ми е, че ако сте си разпределили средства в различни фондове, в дългосрочен период ще имате добра доходност, въпреди големите годишни такси на тези фондове от порядъка на 2% и първоначални такса, но годишната такса е тази която най-много товари. Има и други фондове сега, по-голям е изборът и всичко става онлайн. При тези цени на жилища и тези нива на лихви в бг аз за друга тривиална инвестиция не се сещам. Ако имате идеи - пишете Simple Smile
Относно интерактив брокерс - там имате по-малко входни такси и свобода за инструменти без или с минимални годишни такси. Но понеже не съм професионалист ме е страх да не направя инвестиции, за които трябва да плащам после данъци и/или ДДС регистрации и да ме третират като професионален трейдър. Поради тази причина спрях и дейли трейдинга, макар да бях много успешен миналото десетилетие, вероятно защото го третирах като игра и се абстрахирах от това, че работя с реални пари.

# 145
Stamatko, курсове не съм минавала. Само този уебинар.
Е, там поне научих някакви неща, но още съм гола и боса.

MarioSuper, кой фонд е утекъл както викаш?
Жената в банката каза, че с руските фондове са имали проблем хората, но какви нямам си на идея.

# 146
Имали проблем хората е демидж контрол изказване, реално означава:
Изцяло руски фондове - 100% загуба
Изнточно европейски фондове - да кажем 33 % загуба
Развиващи се пазари акции/облигации - спрямо експозицията
Има ги някъде точните числа, не ги помня, а и като имаш много фондове не е толкова драматично, както например, ако си поставил всичко в грешния. Но ако се случи, от бамката или фонда правна защита или каквото и да било съдействие не очаквай.

В бъдеще това може да се случи с всеки един фонд, например ако Китай нападне или ако Индия реши да не се съобрази с нещо или Бразилия, или например просто ако на еврочиновниците им трябват пари и решат под един или друг предлог да ти ги откраднат.. така че, не трябва да залагаш всичко в една кошница и не трябва да вкарваш всичко във фондове - според мен Wink А това са само рискове, които пряко не зависят от теб, реално все едно някой ти е откраднал портфейла в метрото. Друготе рискове е какво купуваш с този портфейл - например, ако купиш много скъпи фондове, те могат тепърва години да поевтиняват и да си на загуба, така че отново, не е хубаво всичко на едно място.

# 147
Да, няма да е на едно място.
Как така да ми ги откраднат еврочиновниците?
Вярно че се въртяха някакви такива клипчета, но ми се стори, че пак е в сферата на конспирациите.
Как така няма да позволяват на хората да имат спестявания или да си управляват парите.
То направо революция ще стане си мисля.
От уебинара с това съм съгласна. Яйцата да не са в една кошница.
След НГ ще ходя.

# 148
- руски инструменти и финансови активи, които са правно регистрирани в ЕУ са запорирани или реално конфискувани - например тези фондове, но и други, обикновено избирателно.
Но - това важи не само за акции, фондове и войни:
- през 2013 година в Кипър бяха наложени haircut на депозити, в някои случаи с големи загуби от сметките на гражданите във всички банки в страната и особено от имаше там 1-2 банки, още си спомням драми, дали и сейфовете на хората не претърсваха?
- 2008/2009 в Гърция дълго време хората нямаха достъп до банковите си сметки, а някакви месечни лимити
като цяло примери има и други, но не помня детайли за всичко, а и който иска може да си потърси. Ще намери ако търси факти, а не демидж контрол изказвания, но едва ли си заслужава труда, никой не знае какво ще става в бъдеще.

# 149
То направо революция ще стане си мисля.
Само си помисли какво може да стане, ако Белгия даде достъп до блокираните активи на Русия. Joy Иначе... За начало си изясни терминологията. После предимства и недостатъци на различните инвестиционни инструменти. Примерно разликата между взаимен фонд и ETF, че усещам натам се насочваш. После си постави цел и граница на загубите. След това си избери нещо и питай за съвет.
Трейдинг 212 е по-добре за начинаещ като теб. Ако искаш голям диверсифициран портфейл тогава IBKR. Там пазарите са необхватни. Ако ще гониш дялове от облигации, револют е чудесен. Чудесен е и за малки обеми акции от US и EU, но изборът е силно ограничен.

Общи условия

Активация на акаунт