Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 5

• 10 084
  • 271
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Браво, БЛАГОВЕСТ БЕЛЕВ, Златен вестник, 2010 г.
Подравни го малко, че верно като вестник стана и тука!

# 61
Браво, БЛАГОВЕСТ БЕЛЕВ, Златен вестник, 2010 г.
Подравни го малко, че верно като вестник стана и тука!

На мен не ми пречи.По-интересното е, че петнадесет години по-късно е абсолютно актуално, най-вече за тези, които
подценяват метала.

# 62
За мен лично златото е за дългосрочно спестяване на краен случай и затова дребните разфасовки са ми странни. Но това съм аз, за друг ще е различно.

Аз затова дадох графиката на златото 20 год. назад. Да си направи сметка, за колко време ѝ трябват парите, защото си имаше 10 години застой, да не кажа и спад.

И аз съм я давала. Точно в момента златото е в такъв пик, че нищо не се знае - нито колко още ще расте, нито дали няма рязко да се коригира.  И според мен съвсем не е време за инвестиции за начинаещи. Както една съфорумка - купила си дялове в Амунди, само след месеци ги откупила и "ама защо взех по-малко пари, отколкото съм вложила?". Ми защото това не е банка да си сложиш парите за малко докато ти потрябват, а се слагат дългосрочно и се кешира в подбран момент, а не при нужда.

Относно "вестника". В дългосрочен план наистина златото трябва да държи цена. И не само по изброените причини, а и защото недобитото все още злато вече е съвсем малко и е все по-скъпо за добив. От друга страна населението нараства в прогресия и хората все искат да купуват, да не говорим, че и забогатяват. А лъвският пай на притежаваното злато не е в банките, каквото и да си мислят някои, а е в хората. Тоест златото ще бъде все по-дефицитно и не може да се направи изкуствено. Тоест рационалните аргументи са факт, но те са валидни в дългосрочен план, но в краткосрочен не се знае, защото борсите не се водят от рационалността. Утре някой ще реши, че е спечелил достатъчно и ще започне да продава, други ще се повлекат за да не се минат и като нищо ще има временна корекция. И тогава тези, които днес по съвет са купили, ще пишат "ама що така?". Ми ей така, случва се и златото е за търпеливи и спокойни хора, а не за паникьори.

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 10:59 от Черна станция

# 63
Сутринта ми излезе реклама на тавекс злато по грамче.
Продават за 265, купуват го за 240
И хората са на загуба. Хитряги.
Та откъде купувате злато.
Къде е най-удачно.

И Амунди сигурни ли са. От булбанк и тях ми предлагаха.

# 64
Къде е най-удачно.

Извинявай, но ти имаш много грешни представи за инвестиране, което си личи и от последния ти пост.

Първо, не са хитряги, а са търговци, които продават злато за да печелят и затова има спред между курс купува и курс продава. В стабилни времена спредът е по-малък, в несигурни е по-голям. Ако не ти харесва значи това не е твоят продукт, защото по презумпция в момента на покупка си на загуба и чак след време при растящ пазар ще имаш печалба. А ако пазарът тръгне към корекция ще имаш и голяма временна загуба. И тогава сигурно ще продадеш от паника или защото парите всъщност ти трябват.

Също така и въпросът за Амунди е абсурден. Какво значи "сигурни ли са"? Те са едни от най-големите играчи и са от най-сигурните. Но те купуват с твоите пари и всъщност през тях ти инвестираш в стотици други фирми, които няма как да фалират всичките. А Амунди няма как да фалира, даже и да има срив на борсата, те живеят от таксите. Но ако въпросът ти е "ако сега купя и утре продам няма ли да съм на загуба?" отговорът е същия, както и със златото - много е вероятно и да си.

# 65
Ами за Елора е перфектен депозита. Няма да ѝ издържат нервите за друго. Има банки с много над 0-лата % депозити, дългосрочни, краткосрочни ... Грантирана главница и тече нещичко ... Това е.

# 66
Къде е най-удачно.

съдейки по въпросите, намаш никаква идея за нищо. Моя съвет е превърни ги спомени, тях никой не може да ти ги вземе а и ковчега няма джобове. Що не заминеш на круиз или да направиш нещо което ти доставя удоволствие - скачай с парашут или каквото ти е на сърце.

# 67
Ха ха, ЧС, сигурно абсурдно звуча, предполагам Blush
Много съм боса в това, затова и питам.

Seiko7075, може и така да стане накрая. Ще го мисля.
Може пък да не е всичко в една кошница, а в 2-3.

# 68
Моя съвет е превърни ги спомени, тях никой не може да ти ги вземе а и ковчега няма джобове. Що не заминеш на круиз или да направиш нещо което ти доставя удоволствие - скачай с парашут или каквото ти е на сърце.
Вчера на подобно предложение ми каза че било глупаво.
Може пък да не е всичко в една кошница, а в 2-3.
Може. Въпросът е какво целиш?
Ръст, малка печалба до 3-5%, запазване на стойност. Няма кой да те посъветва без начално инфо.

# 69
Ами да, глупаво е да си изхарча парите спестявани години за някакъв круиз, камо ли за скачане с парашут или друга подобна глупости.

# 70
Добре де, това го разбрах. Каква ти е целта тогава с тези пари?

# 71
Ами да, глупаво е да си изхарча парите спестявани години за някакъв круиз, камо ли за скачане с парашут или друга подобна глупости.

Абсолютно правилно. Такива пари се отделят от текущите.
 Инвестицията трябва да ти бъде под ръка и да запази спестяванията ти.

# 72
Инвестицията трябва да ти носи приходи. Или по-общо действия, при които влагаш някакъв наличен днес ресурс с идеята да получиш по-голяма стойност в бъдеще. Най-често е пари. Не винаги разбира се. Времето също е ресурс

# 73
Аз разбрах,че става въпрос за малки спестявания и с идея да не се загубят.

# 74
Аз нищо не разбрах, защото така и не каза какво цели. Освен, че не иска да ги харчи.

Общи условия

Активация на акаунт