Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 5

• 1 792
  • 11
  •   1
Отговори
Новата пета по ред инвестиционна тема.

Въпросите, коитo ще обсъждаме и тук са: къде, в какво и как инвестираме, защо избираме дадени инвестиции пред други, какви инвестиционни цели си поставяме, с какъв хоризонт избираме да инвестираме, инвестиции с какъв риск сме готови да поемем, каква доходност целим, с каква цел инвестираме...

Също си говорим и за различни брокери, банки и сметки, подходящи за инвестиране на нашите пари, както и за особеностите на данъчното облагане на инвестиции.

И не забравяйте, колкото по-конретно задавате или отговаряте на въпросите толкова по-полезни са те. Числа, дати, имена, обикновено в това се изразява конкретиката.

Ето и малко конкретика лично от мен актуална към дата на този пост:
-За инвестиции на фондови пазари аз ползвам Интерактиве брокерс от 5 години вече и го препоръчвам на всеки интересуващ се от това.
-За доходност от свободни пари по левова сметка плюс бонуса да превалутирам без разходи ползвам ТБИ банк от 2 години.
-За доходност от свободни пари във валути EUR, USD, GBP ползвам на Revolute Flexible cash сметките.

Линк към старата тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1669945

# 1
Който каквото и да ми говори  - продължавам да вярвам, че в БГ имаме сериозни и рядко ползвани предимства пред чуждите инвеститори. В коя друга страна може да се докоснете до фаундъра на компанията и на чаша кафе в паузата между презентациите да научите неща, факти и планове които ги няма в слайдовете и в новините?
Вчера от форума на Инвестор БГ - Яни Драгов/ Смарт Органик, Драго Иванов/ Хидрогенера, Пелагия Виячева/ Софарма, Ники Мартинов/ Импулс и много други....

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 07:50 от kokopapa

# 2
atom3, а какво мислите за приложението Trading 212?

Последна редакция: чт, 13 ное 2025, 00:25 от Анонимен

# 3
212 Simple Smile
В момента пак има безплатни акции, ако поканиш приятел.

# 4
Не съм ползвал 212, не съм се и интересувал от тях, само виждам, че е популярно. Имат много клиенти и в България, което предполага, че трябва да е добър вариант.

# 5
Аз съм го ползвала няколко месеца с малка сума, за да видя как се движи. През цялото време варираше с по няколко % на минус  и когато даде малък плюс спрях да се занимавам .

# 6
Не съм ползвал 212, не съм се и интересувал от тях, само виждам, че е популярно. Имат много клиенти и в България, което предполага, че трябва да е добър вариант.

Компанията е българска - разположена е в Литекс Тауър. Преди оперираха под бранда трейдърБГ, като дейността им е в UK и мисля че там са надзиравани.

# 7
Платформата е много удобна за ползване. Може да купуваш части от акции и ETF, не е нужно да влагаш огромни суми.

# 8
Аз ползвам Interactive Brokers. Легенди се носят, че е много трудна. Нямам опит с други, но не я смятам за трудна.

# 9
Някой ще се пробва ли на cg:nasdaq?

# 10
  • София
Не знам дали си струва риска, прекалено много неизвестни.

# 11
Само Иран, а и няма индикации въобще да се пробват. Узбекистан е държавно контролиран актив, но няма военни действия и някакви особенни рискове. Шах Дениз е добра хапка, както и цялата Европа. Мексико също. Не знам, просто събирам мнения не само тук. Мисля да пробвам с две пет, срокът е къс. Даже и без Иран все пак става дума за 22 дори и на половина да има сделка си е жива далавера

Общи условия

Активация на акаунт