Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 5

• 10 173
  • 271
  •   2
Отговори
# 30
А какво да ги прави? При прогнозна инфлация от 3.5% заложена в бюджета, в края на годината ще е 34 и малко лева назад по примера с 1000. Ако трябва да ги съхрани, ще и трябват 35 лева плюс в края на 2026. Това дори не е инвестиция, а спасителна сламка.
Инвестицията носи печалба.
Едит. Ако иска сигурност в момента десетгодишни държавни на Румъния са на 5.1% YTM, което е над прогнозна инфлация.

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 13:03 от Санди

# 31
Най-голямата глупост Санди, ще ме прощаваш.
Защо да си харча спестяванията. Що за глупав съвет?
Също така колко имам спестени си е моя работа. Може да са 7, може 9 000, може 15 000
Но са си моите пари и аз съм тая дето решава какво ще ги прави.

atom3,  курса е представен като уж много добър и ти спестява много лутане и грешки.
Това е удобно, но е твърде скъпо, сори.

# 32
Недоразумението между вас е въпрос на гледна точка. За някого 10 000 лева са спестявания и търси къде да ги вложи. За друг са оперативни пари, които не се влагат никъде, а стоят в банка в готовност да се похарчат бързо и лесно. И с осъзнаване, че се топят бавно, но целта е оперативна готовност, а не печалба.
Та как да е разберат двамата?

# 33
По принцип Елора не взимай съвети от  хора, които не могат да пишат правилно на български. Бих те посъветвала да си купиш делимо и ликвидно злато.

# 34
Благодаря за съвета.
Може ли накратко да обясниш защо?
Това делимо, ликвидно, не ми е ясно.

# 35
  • София
По принцип Елора не взимай съвети от  хора, които не могат да пишат правилно на български...
Абсолютно вярно, имайте го предвид!
...злато под формата на скраб ...

# 36
Благодаря за съвета.
Може ли накратко да обясниш защо?
Това делимо, ликвидно, не ми е ясно.

Да е ликвиден един златен инвестиционен продукт, означава, да можеш да го продадеш близо до пазарната стойност  във всеки един момент при всеки един търговец .
Да е делим означава, че ако искаш да обърнеш злато за пари, при определена нужда можеш да го продадеш, да не ти се налага да разваляш голям обем злато /например монета в по-малък грамаж, а не кюлче в по-голям./

Благодаря Exter . Сподели моля, дали успя да смениш опаковката на кюлчето в Тавекс. Предполагам,че не си.

# 37
Недоразумението между вас е въпрос на гледна точка. За някого 10 000 лева са спестявания и търси къде да ги вложи. За друг са оперативни пари, които не се влагат никъде, а стоят в банка в готовност да се похарчат бързо и лесно. И с осъзнаване, че се топят бавно, но целта е оперативна готовност, а не печалба.

И като тръгнем по твоята логика всичко е въпрос на гледна точка. Ако някой след малко каже на друг да скочи от моста пак казваш, че е въпрос на гледна точка. Което прави коментара ти безполезен понеже едновременно осмисля и обезсмисля всеки съвет.

# 38
  • София
...Благодаря Exter . Сподели моля, дали успя да смениш опаковката на кюлчето в Тавекс. Предполагам,че не си.
Шегуваш ли се Grinning
Няма такъв филм и никога не е имало. Исках да видя какво е нивото в темата, кюлчето не е мое.

# 39
Ок. Прочетох в темата за инвестиционното злато, че ти даваха съвети, че опаковка на кюлче може да се смени.

# 40

И като тръгнем по твоята логика всичко е въпрос на гледна точка. Ако някой след малко каже на друг да скочи от моста пак казваш, че е въпрос на гледна точка. Което прави коментара ти безполезен понеже едновременно осмисля и обезсмисля всеки съвет.

То си е така. Съветът може да е ценен само при точно изяснени обстоятелства за конкретен случай. И затова аз изобщо не съм давала такъв, а в цитирания от теб пост само посочих защо не се разбират и става спор. Няма принципно най-правилен съвет какво точно и в какъв грамаж да се купува. И затова всеки дава съвети според себе си, което не е сигурно, че ще е от полза за друг.

# 41
Май само ЧС разбра. И все пак съвета си беше меко казано неадекватен.

Да е ликвиден един златен инвестиционен продукт, означава, да можеш да го продадеш близо до пазарната стойност  във всеки един момент при всеки един търговец .
Да е делим означава, че ако искаш да обърнеш злато за пари, при определена нужда можеш да го продадеш, да не ти се налага да разваляш голям обем злато /например монета в по-малък грамаж, а не кюлче в по-голям./

Благодаря Exter . Сподели моля, дали успя да смениш опаковката на кюлчето в Тавекс. Предполагам,че не си.

А при златото може ли да е на загуба?

# 42
За мен не. Слагаш монета в джоба и заминаваш.

# 43
Тоест злато и сребро винаги са нагоре ли?

# 44
В момента расте здраво, последните месеци. Ако имаш физическо злато, то винаги е пари, запазва си стойността.

Общи условия

Активация на акаунт