Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 5

• 10 078
  • 271
  •   1
Отговори
# 225
Аз не виждам логиката в това идеален вариант да бъде да не се пипат инвестираните пари никога. Децата ще ги наследят и те няма да ги пипат и така докато свърши света или фалира брокера ще стоят в една сметка. По какъв начин това е идеално за собственика на сметката? Това е идеално за пазара, такава сметка ще трябва да е инвестирана в някой индекс, не може да е в отделни компании и така парите вечно ще стоят в този индекс и ще са индиректно на разположението на някой по веригата. От време на време трябва да се вземат някакви печалби за да се прави нещо друго с тях, това е идеята на инвестирането, по същата логика от време на време трябва и да се добавят някакви пари, всичко зависи от периода в който е дадения човек. Всеки човек има периоди в живота си в които е по-богат и по-беден.

# 226
От време на време трябва да се вземат някакви печалби за да се прави нещо друго с тях, това е идеята на инвестирането, по същата логика от време на време трябва и да се добавят някакви пари, всичко зависи от периода в който е дадения човек. Всеки човек има периоди в живота си в които е по-богат и по-беден.

Aми идеята на думата "инвестиране" е да слагаш някъде излишъка за да носи някакъв доход. Тоест инвестира се това, което остане след като си надвиеш на масрафа. И ако има такъв остатък за инвестиране, защо да се кешира? Вместо това се инвестира и той. И така докато дойде някаква нужда. Ама в идеалния вариант, за който писах, такава не идва, а се инвестира още и още. На практика може и да не стане така. Най-малкото на старини ще се кешира, разбира се. Но инвестираните пари носят някаква (имагинерно наистина) усещане за сигурност. За мен това е смисълът.

# 227
@atom3 - Основните ми инвестиции са на БФБ, където 22.12. бе последния работен ден, заради пренастроване на системите за еврото, ето защо обявих и резултата си +56% за 2025г.

Колкото до харчене/теглене на пари от портфейла. Моя случай бе следния - започнах първите си стъпки в света на инвестициите през 2010 и изключително дисциплинирано всеки месец влагах ср-ва и всяка година реинвестирах дивидентите на БФБ,  докато не създадох снежната топка/compounding ефекта. Днес вече портфейла ми носи повече от годишните ми разходи, ето защо последните 3г. спрях да внасям и започнах да тегля малки суми - съфинансиране на покупка на жилище, почивка в Италия и т.н. Вече парите си "работят и докато спя" и без моята помощ Simple Smile . Тегля 3-4% годишно и си доставям удоволствия, а портфейла си расте дори и да генерира учебникарската доходност от 8-10%

За 2026 залагам отново на България в еврозоната и като цяло вярвам че ЕС ще осъзнае нуждата от развит капиталов пазар, освен българските акции ще продължа и DCA в етф-а VWCE.

Успех!

Последна редакция: ср, 24 дек 2025, 07:44 от kokopapa

# 228
От време на време трябва да се вземат някакви печалби за да се прави нещо друго с тях, това е идеята на инвестирането, по същата логика от време на време трябва и да се добавят някакви пари, всичко зависи от периода в който е дадения човек. Всеки човек има периоди в живота си в които е по-богат и по-беден.

Aми идеята на думата "инвестиране" е да слагаш някъде излишъка за да носи някакъв доход. Тоест инвестира се това, което остане след като си надвиеш на масрафа. И ако има такъв остатък за инвестиране, защо да се кешира? Вместо това се инвестира и той. И така докато дойде някаква нужда. Ама в идеалния вариант, за който писах, такава не идва, а се инвестира още и още. На практика може и да не стане така. Най-малкото на старини ще се кешира, разбира се. Но инвестираните пари носят някаква (имагинерно наистина) усещане за сигурност. За мен това е смисълът.

Не съм съгласен, че се инвестира излишъка, излишък няма, човешките желания са безкрайни, ако някой чака да му останах излишни пари ще умре от чакане. Излишъка го правиш използвайки мозъка си да преценяш кое можеш и не можеш да си позволиш.
А на практика не само че със сигурност ще дойде някой ден нужда да се възползваш от резултатите на инвестицията си ако си разумен човек(защото ако не си може да умреш вместо да си платиш за лечение например, сигурно има и такива), ами дори и да предположим съвършен живот, в който всичко някой ти го дава и никога не се иска нищо от теб, то пак аз не виждам нищо идеално да държиш цял живот инвестиция, тогава сам си създаваш нуждата да похарчиш част от парите като благотворителност.

# 229
Понеже ми се преплитат темата за годишната равносметка и темата за излишъка, да внеса и аз непоискано мнение.

Аз тази година започнах да се уча и идеята ми беше някой ден да постигна това, за което говори kokopapa. И дори профан като мен разбира, че това няма как да стане като инвестираш без да пипаш.

Но българската народопсихология си казва думата - важното е за децата да има, а ние ще си караме с базови потребности. И това не е упрек, просто друг подход към инвестирането.
Хубаво е хората сме различни, аз напоследък се радвам на тази шарения на характери, възгледи и мнения.

# 230
Аз тази година започнах да се уча и идеята ми беше някой ден да постигна това, за което говори kokopapa. И дори профан като мен разбира, че това няма как да стане като инвестираш без да пипаш.

Точно като не ги пипаш се получава (нямам предвид да не сменяш фондове и прочее). Ако щом натрупаш малко печалба я кешираш и похарчиш, после пак започваш от първо квадратче. Но ако я оставиш тази печалба, тя ще продължи да се мултиплицира експоненциално.

# 231
И дори профан като мен разбира, че това няма как да стане като инвестираш без да пипаш
Зависи какво пипаш. Ако пипаш много, може да загубиш вместо да печелиш. Миналата година продадох един пакет, за да купя друг. Но това само ако съм абсолютно сигурен, че ще имам по-голям ръст. Тази година покрай Тръмп, прехвърлил една част на европейски и азиатски с много спорен успех.
А колкото до народопсихологията, по-добре краткосрочен кредит, отколкото да затварям печеливша позиция. Дивидентите си ги прибирам всяка година, там за телефонче, нещо друго за гъзарията...
Сега ако нещо не ми покрива инфлацията естествено, че го местя.

# 232
Изрично беше пояснено, че тук не става дума да караме с базови потребности за да има за децата. То всеки си има различна идея за базово. Иначе да няма пари които да не могат да бъдат похарчени. Има обаче един момент в който можеш да си позволиш приличен стандарт на живот и да заделяш за инвестиции.
Относно пипането Санди го е обяснил доста добре. Ако решиш да пипаш без да знаеш какво точно правиш може и да си на загуба.

# 233
Честита Нова Година на всички в темата! Много успешни инвестиции пожелавам!

Имам въпрос за Trading 212. От вчера не мога да си вляза в профила. Иска ми имейл и парола. Аз по принцип влизам с ПИН код. Какво да правя?

# 234
Минете през "Забравена парола", ако не я помните.

# 235
Да, това е ясно. Мисълта ми беше, че по принцип не влизам с имейл и парола, това ми е странното.

# 236
Правят верификация на профилите.

# 237
Аз влязох нормално с пръстов отпечатък.

# 238
Update-нато е приложението заради еврото и затова се налага ново влизане.

# 239
Здравейте и честита Нова Година! Да е успешна, финансово и във всеки друг аспект, който пожелаете.

Аз като поредния бос и гол wanna be инвеститор да дам малко инфо и какви цели имам.

Първо на 44 съм от 10+ години в IT сектора. Финансовата ми култура клони към 0, макар че започнах да се уча последните години, какво не бива да се прави и кое си струва (субективно разбира се). Начина по който спестих пари е супер идиотски, не можех да си изхарча заплатата (дай Боже всеки му), защото ни си купувам типичните "дамски" забавления, нито имам ботокс и тн. Абе малко съм като пещерен човек, защото съм нърд и обичам хубава техника, звук, пътуване чат пат и ходя с тъпи дрехи.

Така, за да не ви отегчавам повече, инвестирала съм в crypto преди 9 години, като следих една година без да купувам/продавам и после го забравих - сещах се веднъж на година и имаше период в който щях да съм много напред, ако го бях хванала. Grinning

Идеята ми е, парите които искам да заделя за инвестиции са в порядъка на 30-50К (лева), в период от поне 6 месеца и съм склонна на средно рискови инвестиции и много търпение. Не съм паникьор цялостно и логическото ми мислене е сила (понякога).

По това което прочетох и най-базисното ми виждане е ETF в tech индустриите, глобални/индексни ETF,  защитни (злато и подобни) и дивиденти. Планът ми е всеки месец да влагам някаква сума, в началото по-малка за тест и да не пипам дълго време.

Имам чувството, че написах глупости, но това на първо четене от този форум малко по интуиция Grinning. Въпросът ми е Trading 212 и IBKR ще ми свършат ли тази работа? Такси и комисионни ще прочета внимателно там и най-вероятно ще започна с Демо версия за да видя въобще какво е това и има ли почва у мен.

Курсове за 1000 не бих почнала, а за 5К е абсурд на този етап. Ще прегледам видеата и препоръчаният трейдър.

Тайната ми идея както на много начинаещи, е да има страничен доход, тоест парите ми сами в един момент да работят за мен, без аз да извършвам още дейности, защото в IT имам достатъчно натоварване. Това не значи пълна не ангажираност, по-скоро минимална средна такава. Прочетох, че и 80% от хората които инвестират остават с пръст в уста поради грешки на начинаещия и цялостно неразбиране на тази сфера - както съм и аз.

Отделно съм "инвестирала" в Имот, но този тип инвестиция не ми е любим и може би няма да го повторя.

Кажете звуча ли тъпо и самонадеяно и дали да си слагам парите на депозит и да си трая (те в момента са, но няма лихви от 4-5 години).

Благодаря и съжалявам за дългия пост
п.с. още преди 10+ години започнах да се замислям по тази тема, бях на косъм 2015ста да купя злато (щеше да е добър ход) и разни други идеи съм имала, но като не ги осъществиш все едно ги нямаш ...та да.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 15:38 от Petya D

Общи условия

Активация на акаунт