Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 5

• 10 098
  • 271
  •   4
Отговори
# 240
Рядкост е някой да опише толкова подробно ситуацията си. Но затова и можеш да получиш по-добър съвет поне от мен, а покрай теб и останалите ще намажат. Аз ползвам Интерактив брокерс с tiered pricing и ги харесвам, препоръчвам ги. По това което си написала сякаш Nasdaq е най-подходящия индекс за теб, ако си падаш по индексно инвестиране. Другия вариант е да си избираш индивидуални компании, аз това правя, не мога да ти кажа какво да купиш днес, но аз към днешна дата в технологичния сектор държа акции на AMD, SOFI, CRM, META, ADBE, като AMD и SOFI са ми стари позиции и не мисля да добавям повече, а следващите 3 основно през ноември ги създадох и ако паднат ще добавя. AVGO е перспективна компания поне към днешния момент, която ми харесва но все още не съм започнал позиция там и само я следя.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 15:38 от atom3

# 241
Рядкост е някой да опише толкова подробно ситуацията си. Но затова и можеш да получиш по-добър съвет поне от мен, а покрай теб и останалите ще намажат. Аз ползвам Интерактив брокерс с tiered pricing и ги харесвам, препоръчвам ги. По това което си написала сякаш Nasdaq е най-подходящия индекс за теб, ако си падаш по индексно инвестиране. Другия вариант е да си избираш индивидуални компании, аз това правя, не мога да ти кажа какво да купиш днес, но аз към днешна дата в технологичния сектор държа акции на AMD, SOFI, CRM, META, ADBE, като AMD и SOFI са ми стари позиции и не мисля да добавям повече, а следващите 3 основно през ноември ги създадох и ако паднат ще добавя. AVGO е перспективна компания поне към днешния момент, която ми харесва но все още не съм започнал позиция там и само я следя.

Благодаря за насоката. В IT ни учат, че трябва човек да има повече информация, за да помогне при даден казус Grinning. А като за начинаещи, кое е по-удачно и лесно за управление, Trading 212 или IBKR или няма толкова голямо значение?

Аз най-вероятно няма да следя компании, така че ще заложа на Nasdaq.
Thanks!

# 242
  • София
Петя, аз ползвам Трейдинг 212, от както се появиха на пазара.
Свикнала съм с платформата, удобна ми е. Пробвай демо версията. А ако не ти хареса може да ги зарежеш и да избереш друг.
Трейдинга имат и разни обучителни статии и видеа, може да разгледаш - пари не искат.

# 243
Аз съвети не смея да давам, а и не съм кой знае колко компетентна, но все пак да имаш предвид следното:
- Търговията с дяловете на ЕТФ-и, търгувани на регулиран европейски пазар (демек на борси в ЕС), не се облага с данък.  Тоест помисли си на коя борса ще търгуваш.
- Горното важи за акумулиращи фондове (които не разпределят дивиденти). Ако обаче заложиш на фондове, които изплащат дивидент (дистрибутиращи), дължиш данък от 5%. И като гледам може да стане и 10%.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 18:55 от Черна станция

# 244

По това което прочетох и най-базисното ми виждане е ETF в tech индустриите, глобални/индексни ETF,  защитни (злато и подобни) и дивиденти. Планът ми е всеки месец да влагам някаква сума, в началото по-малка за тест и да не пипам дълго време.

Имам чувството, че написах глупости, но това на първо четене от този форум малко по интуиция Grinning. Въпросът ми е Trading 212 и IBKR ще ми свършат ли тази работа? Такси и комисионни ще прочета внимателно там и най-вероятно ще започна с Демо версия за да видя въобще какво е това и има ли почва у мен.

Кажете звуча ли тъпо и самонадеяно и дали да си слагам парите на депозит и да си трая (те в момента са, но няма лихви от 4-5 години).

Ти пишеш, че искаш да инвестираш, но да купуваш отделни акции през интерактив брокерс от AI/tech на рекордни нива в момента си е по-скоро търговия или дори спекулация според мен. Не само трябва да следиш нива, а и има данък в някои случаи. И много неясноти и рядко по форуми някой отговаря на такива въпроси, не знам защо. Черна станция спомена за регулирани европейски пазари, но например четох, че и на неевропейски регулирани можело да не се плащат данъци в някои случаи, и отделно имало май разлика между ЕТФ и акции и т.н. Например за Nasdaq в зависимост от това къде е регистриран фондът може да плащаш или да не плащаш данък, ама струва ли си за 1-2 фонда да се регистрираш в интерактив? Има ли някой, който ползва IB за дългосрочни инвестиции във фондове (без отделни акции) и защо тогава просто не си купи фонд от някоя банка тук, има вече доста избор?
Например за редовни инвестиции, може да се изберат фондове предлагани от различни банки с месечни вноски към фонда. По всяко време може да ги прекратиш или изтеглиш. Има начална такса, но не е голяма.
Относно депозита, естествено няма смисъл в бг банка. В биг банк и има 2.5% лихва. Може и директно към друга европейска банка, където и към 3% може да вземаш дори за спестовна сметка, но отново не знам има ли в момента данък за изплатените лихви или не. Ако са ти в бг банка се отчита автоматично, но иначе трябва следиш законите, които всяка година се променят.

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 10:36 от MarioSuper

# 245
Как защо почти никой не отговаря на въпроси свързани с неяснотите на бъдещето и пазарите. Защото е много трудно и те излага на критика. Лесно е да се пишат общи приказки, да се пишат дървени философствания, да пишем за миналото, да пишем кой бил сгрешил, кой не ставал. Но когато пишеш за бъдещето, още утре може да се окажеш грешен и всичките безполезни коментатори които по принцип пълнят темите със спам ще ти го припомнят на момента. А данъците са малък проблем, не трябва да са основния фокус, все едно след катастрофа да се притесняваш, че ти е намачкана ризата. Намери нишата в която си най-добър, а после варианти да си оптимизираш данъците има достатъчно, това е лесно щом потекат парите. 2024 и 2025 години бяха много успешни за технологичния сектор и като цяло за световната икономика, което понижава шанса и 2026 да е толкова успешна, не е изключено но е по-малко вероятно, аз се надявам да е година с поне малък растеж.

# 246
Как така струва ли си IBKR за 1-2 фонда. Там са хиляди фондовете и акциите. А спрямо банките входната такса, годишната са в пъти по-малки. Изходна няма, а в много банки има. Защо никой не гледа на боб и отговаря за бъдещето вече отговориха.

# 247
Не говоря за хвърляне на боб, макар че и това си е забавно и полезно за определяне на сантимента. Имах предвид конкретни данъчни въпроси и не мисля, че оптимизиранео на данъците е тривиално и със сигурност е по-добре да се знаят уловките преди да се инвестира.В повечето случаи дори да потекат парите, ще изтекът преди да кешираш позицията, защото е по-трудно от отварянето. Пазарът последните години (десетелитие) беше еднопосочен и много хора придобиха специфичен опит в трейдинга, но рано или късно ще им се се наложи да си разширят кръгозора, според мен.

Stamatko, може ли конкретен пример за годишните такси на фондове които са различни. Например шродерс, амунди различни годишни такси ли имат спрямо да кажем ако си вземеш от банка или IB, или имаш предвид, например индекс фонд има минимална годишна такса, защото не е активно управляван? Питам, защото мисля половината от годишната такса на някои фондове отиват при банката дистрибутор, но не съм сигуренл, а и не знам как е при IB като сравнение? Отделно мен ме интересуват само тази освободени от данък при продажба, това не са ли само тези регистрирани в ЕУ (реално Люксембург)? (не съм чувал иначе такси при изход, първоначалната такса при дългосрочна инвестиция не е от значение, но годишните наистина излизат много скъпо)

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 12:16 от MarioSuper

# 248
Къде си поверявате парите, че нямате лихви от 4-5 години?

# 249
в онлайн банкирането трябва да има информация когато се избере съотетната сметка, например:
Натрупана лихва   0.00 EUR / 0.00 BGN
Лихвен процент   0.01 %

ако поставиш няколко хиляди след седмици/месеци ще почнат да се изписват като Натрупана лихва 0.01 EUR, 0.02 ... Simple Smile сътоветно в зависимост от банката обикновно на края на годината или когато закриеш сметката ти ги прехвърлят към разплащателната (където лихвата е 0 .00)

# 250
Моите лихви си ги знам. Питам потребителката. Защото "няма лихви" не е общовалидно. Винаги е имало, въпрос на лично желание е да се информираш кои банки имат лихви.

# 251
Имам предвид точно индексите ETF. Там са пасивни и годишната такса е под 0,5%. А в активните които сте изброили 1,5+

# 252
  • София
Темата е за инвестиции. Банковите лихви в последните години, и да ги има и да ги няма, не компенсират инфлацията. При 2,5% лихва само загубата е по-малка.  
И за да съм по темата. 10% по облигации ми е най-ниската доходност, ама от една страна диверсифицирам портфейл, от друга с напредване на възрастта започвам да отбявам много рискови инвестиции.

# 253
10 процента годишно от облигации? Може ли повече информация?

# 254
  • София
10 процента годишно от облигации? Може ли повече информация?
Не знам дали ще ти е от полза информацията, защото миналата година приключили набирането на средства - Grenardi Aug 2027 LVX0000EXU24. Преди няколко страници се даде пример за ДЦК на 8%.

Общи условия

Активация на акаунт