Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 5

• 10 763
  • 276
  •   2
Отговори
# 270
Мерси! Както вървеше, за малко да си помисля, че ще препишеш дословно класацията на Капитал но добави и някои по-нишови имена.

# 271
Минавам само , за да отбележа че въпреки всичките си минуси и в нашия заден двор има живот Wink :
"Българският SOFIX е най-бързо растящият борсов индекс в света от началото на 2026 г., отбелязва Блумбърг"

https://www.bta.bg/bg/news/economy/1043739-balgarskiyat-sofix-e- … eta-ot-nachaloto-

# 272
Един разговор с Димитър Георгиев (Елана трейдинг), който може да ви е интересен.
https://youtu.be/Zkgku3FRbUg?si=hAmzZ-JkyO2rqyhR

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 07:22 от kokopapa

# 273
Здравейте, поканиха ме в една Инстаграм група с "примамливото" име Забогатявай с... Включих се от любопитство да видя какво ли предлага човекът, за да забогатея. От кратко и незадълбочено Гугъл търсене разбирам, че човекът е известен с участието си в родно риалити, че продава книги със съвети за финансово благополучие, че е брокер на недвижими имоти и, че в тази група търси съмишленици за създаване на Private equity fund, с вход 50K евро, с цел инвестиция в строителството на сгради. Аз толкова пари нямам, но дори да имах, в момента, в който прочетох поканата, в главата ми зазвучаха скам сирени, та искам да ви попитам: в България такъв вид подканване към инвестиции на хора, които нямат професионален опит с инвестиции, законно ли е? Има ли някакъв регулиращ орган или докато не си изгубиш парите, няма кой да се занимава (че и след като ги загубиш няма кой да ти помогне)?
Освен това ми е интересно какво смятате, че ще се случи с хората, които все пак решат да се включат в проекта? Има ли шанс за успех?
И последно мислите ли, че трябва да се подаде сигнал за такава група?

Последна редакция: чт, 22 яну 2026, 08:25 от Jenaiassez

# 274
Не е забранено от закона.
Нисколиквидна инвестиция в строителство, а не оптимизация на фирми. Кука за шарани
Фактът, че събира "инвеститори" през Инстаграм е повече от достатъчен.
Не е ничий проблем какво ще се случи с хората. Имат глави на раметене си и да ги ползват по предназначение вместо да ги клатят като камили

# 275
Понеже се сещам за кой "брокер" говориш, разгледай му инстаграм профила, послушай му рийловете, прочети как отговаря на коментари. За мен работа с такъв човек е твърдо НЕ.

# 276

Забранено е да се лъже и заблуждава. Оттам нататък не е забранено да се събират пари за каквото и да било. Имаше някаква градска легенда (или пък истински случай?), дето от някаква пирамида в проспекта били написали, че ще инвестират по схемата на Понци и не гарантират на никого, че няма да загуби парите си, макар че за първите вложители има голям потенциал за бързо удвояване на  вложенията. И всеки, инвестирал в тяхната институция се съгласява, че приема написаното и произтичащите рискове.
Хора масово внесли, малцина спечелили, останалите били излъгани, ама в съда им казали, че сами са си виновни, понеже са били предупредени.

Общи условия

Активация на акаунт