Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 5

• 27 766
  • 516
  •   1
Отговори
# 510
Освен разлика в таксите и управлението ли? Никаква. Invesco S&P 500 UCITS ETF май беше успял да изпревари индекса по едно време. Ама не съм сигурен, ETF не ме вълнува

# 511
Първо VWCE не следва СП500 ами FTSE. VUAA е с  TER 0,07%, SPYL 0,03%. И това е най-елементарното. Наистина отделете време да прочетете най- базовите неща. Това не означава, че ако набивате 1000Е в VWCE няма да е добре. Напротив.

# 512
  • София
По по-лека с тона, преди да започна с инвестициите направих елементарно проучване, какво, къде и как. Защо решихте, че има заблудени че VWCE следва СП500? Написах, че освен VUAA съм взела и друг ЕТФ. Разлика в таксата от 0,04% едва ли е фактор, осен ако не инвестираш няколко милиона.

# 513
Тона е нормален тон, тук така пишем и човека ти е отговорил конкретно на въпроса. Все пак ти пита с какво SPYL е по-добър и ти е казал. Би трябвало да си благодарна, мнозина само щяха да критикуват без нищо полезно да напишат.

# 514
Не разбрах какво ми е на тона. Кратко и ясно съм обяснил разликите. А като препоръчвам да се прочете повече е най-доброто което може да направи начинаещ инвеститор.

# 515
Индиректно обаче не е предмет на въпроса. Само директно се пита. Аз също не съм купувал там акции. Не че бих отказал бърза печалба но си е хазарт понеже в момента е подходяща за трейдване не за инвестиция. Може да има някой гений, който да успява да разчита ентусиазма и инерцията на пазара и да знае че ако купи на 150 в петък, ще стигне 200 след 2 седмици и там ще продаде преди следващия спад. Но аз не съм такъв и я подминах. Как да инвестирам дългосрочно в губеща компания която още на старта е на 2 трилиона? Сега Мъск е приятел с президента, държавата ще го закриля, което си е едно по-малко притеснение но след 2 години идват нови избори и всичко може да се промени, а когато инвестираш гледаш дългосрочно на нещата. Но ако се случи да падне да кажем на 1.5 трилиона може пак да помисля над въпроса.

SpaceX се случи да падне на 1.5 трилиона, на 115$ затвори вчера и пак мисля над въпроса. Няма да се обяснявам дълго, все още не ми харесва, другия месец ще се отключат 900 милиона акции, голяма част би трябвало да искат да продадат, не е оправдан риска да купувам в момента има по-добри възможности. На 100$ като психологическа граница ще има някакъв отскок но би трябвало да падне и под 100, след август ще има още отключвания на акции и през септември и октомври и т.н.

# 516
Може да ви е интересно мнението на един предприемач:

Общи условия

Активация на акаунт