Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 5

• 26 863
  • 505
  •   1
Отговори
# 480
Извинявам се, че ще искам съвет за нещо, което може би вече е коментирано многократно, но се надявам да няма сърдити 😀 . Аз съм от групата на късно осъзналите се 50 годишни ☺️ Това, което съм решила да себе си и мисля, че мога да направя, е да инвестирам по 100 евро месечно поне до пенсиониране,т.е 10-15 г. Знам,че е малко, но това само възможностите. Въпросът ми е по-скоро къде? Сега съм си инсталирала Трейдинг212 и се справям лесно, избрала съм SXR8 и купувам от немската борса Xetra, но отново не съм доразбрала, че въпреки това сделките са на нерегулиран пазар, защото не купувам цели дялове, а части, което предполага данъчно облагане след това. Знам, че  по-опитните използват Интерактив брокерс, но доколкото пак съм чела, там таксите са по-високи, а и също има вариант да се извършват сделките на нерегулиран пазар, ако не правиш някакви настройки,което се съмнявам,че ще успея да направя. Та, въпросът ми е какво бихте ми препоръчали да направя с тези мои 100 евро месечно, така че да запазят стойността си и да имат някаква доходност, процесът да е опростен и автоматизиран и да не изисква прекалено много специфични знания. Питах изкуствения интелект, но ми е важно и мнението на естествения 😊 Приемам и други предложения. Самата аз мислех за ДПФ, макар че таксите са високи и доходността ниска,, но няма да се налага да подавам данъчни декларации и да се чудя как да декларирам ЕТФ-и, а и има данъчни облекчения, но за тази сума няма да са големи. Надявам се, че няма да ме съдите прекалено строго 🫣

# 481
  • София
И аз съм от 50 годишните, които са се сетили по никое време да инвестират Mr. Green

Може ли по-опитните да кажат какви са тези настройки в IBKR и какви са им точно таксите?

# 482
Няма настройки. Има само разрешения за "по-рискови" пазари.

# 483
По принцип не би трябвало да имаш проблем, освен ако не си се набила в някой частен случай:

Най-лесно е да питаш ИИ за конкретните продукти, които си купила. За такива неща отговаря вярно.

# 484
Atom3, купих SpqceX на 125 $. Мисля да продам на 170. Времево не бързам.
Аз съм в Трейдинг 212.  Купувам дялове във фондове и ще държа дългосрочно. Декларирам притежание, нямам продажби на дялове, за да декларирам печалба. И да имам, ще платя 9-те процента на печалбата.

# 485
По принцип не би трябвало да имаш проблем, освен ако не си се набила в някой частен случай:

Най-лесно е да питаш ИИ за конкретните продукти, които си купила. За такива неща отговаря вярно.
Ами питах, и той ми отговори, че когато се купуват части, а не цял дял, обикновено минават на нерегулиран пазар. Проверих си в извлечението и наистина е така. Каза ми и че е важно къде ще продам, а не къде купувам, но това също обикновено е на такъв пазар, особено ако не продаваш цели дялове Питах и чата на Трейдинг и там отговори, че не мога да избирам къде да продам. Сега филе ата ми е дали си заслужава финансово да сменям трейдинг с IKBR, където има такса за всяка сделка , и  на 50-100 евро дали е по-оправдано от това да плащам данъка върху печалбата. Не знам някой дали си е правил тази сметка. Говоря за не толкова големи инвестиции. Иначе ИИ ми препоръчва да продължа с IKBR u ,да сменя SR8X с по-широк, който следи акции от целия свят, а не само американски 🙄

# 486
Аз пък сега конкретно питах Gemini ако купувам части от дял на фонд какъв е пазара, каза ми, че няма значение, пазара винаги си е регулиран.

# 487
Регулирани са всички европейски. Нерегулирани са американски. Най-общо. И не схванах какъв е проблема освен, че е дялово. Трейдинг ползва ibkr, ако са купени от тях на NASDAQ няма как да ги прехвърлиш на депозитар който да ги търгува на Xetra. Когато става дума за фонда SXR8 може сама да си провери къде е изпълнен, а това с дяловете в един момент ще се окаже с парчета от регулиран и нерегулиран и ми е бедна фантазията какво ще се случи при продажбата.
Затова избягвам да препоръчвам Трейдинг. При тях знаеш къде е екзикюта едва след като придобиеш активите. Освен това при тях е нещо като наемане на финансови права от частна компания, а не реално притежаване на актив
Аз пък сега конкретно питах Gemini ако купувам части от дял на фонд какъв е пазара, каза ми, че няма значение, пазара винаги си е регулиран.
Gemini те заблуждава. На борсата няма дял от акция и не можеш да купиш такъв.

# 488
Аз купувам през Трейдинг 212, така може част от дял, пак Джемини ми обясни как става.

# 489
То не купуваш нищо. Трейдинг купува цял дял и го държи на свое име. На теб само счетоводно ти се отразява някаква част. Когато тръгнеш да продаваш трейдинг го "купува" от теб като ти заверява сметката, но на практика продава цял дял когато реши. През трейдинг ти реално не си на борса.

# 490

И аз никога не бях чувала за купуване на части, ама понеже никога не съм го правило допуснах, че може пък да има нещо. Но не би трябвало...

# 491
То не купуваш нищо. Трейдинг купува цял дял и го държи на свое име. На теб само счетоводно ти се отразява някаква част. Когато тръгнеш да продаваш трейдинг го "купува" от теб като ти заверява сметката, но на практика продава цял дял когато реши. През трейдинг ти реално не си на борса.

Това значи ли, че не съм данъчно задължена, ако не съм продала и нямам печалба?
Че аз отскоро имам части, не цели дялове, не съм ги декларирала в миналата ГДД.

# 492
Щом не си продала (не си реализирала реална печалба) не дължиш данък. Иначе в Англия облагат и некешираната печалба и е много гадно. Не знам какво става обаче ако следващата година си на загуба???

# 493
Попитайте ИИ за купуване/продаване на части от дялове, по някакво вътрешно разпределение го правили, примерно аз искам половин дял, те купуват един, дават ми половината, другата остава при тях за следващия клиент, нещо такова, при прехвърляне обаче се прехвърлят само цели дялове, оказа се обаче, че има особеност при продажбата, и там вече можело да мине през нерегулиран пазар, без да можем да избираме. Тогава се дължи данък, без значение части или цели дялове. Както казах, който се интересува да пита ИИ, доста добре го обясни, вече доколко е актуално, не знам, но логически е издържан отговор.

# 494
За данък не питам, а за деклариране.
Санди, ако знае. Blush

Общи условия

Активация на акаунт