Трудно майчинство

• 2 014
  • 27
  •   1
Отговори
Момичета, създавам една много глобална тема защото се отнася до сина ни, който е на 2г, но също и до мен, и до здраве, и до семейството ни като цяло. Ще бъде малко дълго, за да мога да обясня по-обстойно.
От както се е родило детето аз вървя стремглаво надолу и ме е страх, че му се отразява и на него.
Имах чудесна бременност, почти без тежки симптоми, леко раждане. От там нататък обаче всичко при нас се преобърна и до сега не мога да намеря някакъв баланс.
След раждането минахме през повечето възможни проблеми, което едно новородено може да има, включая и боледуване с хоспитализация.
От самото начало съм много шашната, тревожна, умората ми вече е зверска.
Живеем в чужбина, майчинството е късо, върнах се бързо на работа, това до някаква степен ми помогна да не лудна. Майка ми дойде и пое малкия докато чакахме място в ясла. Ходи на ясла почти година вече. Сега сме само ние с таткото.
Той е доста изискващо дете, направо си е труден, колкото и да не ми се иска да лепя етикети. От бебе всички го наричат Гринча, постоянно е недоволен, все му е накривена шапката, ревовете и кризите са си ежедневие. При разходките с него ни наричаха ревящата количка.
Малко се подобри положението когато проходи защото преди това искаше само на ръце да е разнасян. Сега натискаме да проговори, за да може да се изразява по-лесно и да избира думички, а не истерии.
Аз от това съм страшно напрегната, случва се да крещя, да се карам.
От яслата ни носи всякакви вируси, които аз изкарвам с него, имунната ми система е тотално срината, за 1 година минах през какво ли не, а като дете не съм боледувала толкова. Това допълнително ме събаря.
Таткото прави каквото може, също работи на повече часове от мен, редуваме се кой да го гледа, в къщи е ад, но съм се примирила вече, че и с домакинство не можем да жонглираме. Правим който когато каквото може.
Не може да се каже, че нямам достатъчно почивка. Когато не е болно или с никнещи зъби детето спи по цяла нощ, включително и по 2-3 часа през деня. Аз също гледам да почивам когато и той.
Други майчета са с по 2 и 3 деца, работят, записват се да учат, гледат си хобита, пътуват.
Имам мили колежки, които постоянно ме разсейват, организират излизания, мъжът ми го гледа в такива моменти, но и за това нямам сили, нито желание.
Преди бях доста стабилен човек, сега съм като истеричка, постоянно плача и не мога да се позная.
Чувствам се на дъното, общо взето и нищо не ми доставя удоволствие, имам ли време искам просто да легна и да заспя зимен сън, придобих и кофти навика да скролвам на телефон и така да се “изключвам”.
Не сме тръгнали с погрешни представи за родителството. Постоянно съм била обградена от деца, имам голямо семейство и знам какво е да гледаш малки деца. Точно толкова трудно колкото си го представях.
Изследванията ми са сравнително в норма, лека анемия и това е, щитовидна жлеза ок. Не знам какво друго да поискам да ми пуснат, доктори не са задълбавали по-далеч от основните изследвания. Добавям и, че отслабвам със скоростта на светлината.
Нямам идея как да се вдигна и да съм на линия за семейството ми, вече действам пряко сили, детето също е изнервено и постоянно изискващо, което ме изтощава до краен предел. А е ясно, че с такава майка той няма как да е спокоен. Най-вече това ми се иска да се промени, за да усеща детето спокойствие в къщи, не нерви.
Страшно е гушлив и си го гушкаме на поискване. Има разбира се и спокойни моменти, но дори тогава аз някак си не се отпускам
Винаги съм искала да съм майка, но сега за второ и дума не може да става. Не знам защо ме бутна така и съм до такава степен изтормозена.

# 1
  • София
Скрит текст:
Момичета, създавам една много глобална тема защото се отнася до сина ни, който е на 2г, но също и до мен, и до здраве, и до семейството ни като цяло. Ще бъде малко дълго, за да мога да обясня по-обстойно.
От както се е родило детето аз вървя стремглаво надолу и ме е страх, че му се отразява и на него.
Имах чудесна бременност, почти без тежки симптоми, леко раждане. От там нататък обаче всичко при нас се преобърна и до сега не мога да намеря някакъв баланс.
След раждането минахме през повечето възможни проблеми, което едно новородено може да има, включая и боледуване с хоспитализация.
От самото начало съм много шашната, тревожна, умората ми вече е зверска.
Живеем в чужбина, майчинството е късо, върнах се бързо на работа, това до някаква степен ми помогна да не лудна. Майка ми дойде и пое малкия докато чакахме място в ясла. Ходи на ясла почти година вече. Сега сме само ние с таткото.
Той е доста изискващо дете, направо си е труден, колкото и да не ми се иска да лепя етикети. От бебе всички го наричат Гринча, постоянно е недоволен, все му е накривена шапката, ревовете и кризите са си ежедневие.
Скрит текст:
При разходките с него ни наричаха ревящата количка.
Малко се подобри положението когато проходи защото преди това искаше само на ръце да е разнасян. Сега натискаме да проговори, за да може да се изразява по-лесно и да избира думички, а не истерии.
Аз от това съм страшно напрегната, случва се да крещя, да се карам.
От яслата ни носи всякакви вируси, които аз изкарвам с него, имунната ми система е тотално срината, за 1 година минах през какво ли не, а като дете не съм боледувала толкова. Това допълнително ме събаря.
Таткото прави каквото може, също работи на повече часове от мен, редуваме се кой да го гледа, в къщи е ад, но съм се примирила вече, че и с домакинство не можем да жонглираме. Правим който когато каквото може.
Не може да се каже, че нямам достатъчно почивка. Когато не е болно или с никнещи зъби детето спи по цяла нощ, включително и по 2-3 часа през деня. Аз също гледам да почивам когато и той.
Други майчета са с по 2 и 3 деца, работят, записват се да учат, гледат си хобита, пътуват.
Имам мили колежки, които постоянно ме разсейват, организират излизания, мъжът ми го гледа в такива моменти, но и за това нямам сили, нито желание.
Преди бях доста стабилен човек, сега съм като истеричка, постоянно плача и не мога да се позная.
Чувствам се на дъното, общо взето и нищо не ми доставя удоволствие, имам ли време искам просто да легна и да заспя зимен сън, придобих и кофти навика да скролвам на телефон и така да се “изключвам”.
Не сме тръгнали с погрешни представи за родителството. Постоянно съм била обградена от деца, имам голямо семейство и знам какво е да гледаш малки деца. Точно толкова трудно колкото си го представях.
Изследванията ми са сравнително в норма, лека анемия и това е, щитовидна жлеза ок. Не знам какво друго да поискам да ми пуснат, доктори не са задълбавали по-далеч от основните изследвания. Добавям и, че отслабвам със скоростта на светлината.
Нямам идея как да се вдигна и да съм на линия за семейството ми, вече действам пряко сили, детето също е изнервено и постоянно изискващо, което ме изтощава до краен предел. А е ясно, че с такава майка той няма как да е спокоен. Най-вече това ми се иска да се промени, за да усеща детето спокойствие в къщи, не нерви.
Страшно е гушлив и си го гушкаме на поискване. Има разбира се и спокойни моменти, но дори тогава аз някак си не се отпускам
Винаги съм искала да съм майка, но сега за второ и дума не може да става. Не знам защо ме бутна така и съм до такава степен изтормозена.
Изключили ли сте здравословен проблем?

# 2
Не сме тръгнали с погрешни представи за родителството.
На мен всичко си ми звучи твърде нормално. 2-3 годишните са ужасия някаква, а сравняването с другите само може да ти задълбочи депресията.

# 3
Нашето дете ядеше нощем до 3 г., а от година и половина до 3 г. беше много диво. Не агресивно или да прави нещо нарочно, просто беше непохватно, обичаше да рови по шкафове, навън все ще падне, ще счупи зъб, въобще след него имаше нон стоп за чистене, пране, водене на доктор. На 3 г. все едно някой го смени, направо се родихме.

Стискайте зъби още една година, има надежда. И както са ти казали преди мен - не сравнявай с другите

Междувременно, понеже сега навлизате в бебешкия пубертет, научи се да си избираш битките. Не обръщай внимание на дреболии, минимум по домакинство, колкото да има хигиена и задоволяване на базови нужди. Щом мъжът ти участва активно, ще се справите.
За истериите - при всяко дете действа различен подход. Нашето го успокояваше игнорирането. Обръщам се и започвам да си правя нещо, много бързо се успокояваше. Ако тръгнех да ѝ говоря, обяснявам, успокоявам, нещата ескалираха. При други деца действа разсейване, говорене и т.н. Пробваш, докато намериш вашето.

Виж си витамин Д и Б12, при мен излезе голям дефицит.

П.П. От сегашната ми гледна точка, на 47 г. с "дете" на 21 г., отчитам като грешка, че не се насладих на този период. Да, много стресиращо беше, но сега осъзнавам колко по-спокойно може човек да приеме нещата. Не съм сигурна обаче, че може насила да си го наложи, учи се с годините. Все пак го давам като съвет, ако успееш да погледнеш от друг ъгъл и да не приемаш всяко нещо като тежест.

# 4
За здравословен проблем излиза ниско желязо и това е, без да съм задълбавала в изследвания.
Приемам добавка + комплекс витамини, пробиотици. Вече няколко месеца пие редовно, но ефект минимален.

Relax и evencee, поне да знам, че управия ще има и да приема, че е това положението.
Наистина съм очаквала всякакви трудности, но ми идва като изненада това здравословно отражение, просто нищо не е лесно, когато нямаш сили и всичко изисква едни ++ усилия. От търпелив човек станах избухлив от най-малкото.
Благодаря, relax, уж правя опити да се наслаждавам видя ли някакво “прозорче” позитивно.
За битките отдавна ги избирам, не съм дребнава и не настоявам само и само да изляза аз права, не детето.
Искаше ми се да се случи по друг начин, но наистина просто не се насладих на първите моменти, забързаното темпо пък сега също ужасно ни краде от моментите и изнервя допълнително.

# 5
Позната история, но искам да ви кажа, че вашето дете не е кой знае колко по-различно от останалите. Просто вие вече сте една изтощена майка и нещата ви изглеждат мрачни, но това не е точно така.
И при децата всичко е на периоди.
Така че и този период ще мине. Казвам ви го от собствен опит.
А хаосът вкъщи, вирусите, недоспиването са бонус майчинство.
Това е, така е при всички. Аз съм имала кошмарни периоди и съм си мислела, че никога вече няма да мога да спя, искала съм поне 1 ден да мога да се наспя, но всяко нещо е с времето си и нещата непрекъснато се променят.
Детето ще го израсне този период, ще стане по-кротко, ще може да си почивате повече, ще дойде после време няма и да ви търси и ще забравя да ви се обажда.
Вие в момента сте в едно по-трудно положение и ви се струва, че винаги ще е така, за това не ви се иска нищо и не ви радва нищо, обаче няма винаги да е така. Няма, така че дишайте, най-важното е да сте здрави, а че у вас е малко разхвърляно, че има навсякъде играчки, че не сте се наспали добре, това са подробности, нито някой ще идва у вас на инспекция да види дали е подредено, нито сте длъжна да сте някакъв свръхчовек. Особено, когато сте само двамата родители и нямате помощ от никъде.

# 6
Искам и аз да се включа, тъй като всичко, което описвате, ми е до болка познато. Понякога се чувствам дори гузна, че едва ли не, не се наслаждавам да съм майка.
Имам близнаци, момчета на 3г. Меко казано палави. Всичко, което описвате, но по две.
Ако мога да вдъхна кураж - нещата стават по-добре с порастването, комуникацията е по-лесна. Потърсете източник на приятни за Вас емоции - работи, хоби, спорт. Не е лесно в началото, но ако откриете нещо такова, ще имате и друг стимул “за живот” извън битовизма. Наблюдавайте го и разберете, кое го прави спокоен и щастлив. Може да е посещение на детски център, определен тип играчки, игра на вън. Открийте го. Много често, дърпаме към себе си и това прави всички страни по-изнервени, защото нито вие постигате своето, нито той. Примирете се с игра, която цапа или създава хаос.
Ясно е, че всичко това ще отмине, но не може да се живее с надеждата за бъдеще и да стоите нещастна в настоящето. За мен отговорът на спокойствието трябва да намерите вие самата, търсейки какво прави Вас щастлива, за да бъде отдушник, докато дойдат по-лесните дни.
Не се сравнявайте с другите, а си напомняйте, че всички сме на една гара и всички преминаваме през трудности. Жената с лесното дете може да е нещастна в брака си, или да има болен роднина и да завижда на Вас. Всеки води своите битки, но изборът е Ваш как да преминете през тях.
Как аз се справям - спорт 3 пъти седмично в обедната почивка, работа (имам късмета да обичам това, което работя), малко екранно време, около 30 Мин, в което наваксвам с домакинска работа, така че да мога през другото време да съм фокусирана в тях или пък да поспя повече.

# 7
Здравейте. Всичко описано си е в рамките на нормалното. Така е с малките деца. Аз съм с 3 деца на 6, 9 и 12 години и сме сами в чужда държава и 1 ден помощ не съм видяла от баби. И да, работя и да, и през ковид, болести, ясли, спане само в слинг и кърмене през 2 - 3 часа сме минали и зъби и всички екстри на майчинстово и искам да ви кажа, че с порастването не става по - лесно. Проблемите стават други. Просто се пренастройте, за да ви е по - лесно. Аз откакто са се родили дуцата не съм видяла бял ден, но съм го приела. Едно реве, друго ръси трохи, трето спори, аз раздавам нареждания и решавам задачи по мятематика докато гладя, готвя или чета имейли. И яз съм на тироксин за щитовидната 13 години. Ще оцелеете, стегнете се. И да, децата са катализатор за съпружеските отношения. Някои семейства оцеляват, други не.

# 8
Ако това ще те успокои, след третата година обикновено нещата се нормализират малко, като придобие детето известна самостоятелност, колкото глътка въздух да поемеш, и след четвъртата пак се почва - истерии, ревища, избор на дрехи, ма това не ми харесва, ма онова. Претенции към храна. На всяко "не" от родителска страна - рев и тръшкане.

# 9
Поста на авторката все едно аз съм го писала..
С близнаци на година и половина съм,от няколко месеца са на ясла,аз на работа-защото бях излудяла вкъщи.
Да,една идея повече време за себе си имам,но съм със същото черногледо мислене и не виждам светлина в тунела.Имам чувството,че мразя живота си,а същевременно обожавам децата си(както всяка майка,разбира се) и се чувствам ужасно гузна за това...
От известно време обмислям идеята за психолог-сама очевидно не мога да се справя.
Моят съвет е-замислете се и Вие.Може пък да се окаже и вашето..
ПС Давам си сметка,че майчинството изобщо не е лесно и нямам представа какво съм очаквала!

# 10
Habitude, все едно аз преди две години съм го писала този пост - всичко, раждане в чужбина , бабата, чакането за ясла, ревящата количка, вирусите и дори леката анемия!!!
Има надежда, моят сега е на четири почти и не е ангелче, ама може да се разбере човек с него. Още се учим на овладяване на емоциите и от негова и от моя страна, но не е като на 2. Определено работете към проговарянето, това много помага. Бях откачила един момент и от боледуване и от истерики. 

Сега имам второ бебе и е коренно различно, много по спокойно бебе, много различен темперамент. Ако той се беше родил пръв щях да разправям насам натам как всичко си е въпрос на възпитание и добра рутина хахахаха
Просто някои деца имат силен характер и много енергия и могат да ви извадят от равновесие.  Съсредоточете се върху себе си. Особено ако имате възможност за някаква домакинска помощ, бавачка някой уикенд за да свършите нещо за себе си. При второто ми раждане вече поставям себе си първа, защото себеотрицанието води до по-големи проблеми. Винаги закусвам, винаги гледам да съм хидратирана, да изляза навън на слънчеви лъчи. Прехвърлям задачи на мъжа ми, плащам за почистване на дома, често взимам готова храна. И имам вече нагласата, че всичко се променя и малките деца не остават малки дълго.

# 11
И аз като четох, не виждам нещо извън нормата. Факт е, че с малки деца и в чужбина (а и не само), е така. Моето беше диагностицирано и в спектъра, дълго време невербално, 8ч работен ден & 4 часа път до офиса 😬 неспящо, болнаво, крещящо. Тъкмо днес обяснявах на една позната, че животът ми се върна в тялото чак когато малкия се научи уикенда да слиза сам в хола и да си пуска телевизора 😅 втория майлстоун ни беше да си маже филия за закуска. Това леко на майтап де.

Сега гледам второ бебе и аз като Шехерезада се научих да поставям себе си една идея по-напред и съм наела помощ, планирала по-дълго майчинство и гледам да си повтарям, че всичко е само период.

Да илюстрирам само колко боледуваше първото - педиатърката ме разпозна след 8 години сега като отидох с новото бебе. Директно се сети коя съм 😅 та така - кураж! Ще мине!

# 12
Здравейте. Всичко описано си е в рамките на нормалното. Така е с малките деца. Аз съм с 3 деца на 6, 9 и 12 години и сме сами в чужда държава и 1 ден помощ не съм видяла от баби. И да, работя и да, и през ковид, болести, ясли, спане само в слинг и кърмене през 2 - 3 часа сме минали и зъби и всички екстри на майчинстово и искам да ви кажа, че с порастването не става по - лесно. Проблемите стават други. Просто се пренастройте, за да ви е по - лесно. Аз откакто са се родили дуцата не съм видяла бял ден, но съм го приела. Едно реве, друго ръси трохи, трето спори, аз раздавам нареждания и решавам задачи по мятематика докато гладя, готвя или чета имейли. И яз съм на тироксин за щитовидната 13 години. Ще оцелеете, стегнете се. И да, децата са катализатор за съпружеските отношения. Някои семейства оцеляват, други не.

Този коментар ми е точно като коментарите на родителите с по-големи деца, които мъдро ме поучаваха "че сега е най-лесно" докато синът ми беше новородено. Аз не знаех къде се намирам, идваше ми да се метна от някъде, след нежелано секцио, което ме болеше, с проблеми с кърменето, неадекватна от недоспиване, месеци наред рев по няколко пъти на ден и бях убедена, че съм си провалила живота. Меко казано коментари не на място и за които още се ядосвам.

Интересно щом "бял ден" не си видяла защо си с 3 деца? Разбирам за първото - докато човек не го преживее, няма и бегла представа, разбирам донякъде за второто, ама три? Satisfied

По темата конкретно - по мои наблюдения първите няколко години са някакъв ужас, като основно го отнася майката - физически и психически, така че и на мен ми се струва нормално написаното. Но това категорично ще се промени с времето. Изобщо не твърдя, че с по-големи деца няма предизвикателства, но са от съвсем различно естество и е много по-удоволетворяващо да се грижиш за тях.

Авторката, не се сравнявай с майки с повече деца - масово след първото всички са в шок, но с второто им е по-лесно, колкото и парадоксално да звучи - съвсем различно е когато си подготвен и си натрупал опит и самочувствие като родител. Научават се да поставят себе си на първо място, да си осигуряват помощ, да изискват такава от околните, да се грижат за себе си.

# 13

Този коментар ми е точно като коментарите на родителите с по-големи деца, които мъдро ме поучаваха "че сега е най-лесно" докато синът ми беше новородено. Аз не знаех къде се намирам, идваше ми да се метна от някъде, след нежелано секцио, което ме болеше, с проблеми с кърменето, неадекватна от недоспиване, месеци наред рев по няколко пъти на ден и бях убедена, че съм си провалила живота. Меко казано коментари не на място и за които още се ядосвам.

Интересно щом "бял ден" не си видяла защо си с 3 деца? Разбирам за първото - докато човек не го преживее, няма и бегла представа, разбирам донякъде за второто, ама три? Satisfied

По темата конкретно - по мои наблюдения първите няколко години са някакъв ужас, като основно го отнася майката - физически и психически, така че и на мен ми се струва нормално написаното. Но това категорично ще се промени с времето. Изобщо не твърдя, че с по-големи деца няма предизвикателства, но са от съвсем различно естество и е много по-удоволетворяващо да се грижиш за тях.

Авторката, не се сравнявай с майки с повече деца - масово след първото всички са в шок, но с второто им е по-лесно, колкото и парадоксално да звучи - съвсем различно е когато си подготвен и си натрупал опит и самочувствие като родител. Научават се да поставят себе си на първо място, да си осигуряват помощ, да изискват такава от околните, да се грижат за себе си.

Мила госпожо, не съм се оплакала никъде, че съм родила 3 деца. Просто повечето жени нямат реални очаквания за бременността  раждането и майчинството. Общо взето животът ти се преобръща изцяло, забравяш тотално себе си минаваш в survival mode и се стягаш в кръста - нямаш избор. Това искам да кажа. И т.нар. родители на големи деца не сме много далече от вас останалите. Времето лети наистина и след 2 - 3 години ще сте на нашето дередже. Тъй като две от децата ми са тенисисти и от години ходим по състезания, а тенисът изисква изключителна ментална устойчивост и съм се нагледала на всякакви тантруми от деца по време на мачове и след загуби, напоследък си мисля, че и преди да стане човек родител, е добре да си направи една реалистична самооценка, познавайки характера си, темперамента си и т.н. и да си подготви добре за периода на майчинството било то подсигурявайки помощ в лицето на баба, бавачка и т.н., за да не се стига на изтощаване, преумора и т.н. По принцип в България повечето жени имат помощ. Масово съм виждала баби бутат бебешки колички, тичат след малки деца по площадки и т.н. , но и масово младите майки мрънкат. Казвям го от гледна точка на родител, който сам гледа децата си, брат ми и снаха ми също саме си гледат децата извън БГ, братовчедка ми също с три деца само тя и мъжът и ги гледат. Въпрос на нагласа, а и знаеш, че нямаш избор. Ходихме си по Великден в България, събрахме се с роднини - млади, стари, деца, внуци. Направи ми впечатление. Едното дете на 4 г. майка му му бута храна с вилица сякаш то не може само. Бабата тича да го преоблича, дьдото да го разходи. Цялата рода ангажирана. Просто наблюдения. Пожелавам на всички да минат леко през периода.

# 14
Моите деца пораснаха, но когато стана баба, с удоволствие и желание бих гледала внуче, ако снахите искат, разбира се.
Първо защото ще ми е приятно и разнообразие и второ защото знам колко трудно и изтощително е да гледаш съвсем сам дете.
Разбира се, ако майката иска да е майка героиня, и да се справя с всичко сама, няма как да си влошаваме отношенията с нежелана помощ.
На всички, които срещат трудности, бих им казала: търсете помощ всякаква: баби, детегледачки, каквото може. Не се оставяйте сами, защото от преумората следват болестите. А животът трябва да е удоволствие, защото е кратък.

Общи условия

Активация на акаунт