Трудно майчинство

• 2 046
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Майката не е сама - има баща.

# 16
Аз лично смятам, че майката и бащата трябва да намират време да са си заедно, без детето. За секс, за разговори, за разходки и за пътувания, въобще за всичко, което конкретния индивид разбира под израза: Долче вита.
За мен не е правилно, бащата да гледа детето, за да може майката да излезе, после майката да гледа детето, за да може бащата да излезе. Това е предпоставка за раздяла. Но пак казвам: това е моето мнение и не го налагам на никой.
За мен най-щастливи за браковете, в които има на кой да си оставиш децата. Разбирам, че в съвременния свят всеки индивид се справя с всичко сам, но лично за мен този начин на живот не е правилен и е предпоставка за самота, депресия, тревожност и преумора.
Пак казвам: това е личното ми възприятие, не го налагам на никой и не ми се влиза в полемики.

# 17
  • София
А аз мен не е правилно баби или дядовци да се правят на родители на детето. Двамата родители имат време за себе си след като детето заспи. Говоря по принцип, не за някакви изключения веднъж в месеца, когато са на театър примерно.

# 18
Аз съм била с майка ми до навършване на 1г6м на малката. После се отделихме - новата среда, Ограниченият социален контакт, денонощната грижа за детето, отговорностите към дома, всичко доведе при мен до гастроентерологични проблеми + диагностицирано тревожно разстройство. Пазете си психичното и физическо здраве, момичета.

Паралелно виждам как други майки си гледат децата - в детския център, в който понякога ходим, има две дами, които са едва ли не с абонамент. Оставят децата вътре, тодлъри, излизат на терасата, обръщат се с гръб, хващат коктейлите в едната ръка, в другата цигарите и докато не свършат кутията, ни тръгват, ни поглеждат децата. После по една супа за обяд/вечеря на децата, и готово.
Аз не мога така, но има и друг начин очевидно ...

# 19
  • София
Аз съм била с майка ми до навършване на 1г6м на малката.
...
Точно такива варианти имах предвид като написах "баби и дядовци да се правят на родители на детето".

# 20
Аз лично смятам, че майката и бащата трябва да намират време да са си заедно, без детето. За секс, за разговори, за разходки и за пътувания, въобще за всичко, което конкретния индивид разбира под израза: Долче вита.
За мен не е правилно, бащата да гледа детето, за да може майката да излезе, после майката да гледа детето, за да може бащата да излезе. Това е предпоставка за раздяла. Но пак казвам: това е моето мнение и не го налагам на никой.
Мдаа, на теория звучи супер, но на практика ако родителите нямат баби или не могат да разчитат на такава става точно това - нямат време за себе си, редуват се единия да гледа детето, другият да излезе. Може и да е предпоставка за раздяла, но когато нямаш други варианти какво правим ?

# 21
Търпиш, какво да правиш. Чакаш да пораснат и да почнеш и ти да живееш. То не е случайна приказката, че животът започва, когато се изнесат децата и умре кучето.

# 22
  • София
Мдаа, на теория звучи супер, но на практика ако родителите нямат баби или не могат да разчитат на такава става точно това - нямат време за себе си, редуват се единия да гледа детето, другият да излезе. Може и да е предпоставка за раздяла, но когато нямаш други варианти какво правим ?
Никак не ми звучи супер на теория. Бабата сме я ползвали буквално броени пъти по мое желание. Или по-точно нежелание. Ние се редувахме и предпочитам много повече този вариант, отколкото да ми се налага да търпя мнение извън това на другия родител. Това ми е много по-изнервящо и натоварващо, отколкото да изляза сама с приятелите си без мъжа ми. И сега излизам така (даже за четвъртък имам уговорка). Имаме семейни приятели, но всеки от нас си е запазил и "самостоятелните" приятели отпреди да познава другия и излизаме и самостоятелно. И 5 баби да имахме на разположение, пак щях да държа на самостоятелните излизания без мъжа ми. Иначе сме излизали тримата, по-изнервящо беше единствено когато малкият прохождаше. Вече имаме май 20-ина години брак, ако сега можех да се върна назад, пак бих направила същия избор.

Не може да се обобщава "с баби на разположение по-добре/по-зле". Зависи от родителите, зависи от бабите. За мен това е по-лош вариант, за друг е по-добър.

П.П. През цялото време говоря за ситуация, при която имаме налични двама здрави родители и баба, която гледа детето едва ли не всяка събота и неделя. Не говоря за инцидентна помощ и/или сам родител.

# 23
Много интересна тема. Още не съм родила, но ми помага да не си представям майчинството като от рийлсовете в инстаграм, например. Там всички да перфектни майки, домакини и съпруги и всичко изглежда много лесно.

# 24
Относно дебата "с баби или без" има голямо значение динамиката в семейството и характерът на бабата. В някои семейства се получава много добре с баба, в други това утежнява обстоятелствата. При нас идването на бабата внесе много стрес в живота ни и постави връзката ни под въпрос.

Родителите могат да прекарат време заедно, когато децата спят или дори по време на разходка заедно навън.
Според моя опит също бабите и дядовците не трябва да са заместители на родителите. Те са ценни в своята си роля - да разкажат приказка, да покажат нещо интересно на детето, но децата изискват страхотна енергия и един възрастен човек обикновено не смогва.

# 25
Искам да попитам какво значи бебешки пубертет?
За първи път чувам за нещо такова, аз като бях дете и т.н не е имало такъв термин.

# 26
Искам да попитам какво значи бебешки пубертет?
За първи път чувам за нещо такова, аз като бях дете и т.н не е имало такъв термин.
.
И аз не знаех докато не го преживях. На две-три годинки детето се опитва да бъде самостоятелно и всеки опит да ограничиш начинанията му (дори и опитът да го спасява от реална  опасност) е посрещнат със сърдене, тръшкане и крещене. Изведнъж някакви неща , които са ставали лесно преди се оказват причина за скандали и истерики. Примерно: преди като се върнехме от разходка го хващах и му измивах ръцете - кротко и спокойно. Сега не ще, дърпа се бяга като че ли ще му правя екзорсизъм. Стига се до опити за ритане, хапане и т.н. и то не защото не иска да си измие ръцете, а защото не иска да изпълнява нищо, които аз съм казала. И неусетно всичко, каквото правите заедно се превръща в постоянна битка за надмощие с крясъци и сълзи.
Ако го оставиш ти се качва на главата, ако пробваш да го шляпнеш става още по-зле. С времето измислих всякакви механизми за справяне. Основната тема е желанието за контрол в мъничкия му детски живот, където той усеща, че няма никаква власт и това го побърква .

# 27
Habitude, първо една голяма, топла и дълга прегръдка от мен за теб.
Много полезни и истински съвети си получила. Вземи си по нещо от всеки и рабеери, че не си само ти.
Аз бих те посъветвала да потърсиш алтернативна помощ от човек или книга. Не, че ти има нещо, но просто по- лесно ще се прегрупираш и издърпаш от състоянието си. Аз се чувствах така по време на майчинството и доста след него.
Поздравления на всички мами - героини.

Общи условия

Активация на акаунт