Семейни задължения към възрастен родител

• 11 456
  • 345
  •   1
Отговори
# 180
  • Paris, France
Мама Ру, не знам дали бих гледала родител, който е обещал да ми изхвърли котето, щото го мързи да го погледа три дни. Честно си казвам, ако щете ме заплюйте...
А дали не може да я боли като се навежда, та затова да не иска котето като е сама?????

Не е толкова лесно. Майка и я е отгледала, помогнала и е с жилището, помагала и е с децата като са били малки, а когато тя самата има нужда от 1, 2 или 3г помощ, мама Ru да откаже няма да е морално.

Аз също не бих искала да гледам куче, риби или папагали като остарея, а и никога не съм гледала такива животни продължително и успешно. Ще ми е криво, обаче, децата ми, които все още пера, храня и настанявам да ме изхвърлят като мръсен парцал, защото не мога или не искам да им гледам животните, които са домъкнали в мое жилище и нищо не съм казала.

# 181
Скайлайн, а всъщност със сестра ти защо си влошихте отношенията? Реално за каквото сте се договорили, това и правите.

Защо приказваш глупости? ...
Кукумицинке, уважавам мнението ти, но предлагам да запазваме добрия тон и да избягваме грозни квалификации. Не приказвам глупости, казвам си мнението, на което имам право, колкото ти на твоето.
От изложеното не разбрах наистина за какво са се скарали сестрите и какво предлага гледащата сестра. И така, какво предлага? Как според нея да се действа?
Когато ние със сестра ми трябваше да се грижим за майка ми, сестра ми се изниза като мокра връз и на мен легна всичко. Работата ми е много напрегната, съчетано с търчане по 3 пъти на ден, започнах да получавам сърцебиенне и да вдигам кръвно. Видях, че ще се съсипя и намерих жена от село, която да пътува до София, поемахме й пътните, а аз ходех вече само 2 пъти на ден. Майка ми си беше с акъла обаче.
В случая, майката на авторката няма собствено жилище в момента, все пак не изглежда да не разбира какво става. Би могло човек да идва за по няколко часа, за да може сестрата да ходи на работа - ако ходи. Или просто да я отменя.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 15:29 от Uncommon

# 182
Да, извинявай, ама много се ядосах на тази тема. Как не ви е срам няколко потребителки да подкокоросвате авторката, че се договорила, че няма ангажимент вече, че чак и сестрата ѝ дължи пари на авторката от наследството ѝ? Това, че някой е по-оправен в живота, не значи, че повече ще се грижи за родителя си и не му придава само по себе си някакъв по-морален облик от на някой друг по-неуспял. Може чисто и просто да е повече използвач. Как удобно по спешност се е продали жилището, когато на авторката са ѝ потрябвали пари, и щедро се е съгласила да приеме само 1/3 вместо полагаемата ѝ се 1/6? Не можела да се порадва на новия апартамент, на бала, докато сестра ѝ сигурно е в някакъв ежеминутен ад, пък и тия мързелан приятелят ѝ да вземе да се прибере  от чужбината, да получи инсулт/инфаркт и да трябва да ми сложат агент.

Баба ми е с 4 деца. Като се разболяла веднъж много сериозно, докторите казали на сина ѝ, че ще мре, никой от другите не знае, те докторите как да очакват, че ще си запази подобна информация за себе си, че да трябва да уведомяват всичките 4 деца. Човекът подготвен, с адвокат, предлага на другите 3 деца да се съгласят да се грижи за нея, като в замяна баба ми му прехвърли нейния дял, а пък трите деца му прехвърлят техните дали срещу фиктивна придажба, та да получи цялата къща, пък и един собственик по-лесно ще я поддържа. Е, баба ми не умря в следващите 15 години. Синът каза, че не може да я гледа, понеже има син, той бе трябва да гледа стари баби. Майка ми я гледа. Си ът по едно време и изобщо се изнесе от града, но къщата негова. Прибираше обаче рентите и искаше от всички наследници, които вече изобщо нямат дялове от къщата, за поправка на покрива и пр., въпреки че въобще не гледа баба ми и врътна ключа на къщата, докато го нямаше. Но няма значение, мисълта ми е, че при първоначалната уговорка всички деца бяха съгласни, ако той гледа баба ми, не само да нямат претенции към дела на жаба ми, но и си дадоха техните дялове, за да го компенсират, понеже ще я гледа (уж).

# 183
  • София
Буквално не помня нито един, който да е писал, че авторката няма ангажимент. За кого говориш?
 Иначе сестрата е взела повече пари с уговорката да гледа майката и сега се опитва да не спази уговорката.

# 184
Буквално не помня нито един, който да е писал, че авторката няма ангажимент. За кого говориш?
 Иначе сестрата е взела повече пари с уговорката да гледа майката и сега се опитва да не спази уговорката.

Майката не е била с деменция, когато е направена уговорката, несправедлива и то, личи си, че сестрата не е оправна. Трябваше да получи целия дял на майката. А тя в момента я гледа, лятната ваканция беше преди 3 месеца, авторката май не повече от месец я е гледала. Авторката е прибрала допълнителна 1/6 дял за какво, след като уговорката е сестрата да я гледа?

# 185
  • София
Точно така - майката не е била с деменция и се е съгласила на тази уговорка. Същото важи и за сестрата. И двете с пълно съзнание са се съгласили на тази уговорка с всичките й условия. 

И пак да попитам - кой е писал, че авторката няма ангажимент.

# 186
ОМГ, това че сестрата не е оправна какъв довод може да бъде?

# 187
  • София
Никакъв, при зрял човек.

# 188
Пишеше в началото, че сестрата е на път да рухне, грижеки се за болната си майка и болния си съпруг. Ами, ако тази жена наистина не издържи?

# 189
  • София
Точно затова няколко пъти писах, че и авторката трябва да се включи.

# 190
ОМГ, това че сестрата не е оправна какъв довод може да бъде?
На съвестта . Че не можеш да оставиш болната си майка. И че не можеш да принудиш някого да направи нещо, което не иска. И дори да е нарушил уговорка е въпрос сега на съвестта ти- ще обърнеш ли гръб или ще запретенш ръкави. Пък после дистанция от такива хора и никакви уговорки.
Всеки обаче познава случаи в семейства с неспазени уговорки, с черна овца, с глезениче, с егоисти, с измъквачи, с използвашчи дори ...  с какво ли не .
Т.е. сега въпроса е тя може ли да се оправи със сестра си, може ли да набере нови средсцта като къщата, може ли да осигури грижа и иска ли да направи всичко това.
Доколкото успявам да схвана.

# 191
Апартамента е бил продадена заради дългове на сестрата, а не като част от уговорка за гледане. Така разбрах от написаното. Но, понеже не са й стигали парите за покупка на по-малко жилище, сестра й е дала допълнително от нейния дял, за да има къде да живее. Майката си е живяла на село и тя се е включила да помогне на дъщерята с дълговете.
Всеки с приближаването на някакви години трябва да обсъди с децата си как желае да бъде обгрижван, ако се случи да си загуби акъла. Да си е подготвил спестени пари, а не всичко да се насочва като помощ към порасналите деца и после да изпадне в подобна ситуация.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 17:26 от герани

# 192
  • София
Не е продадена къщата, а апартамент заради дълговете на сестрата. А сестрата е взела по-голямата сума за гледане на майката.

# 193
# 194
Къщата е била продадена заради дългове на сестрата, а не като част от уговорка за гледане. Така разбрах от написаното. Но, понеже не са й стигали парите за покупка на по-малко жилище, сестра й е дала допълнително от нейния дял, за да има къде да живее. Майката си е живяла на село и тя се е включила да помогне на дъщерята с дълговете.
Всеки с приближаването на някакви години трябва да обсъди с децата си как желае да бъде обгрижван, ако се случи да си загуби акъла. Да си е подготвил спестени пари, а не всичко да се насочва като помощ към порасналите деца и после да изпадне в подобна ситуация.

Това не е вярно. Става дума за дела на майката, а сестрата, като е купила жилище, е взела и майка си при нея. Авторката не е дала нищо от своя дял, даже е взела от дела на майка си за свои нужди, при положение, че сестрата я прибира и я гледа.

Не разбрах колко години са изминали от уговорката. За момента сестрата я гледа, въпреки силно променените обстоятелства - едно е стар човек с акъла, съвсем друго е болен с деменция, който трябва да е постоянно под надзор.

Общи условия

Активация на акаунт