Семейни задължения към възрастен родител

• 11 415
  • 345
  •   1
Отговори
# 315
  • ES
..... Дали родителят е бил щастлив от тази саможертва на детето си и с съсипаният му живот? Ти как би се чувствала, ако детето ти пренебрегне себе си и не устрои живота си, за да се грижи за теб? Аз не бих искала мое дете заради грижа за мен да не може да устрои живота си и да пропусне възможностите си. ..
Когато си на 40-50 години, да желаеш най-доброто на детето си, ти си този който му помагаш. Но с годините възрастните хора стават егоисти и се вдетиняват. Остава им само въпроса -  А кой ще ме гледа? А ако и не са наред с главата положението както виждате става неконтролируемо. Ето в случая майката е направила дарение срещу гледане на сестрата, макар да не е точно така юридически оформено. А сега иска другата сестра да я гледа, само от нея приема храна и лекарства.

# 316
  • В полите на Пирин планина
Аз мисля, че първо наистина трябва да се уточни диагнозата на жената и тогава да се планира как ще се действа.

# 317
Знам друг пример, където една жена получи панелка + малък имот (земя) в престижен квартал срещу гледане на баба, която си имаше роднини, но те нямаха възможност да плащат за гледане и предпочетоха да се откажат от тези имоти. Изглежда нереалистична такава сделка, но е съвсем истинска. Ами, отели й се вола на тази жена. Бабата беше още от началото на легло и живя доста години още. Но уговорката си е уговорка, взела е имотите предварително и си я догледа.

Не е панацея, ако имаш пари, да си настаниш близкия в дом. Обикновено възрастните хора, даже и малко да са посклерозирали, но с акъла си общо взето, не желаят да са в дом при чужди хора. Не желаят! Как ще накараш майката на авторката да стои в дом, след като тя е жив човек, макар и стар и немощен, с желания и предпочитания. Ми тя ще вика, ще плаче, това е садизъм да изкараш стария човек от семейната среда и да го сложиш като затворник с присъда в някакво място, къето той не желае да бъде. А тя няма да желае, сигурна съм на всичките 100%. Освен това, тя за сега сама се обслужва, не се каза да се е залежала, това прави съжителството с нея макар и тягосно, както разбрахме, но не толкова физически натоварващо.

Въпросът е да й се подобри качеството на живот, да се прекрати с това бучене в главата и малко от малко да се почувства по-добре.

# 318
Ама тооо.... като се пита как ще оставиш човаке х в дом като не иска и да се дават квалификации как е нечовешко е хубаво и да се каже как този човек не може да се оставя сам ,защото можеш да го намериш паднал и изпочупен ,да запали къщата ,да излезе и да се изгуби ,тоест един човек трябва да не ходи на работа и това да прави за неипределен период от време ,да си сложи живота на пауза .Как ще е излезе от тази пауза не се знае.

# 319
В случая, ако наистина бабата е с деменция няма такова нещо като не желае. Желае, не желае, хоспис е най-добрия вариант. Тя е опасна за себе си и за околните и много малко хора имат капацитета и знанията да гледат и обслужват тежко болен у дома.
Този апартамент е трябвало вместо да го дарява наляво-надясно да го запази и сега парите от продажбата да се ползват за нейните нужди.
Ама на едната не й стигали парите, другата със задължения, а сега като опрял ножа до кокала пари явно няма.

# 320
  • София
В случая изобщо не знаем какво и е на жената освен, че очевидно има депресия. Да я прегледат лекари, но специалисти и тогава ще има прогноза и план.
Човек цял живот работил и оставил нещо след себе си има думата, особено ако не е опасен за себе си или околните. Може с няколко хапчета да се давръндиса и да не е толкова критично положението. И за дом трябва диагноза, иначе и там няма да се справят с човек, който отказва да се храни и тъгува.

# 321
Останах с впечатление, че е диагностицирана с деменция. Ако не е и ако просто е възрастна жената и да речем трудно подвижна и трябва да й се пазарува и готви например, то тогава темата е абсурдна. Предвид, че и двете сестри са намазали от продажбата и са взели дяловете на майка си.

# 322
  • София
Останах с впечатление, че е диагностицирана с деменция. Ако не е и ако просто е възрастна жената и да речем трудно подвижна и трябва да й се пазарува и готви например, то тогава темата е абсурдна. Предвид, че и двете сестри са намазали от продажбата и са взели дяловете на майка си.
Изобщо не е диагностицирана с нищо. Пише, че е тъжна, не се храни добре и почти по цял ден спи. Това като депресия може да е част от деменция, но може да е много неща, депресията  е водещ симптом и при рак.

# 323
То е лесно да се каже "Желае, нежелае", ама дядо ми 2 години прсвеше истерии при споменаване на дом.
Освен това не знаем колко е пенсията на жената, примерно майка ми взима 800 левс, значи трябва да се доплатят 1700.
Едното семейство изплаща кредит, и има 3 деца, които ще ходят най-вероятно в университет, а другото също май не е цъфнало и вързало.
Аз съм IT и двамата с мъжа работим и пак не си представям да ми падат 1700 лева от заплатата всеки месец.

Тия пари са много сериозна сума

# 324
Значи аз съм недоразбрала. Включих се, защото прочетох деменция и понеже имахме случай в семейството, знам какъв кошмар е.
Ами първата стъпка тук е да се тръгва по лекари и да й се постави диагноза. Не да си я прехвърлят като горещ картоф и всяка да вика - вземи я ти!

# 325
Не е казано бабата да е опасна и невменяема, казано е, че е апатична, предпочита да лежи, не яде, ако не я накараш и говори за умрели хора. Ами за какво да говори, близките й от миналото вече са на Оня свят, а сегашни преживелици тя няма. Не изглежда като човек, който ще пали каквото и да е.

# 326
Темата заживя свой собствен живот.
Авторката преди доста страници писа, че имат час за психиатър. Организирани са хората и гледат майка си.
Предполагат, че е с деменция. Все пак могат да четат и не са слепи.
За дом не е ставало дума, нито че няма пари за него. Явно на този етап нещата не са чак толкова неудържими.

# 327
Е...то на никой не са му " паднали" 1700 или  там колкото и да са ...тук става въпрос  както за безопастност и комфорт на родител ,така и за възможност да се ходи на работа изобщо...като пари за детска градина на дете или училище се дават .
Моите коментари излизат извън частния случай конкретно ,нелепо е да се коментира кой какво взел и как бил задължен .Имам  опит и  тези сметки никога не излизат .

# 328
Кое именно е нелепо.

Възрастна, отчаяна, самотна и обезсилена вдовица. Ако имаше собствените си пари, все ми се струва, че щеше да е по-малка тежест и за себе си и за другите.

Казано е, че на сестрата е дадено цялото капаро.

Как са поделени майчините 4/6 от парите, авторката не е споменала никъде, не е дори намекнала.

Всякакви предположения, че  другата сестра била взела повече от майчините 4/6 , са на пишещите.

Майката просто се е примирила, дала си е парите, защото никой не и е предложил, да и внесе нейния дял по сметка или дори част от нейния дял.

Суров живот. Да не дава Господ, да сме в ролята на тази жена.
От подобна безизходица трудно човек излиза без депресия.
Като адвокат досега такава сделка не съм правила, върта, суча, но вкарвам текст в нот.акт, че продажната цена се заплаща на всеки поотделно, по посочени в нарочен протокол номера на сметките, съобразно дела му от имота, предмет на сделката.
После, ако ще да си прехвърлят парите както решат. Което ми е по силите, правя го така, че да не уязвявам стари хора.
P.S. Не ми пишете, че била дементна и не можела, да се разпорежда.

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 11:19 от Deborana

# 329
Деборана не си се грижила за човек с деменция ,нали?
Дядо имаше много пари и никой не знае къде са ...камо ли да си е гарантирал независимост с тях  ...освен ,че беше закупил около 400 запалки ,защото били много евтини...Така или иначе майка ми се грижи за него 4 години и само дето не превъртя .
И изобщо каква ти е тезата ?!? Жената е казано ,че е водена на много лекари ,живее при дъщеря си и т.н. ти го изкарваш нещо кати да са и  и взели парите и са я изоставили ,но ако беше минала сделката при теб щеше да има пари от дяла по собствена сметка и как точно това щеше да реши проблема и?

Общи условия

Активация на акаунт