Семейни задължения към възрастен родител

• 11 430
  • 345
  •   1
Отговори
# 240
Оооо, отново изсмукани измишльотини.

"Горката" сестра защо е прибрала по-голямата част от парите, ако е била против продажбата?
Защото иначе остава на улицата. Парите не ги е прибрала, а ги е дала за някакво малко апартаментче. И не е измишльотина, написано е черно на бяло в първия пост. Отиди и прочети.

# 241
  • София
Не, не остава на улицата, защото спокойно е можела да откаже. Същото се отнася и за майката. И двете са избрали да се съгласят. И сега има малко апартаментче, което е единствено нейно, за разлика от предишния голям, който даже не е искала да поддържа, защото не е бил нейн. Сега това е нейно.

# 242
Не съм чела темата ,но проучете и настанете жената в добър дом ,където ще е под наблюдение и грижа .Най-лошото е да падне и да счупи нещо-от опит говоря.
Видях на първа страница хора  които съветват да я вземе вкъщи щом така искала -вериятно никога не се е налагало да взимате такова решение -това означава някой да не работи за да се грижи за човека и постоянно напрежение за човека пряко ангажиран за грижите и за неговото семейство.

# 243
Авторката е дала на сестрата капарото от продажбата на апартамента, което е към 10 % обичайно.

Не е казала точно как са разделили майчините 4/6.
Тя поне е директна: можела "обичайните грижи" и можело човек да стои с болната, но не и да се занимава с нея, да дава лекарства, храна, да я занимава и пр. Последното е най-трудното  и ти отнема силите.  На децата вече им било досадно. А от двустаен в нов по-голям с чужди безплатни пари си е ОК.
Сестрата била на ненормирано раб.време и можела.
Симпатична ми е авторката, че е пряма и просто казва, че не би правила това и това.
Всеки си има съдба и решения.
Практическите съвети от опит и указанията, че майката не е диагностицорана, се подминават, защото това изисква, да ти пука и да се лишиш от много неща, да се заемеш и ангажираш.
Да си делят 3000 за дом, при какви съотношения, не знам как ще решат.

Всеки има своите предизвикателства и решения.
Каквото можахме - помогнахме дружно.

# 244
Осъществимо е дом, с пенсията на бабата, двустайното жилище, ако дадат под наем и малко от другата сестра.

# 245
  • София
Кое двустайно жилище да дадат под наем? Това на сестрата ли?

# 246
Кое двустайно жилище да дадат под наем? Това на сестрата ли?

На авторката, нали сега се местят в новия апартамент.

# 247
  • София
То е продадено.
Понеже се развихри темата защо е продаден апартамента .....живеехме в двустайно жилище,купено от свекърва ми.Децата порастнаха е ни стана тясно.Намерихме купувач на добра цена.Теглихме кредит за доплащане.
Скрит текст:
Сестра ми твърдеше,че повече не иска да поддържа апартамента.Не правеха ремонт,защото не е техен.Майка естествено, че не искаше да продава,но не беше стъпвала в него 5г.Питах да направят ипотека и да ни платят моята част,но нямаха право.Зет ми не работеше,а сестра ми не можеше да декларира печалба.Та единствен вариант беше продажба.

# 248
Не разбрах, нали на зелено купували новото жилище. Къде са живели, в дупката между продажбата на старото и купуването на новото, което сега вече е готово.

Аз по-скоро мисля, че говори за продажба на жилището с дяловете. Че оттам щипнала 1/3 от продажбата му, теглили кредит за останалото и платили на зелено новото.

# 249
  • София
Вече двустайното не е тяхно, където и да са живеели.

# 250
Аз понеже следя темата и имам склонност да систематизирам и помня детайли (става автоматично) - авторката живее в двустаен апартамент, купен им/ подарен им от родителите на съпруга й. Апартаментът им отеснява и решават да го заменят за нов по-голям. Поне аз така разбрах, че продават двустайния и доплащат с нейния дял от парите от продажбата на апартамента на родителите й. В добавка има и абитуриент/абитуриентка тази година.
Сестрата на авторката живее в родителското жилище с партньора си, а майка им - на село със съпруга си. В един момент бащата на авторката почива, в кратък срок след него си отиват леля й, свако й и братовчед. Майка й вече е навършила 80, здравословно се влошава и вече не се справя сама. Но са продали апартамента в града, делят на три равни части - майката ги оставя те да се договарят, сестра й си взема дела, майката й дава и своя и така успява да си вземе партерен апартамент. Но пък освен болната й майка, от чужбина се завръща и болен мъж.
Не знам колко от вас си представят чудовищното натоварване да гледа баба, която може би развива дегенеративно заболяване и мъж със стенд. Сама.
Да имаш брат или сестра е богатство, каквото не всеки има. Това е близък човек, с когото да делиш не само радости, но да сте си опора в трудните моменти.
За съжаление, подобни ситуации не за първи път скарват братя и сестри.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 11:12 от Mama Ru

# 251
  • София
А с капарото от двустайния плащат дълговете на сестрата, за да може сестрата да продаде наследствения.
Скрит текст:
  Да се включа с малко пояснения.Благодаря за съветите!
Сега да уточня за счетоводителките дето смятаха така усърдно дяловете ни.Жилището е СИО.Пред вид обстоятелствата
дадох капарото на сестра ми,за да си покрие задълженията и да мине сделката
Скрит текст:
.Майка ни каза ние да се разберем как да делим и аз предложих този вариант,защото на тях не им бяха останали много пари.Сестра ми вметна,че така или иначе тя ще поема по-голяма част от грижите/наистина тя я води при доктори основно/.Стана ми неприятно,че не оставиха никакви пари за "черни дни" на майка ни,но...
Болестта не мога да я определя точно,но е някакъв вид деменция,но има и депресия.Ако не я накараме сутрин да стане,лежи по цял ден.Храни се/малко/,когато и поднесеш яденето,ако ни няма не го докосва.Трябва да и се скараш,за да влезе в банята.Лекарства пие,когато и ги дадем.И постоянно повтаря,че и бучи главата.Вечер изпада в кризи,плаче,обижда,а сутрин твърди,че нищо не помни.Говори основно за умрели.Отказва да гледа телевизия.
Незнам какво е,но е ужасно мъчително.Виждам,че и децата се промениха и не могат да я възприемат така.

# 252
Да имаш брат сестра е богатство но често се случва единият да се измъква от отговорност с или без основание.

# 253
Ами и двете сестри взимат от дела на майката. Майката е имала 4/6 (2/3) от цялото жилище, двете сестри са имали дял от 1/6 всяка. За да получи едната 1/3, взима от дела на майката още толкова, колкото ѝ делът. Сестрата взима 2/3, нейното плюс останалия дял от майката, която остава на нула. Връща парите на авторката за платените задължения и пр., и купува малко жилище, където бабата се мести, за да живее с нея

# 254
Да, и това го има.
Но в случая едната сестра изнемогва сама с двама болни, а другата също има семейство и не може да поеме такъв ангажимент, пък и първоначалната им уговорка е била друга. Само, че ситуацията излиза извън рамките на обичайната договорка и изисква други решения. И за мен няма място за сръдни и мерене кой какво взел и срещу какво.

Общи условия

Активация на акаунт