Семейни задължения към възрастен родител

• 11 459
  • 345
  •   1
Отговори
# 330
Сменяте темата. Не е спорът: вкъщи или в дом.

Грижила съм се и съм го описала. Преди да се пише, се чете.

Парите биха дали по-хуманни грижи и свобода на дъщерите, да работят и да се грижат за семействата си.
С пари трудностите са доста по-омекотени. Естествено, че дъщерите ще направляват средствата, но за поносима старост на майката.

А сега е един ужас за всички.
Темата отдавна се изроди и изчерпи.

# 331
  • София
Те и сега дъщерите (основно едната) направляват средствата.

# 332
Какво имаш предвид да наемат човек за гледане ли? Не се заяждам ,питам.

# 333
  • София
Ако въобще намерят човек. Май по-рано писах в темата - приятелка търсеше за майка си, не успя да намери в продължение на месеци и се отвори място в дом. За София става въпрос.

# 334
  • София
Аз пак да кажа, че за болногледач понякога и с пари не става. Е с много, ама много пари сигурно всичко става, но тук не обсъждаме някакви тежки богаташи. С нормални пари, без стискане и скъпене, човек пак си има работа с полуадекватни индивиди, всеки с по 100 изисквания и претенции, свикнали да взимат пари на ръка без сносен обратен ангажимент, изобщо хаос... Адекватните, чисти и отговорни сред тях или просто работят на Запад, или искат у нас същите условия като там - денонощен ангажимент с осигурена стая, храна, интернет, сметки и солидна заплата отгоре. Което в никакъв случай не е наглост, хората си знаят цената, ама кой в България може да си я позволи? Повечето търсим почасови грижи, ориентираме се по текущи, адекватни пазарни цени на час - и пак пристигат някакви, дето са като хванати от гората, днес дойде - утре не, не може една пералня да пусне (сложна е), зареже болния полуоправен и хукне към следващия, полуграмотни, безотговорни, не е лесна тая. Колкото пъти сме намерили свястна жена, сме я пазили като съкровище и за щастие с много търпение успяваме засега, колкото да ни се спести най-гадната част, да си намираме подходяща дългосрочно. Но пак след 2-3-4 години напускат, или за чужбина, или се връщат в провинцията да си правят къща със спестените пари (класика) и айде пак във филма...

# 335
  • София
У нас и с много пари става трудно, защото повечето читави болногледачки работят в чужбина. Мед. сестрите са кът и по болниците. Да не говорим, че за 24/7 гледане трябват поне три жени. Като се сметне, дори в луксозен дом е по-евтино. А и в държавните все пак има вариант да се дореди човек ако планира,  а не е по спешност.

# 336
Напълно права е Flip. Точно вчера четох за Брус Уилис, който настоящата му съпруга е отделила в къща с персонал, който се грижи за него от-до. Толкова за тежките богаташи.

Когато говорим за обикновени хора у нас - само дом, ако се намери, за по-дълъг период, ако не искаме да се съсипем.

# 337
Деборана не си се грижила за човек с деменция ,нали?

Грижила съм се и съм го описала. Преди да се пише, се чете.

Deborana,прочетох ти мненията назад и официално ти се извинявам -изключително точни и аргументирани и най-важното от личен опит.Не съм чела всички мнения и коментирам на парче.Права си за всичко.

# 338
В първия си пост авторката е написала, че сестра ѝ е водила майка си по какви ли не лекари, но предвид възрастта ѝ, лекарите отказвали да изписват силни лекарства, каквото и да значи това. Очевидно, че сестрата се грижи за майка си, но жената не успява да получи адекватно лечение за нея. Дано има кой да ги насочи, къде да заведат жената за преглед и лечение на първо време.

# 339
  • София
В първия си пост авторката е написала, че сестра ѝ е водила майка си по какви ли не лекари, но предвид възрастта ѝ, лекарите отказвали да изписват силни лекарства, каквото и да значи това. Очевидно, че сестрата се грижи за майка си, но жената не успява да получи адекватно лечение за нея. Дано има кой да ги насочи, къде да заведат жената за преглед и лечение на първо време.
Невролог и психиатър трябват. Няма силни и слаби лекарства, има подходящи и неподходящи, а тук с толкова водене по лекари майката няма диагноза. Как да и помогнат да живне при това положение

# 340
Лошото е, че няма кой да ги насочи хората, не всеки се рови и чете. Отделно, че при споменаването на психиатър, много хора подскачат и всичко остава до там.

# 341
  • София
Лошото е, че няма кой да ги насочи хората, не всеки се рови и чете. Отделно, че при споменаването на психиатър, много хора подскачат и всичко остава до там.
Еми, тогава няма какво да се направи. Жената може да има милион други проблеми, от хормонални, през онкологични, до разни видове деменция. А ние си говорим тук за апартаменти.

# 342
На мястото на авторката аз бих взимала майка си от петък до неделя вечер. Общуването с внуците дава тонус на възрастните хора. Така бих подпомогнала и сестра си, която също има нужда от малко лично време. Може и да не е всяка събота и неделя, както се разберат помежду си. За майка им това ще е време с децата ѝ, нещо различно, а не все завряна между 4 стени. Според мен жената има нужда и от консултация с психиатър за отказите ѝ да се храни, къпе, взима лекарства. Но щом може да се къпе и храни сама, може би има нужда от някаква промяна в битието.
В дом, където да общува с връстници може и да се почувства по-добре. Самотата също е страшна...
Желая ви да намерите правилния за вас път. Подкрепяйте се със сестра ви!

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 17:48 от tetka_the_best

# 343
  • Варна
Психиатърът, който следи майка ми в дома, записа изрично в препоръките си, никаква промяна на местообитанието. Ще се чудим какво ще творим, ако ни се наложи.

# 344
Благодаря на всички включили се за полезните съвети!Моля модератор да заклчи темата.Лека вечер!

Общи условия

Активация на акаунт