Добри гинеколози в София за СПКЯ

• 90
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте,
Имам съмнения за СПКЯ, но не съм сигурна към кой/и специалист/ти да се насоча.
Симптомите ми са увеличено окосмяване, нередовен цикъл (идва всеки месец, но закъснява между 3-7 дни, изключително болезнен е и е доста по-кратък от преди (3-4 дни), акне, наднормено тегло, храня се здравословно и ходя на фитнес, в последната година съм свалила 20 кг, но все още има какво да се желае. Знам, че трябва да се посети и ендокринолог, но смятам, че е добре да започна с гинеколог. Ще се радвам на Вашите мнения и съвети. Предварително благодаря и се извинявам, ако темата не е за тук!

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 13:27 от Polly Vassileva 788238

# 1
  • Melmak
Трябва паралелно да работите и с АГ, и с ендокринолог. Аз го казвам като човек със СПКЯ.

# 2
Гинеколог, но най-вероятно, ще заключи, че имаш СПКЯ и ако не планираш забременяване, ще ти изпишат противозачатъчни. Стандартна процедура.
Най-вероятно ще помогнат за всичките симптоми от изброените, въпроса е вашето отношение към пиенето на противозачатъчни какво е.
Може да проверите за инсулинова резистентност (изследване - обременяване с глюкоза), ако имате, то тя влияе върху СПКЯ, контролира се с храната и може да подобри положението.

Лично мнение - при мен противозачатъчните помогнаха - намалиха окосмяването, акнето изчезна, килограмите ми се задържаха на едно ниво (по-ниско ниво), отделен е въпроса колко са полезни и колко време прием се "налага" . Аз ги пиех до преди да забременея, в момента в който ги спирах, то всичко се връщаше в начална позиция.

СПКЯ е гадна работа, често срещано и мноого малко лекари му обръщат внимание. Според мен най-добрия вариант е да се информирате хубаво, да си пускате и разчитате изследванията и правилно хранене и спорт, но задължително посетете гинеколог, за да се види какво е състоянието на яйчниците (имат ли кисти, колко, какви и пр.).

# 3
Много благодаря за отговорите! Ще се информирам още по темата задължително. Иска ми се да намеря добър гинеколог, който да обърне внимание на проблема. За момента съм записала час за вторник при д-р Мариана Ковачева в Майчин дом, ще се радвам на препоръки и за други гинеколози.

# 4
  • Melmak
Гинеколозите ще ви пуснат няколко хормона за изследване и ще изпишат орални контрацептиви ако не целите забременяване.
Изследвала ли сте ИР?
Аз ходя от години, обиколила съм АГ, ендокринолози. Вариантите са метформин ако имате инсулинова резистентност, орални контрацептиви, които влияят докато ги пиете и после пак се връщате на същото. Ако нямате цикъл е лошо, трябва да работите в тази насока. Аз и с пкя пак забременях естествено.

Вижте д-р Костадинка Евтимова в Токуда, от нея съм доволна като гинеколог.

# 5
Аз мисля същото - няколко хормона и след това противозачатъчни. Няма да ви обърнат особено внимание на проблема, просто защото не го смятат за проблем до преди забременяване. Важи за (почти) всички гинеколози, без значение добри или не толкова добри.

Проверете си за инсулинова резистентност (в голям процент от случаите СПКЯ и ИР вървят ръка за ръка, като едното предизвиква другото и обратното, малко е като с кокошката и яйцето). Тестостерона най-вероятно ви е по-висок, той е отговорен за акнето, мазна коса и кожа, наднормено тегло и окосмяване.
Спорта е полезен, но до колкото знам силови упражнения могат да го повишат още. Проверете си и витамините - Д и Б12, ако имат дефицити ги попълнете, не приемайте захар, приемайте по-малко въглехидрати и повече полезни мазнини - кокосово масло, авокадо, омега 3.

# 6
  • Melmak
Тестостерон, дхеа-с, андростендион, 17-ох-прогестерон, всеки от изброените може да не е в норма. Има значение и съотношението между LH:TSH, щитовидни трябва да пуснете целия панел. Изобщо гинеколога може да види има ли кисти, как са яйчниците, фоликулометрия, такива неща. Но хормоните са работа на ендокринолога. Личното ми мнение е, че оралните контрацептиви не лекуват, а потискат положението. Ако искате да ги пиете няма проблем в това, спрете ли ги, тръгвате по същия път.
При забременяване може да е проблем, доста пъти съм чула как с моите хормони не мога да забременея. Повечето лекари това са казвали. Е, забременях от раз, от първия месец, в който опитахме. Други жени не успяват така лесно.

# 7
Много благодаря за изчерпателните отговори. Ще направя всички изследвания, които са необходими. По принцип не приемам захар, но и тренирам силово 4-5 пъти в седмицата, когато се уточни всичко ще видя как ще процедирам за напред. Отново благодаря, че се отзовахте.

Общи условия

Активация на акаунт