Предложения за странни, необичайни и интересни имена - 50

• 16 564
  • 587
  •   1
Отговори
# 45
  • Пловдив
Роня, с български имена. Не е дъщерята на разбойника, а ученичка, която си изгубила картата за градски транспорт.

# 46
  • Най-красивата страна
Аннамария -в този вариант се среща в Италия.
Ефта е от Ефтимка
Еда -от Евдокия

Шея
Айлис
Фелиса
Аморея
Паресиан
Рия
Лорен
Христаки
Доня
Таная

Всички са бебчета

# 47
Аменорея прочетох Grinning
На фона останалите Христаки си е чудесно

# 48
  • Пловдив
Христаки е най-доброто от тия, да. Wink
То всъщност е вариант на Христо, с привнесена от гръцкия език наставка. Подобни имена е имало у нас в миналото - Христаки, Власаки, Янаки...

Има един албански българин, филолог, наш съвременник, на име Раки Бело. Това Раки, бях чела някъде, идвало от Сотираки.

# 49
Отдавна не съм се включвала в тази тема, но не мога да не ви споделя една

Джульетта

# 50
С това ь да не е някоя рускиня или украинка?

# 51
Зинаида е гръцко име от православния календар, а Вениамин – от Стария завет, има го и в православния календар.

Иначе, аз познавам Маргрет – българка, над 50-годишна, като певицата Маргрет Николова, и Жулиета – пак българка, 48-годишна.

А моя позната кръстила дъщеря си Доника, родена малко преди 89-а година, и платила глоба заради това. В Общината й казали: „Не може Доника, може Донка, Донина...". Тя настояла да е Доника и платила глоба. Същото и с една позната, чиято дъщеря е Вероника. Пак платила глоба преди 89-а година, защото не било позволено това име.

Да, Жулиета точно така се пише на руски – Джульетта.

# 52
  • Пловдив
Една Жулиета живееше близо до нас, кръстена на дядо си Жельо. И тя към 45-47 някъде трябва да е.

Това с глобата не разбирам по какъв механизъм е. Списъкът формално не е бил задължителен и едва ли е имало за какво да я глобят, а ако са го смятали за задължителен, просто е нямало да впишат такова име. Сигурна ли е, че точно заради това е платила глоба? Хората понякога тълкуват или запомнят нещата по-различно.

# 53
Относно Доника – казали на майката, че не може Доника, а може Донка, Донина и още нещо от сорта. Бабата била Донка, но решили за внучката да я запишат Доника. От общината се запънали и накарали майката да плати глоба 5 лв. тогава...

А относно Вероника – майката влязла в родилното да ражда, по радиоточката чула, че пеят песен за Вероника. Тя и съпругът й харесали името, но пак от Общината се запънали и ги накарали да платят глоба.

Имам и позната, която е искала да кръсти дъщеря си, родена през 1976 г. – Силвия, но пак от Общината не са позволили, и майката я записва Силвена.

А друга моя позната искала да кръсти дъщеря си Ваня, пак преди 89-а година. Казали й, че името е, цитирам, „маломерно", т. е. много кратко, и не може. Но тя настояла и я записали Ваня.

# 54
Тази глоба ми звучи като подкуп

# 55
Било е глоба за административно нарушение.

# 56
Аз имах колежка Жулиета - млада жена, а също и на едно съседче майка му се казва така.

# 57

Имам и позната, която е искала да кръсти дъщеря си, родена през 1976 г. – Силвия, но пак от Общината не са позволили, и майката я записва Силвена.

.

И за мен не са разрешили Силвия. Но и предложение за глоба и Силвена е нямало. Родителите ми не са и сетили за Силвена. Името ми пак е със "С", днес се среща рядко. Действието се развива 1977 г.

# 58
Това си е било явно избор на общината или явно през 70-те са затегнали по-силно контрола, защото познавам жена на име Силвия 1954-ти набор.

# 59
  • Пловдив
Да, в някои общини са приемали списъка за задължителен явно, макар че формално не бил. Някъде - по преценка, за моето име са казали на нашите, че ще питат - "разрешили" са. Но "разрешение" + глоба ми звучи невероятно. Разрешението го слагам в кавички заради формалната незадължителност на списъка.

Общи условия

Активация на акаунт