Не мога да избера име...

• 342
  • 22
  •   1
Отговори
Здравейте. Изключително трудно ми е да избера име за момиче. Термина ми е на 14.04 и тази година се падат тогава Великденските празници. Освен това се двоумя изобщо да го кръстя ли на някой или не. Вие как избрахте имената на децата ви?

# 1
Какво да Ви кажа. От една страна, понякога е по-добре детето да не е кръстено на никой и съответно да се избере неутрално име. Поне за момиче сякаш е по-лесно. Тъй като, преди Великден е Цветница, може да се ориентирате към нещо подобно. Имена на цветя има много. Все пак нямате ли нещо в предвид?

# 2
  • София
О, Злодеида ще има момченце!
Аз моето си го кръстих според както ми дойде на мен. Може би си пасна с името на сестра му.
А пък 14 Април е Мартин - харесвам това име и мъжки имена с М.

# 3
По предложение на съпруга ми, синът ни е кръстен на майка ми. Аз измислих името като взе само първата буква, не цялото име.
Също по негово предложение дъщеря ни е кръстена на покойната му майка с изцяло същото име.
Аз държах да са имена, които честват имен ден, да имат разпространено галено име, и за сина -  от галеното име да е ясно, че е момче. (Да не е Алекс примерно и да се чудиш ли момче ли е, или момиче).
Радвам се, че го послушах да кръстим децата си на майките ни, иначе аз исках да са на никого и особено за сина ми идваха на акъла само разни изкелиферчени Rolling Eyes

# 4
Момиче ще е Рокси. На 14 А
април е Св. Мартиния и Велик ден.

# 5
  • Сан Франциско
Нашето момиче е кръстено на баща ми и на свекърва ми - не от криворазбрана лоялност или старомодни възприятия, а защото на мен ми харесват и двете имена (малката е родена в САЩ, където често първото и бащиното име са всъщност две първи имена). Аз ги избрах, мъжът ми знаеше само за производното от името на татко, много му харесваше и на него, но и много се развълнува, когато му сервирах второто - на майка му. На всичкото това отгоре, детето реши да ни изненада и да си дойде с името 😊. Баща ми е Христо - аз винаги много съм харесвала името Христиана - ето първото. Свекърва ми е Патрисия - още едно любимо име - ето и второто / бащиното. Така стана, че трябваше да се роди февруари (датата беше на баща ми рождения ден), а диването реши, че ще е Коледно бебе и се появи 6 седмици по-рано, няколко дни преди Коледа.

# 6
Не е кръстено на никого нашето дете. Първо вярвам, че трябва името да си е само на детето, а не да е наречено на някого и второ имам някакво чувство, че ако го кръстя на някого ще има неговия характер и съдба.
Не сме избирали име според датата, защото не се знае дали няма да се измести с няколко дни напред или назад. Общо взето много бързо го решихме. Всеки от нас предложи по 1-2 имена, които другия отхвърли. Мъжът ми предложи име, което ми хареса и някак много го почувствах и така го избрахме.
Великден се мени. Иначе имен ден и рожден ден с малко отстояние един от друг си е доста тегаво. Имам такъв пример. Човека се родил 2 дни след празник и са га кръстили с това име. Празнува имен ден и след 2 дни рожден ден. То имен ден се празнува на самия ден. Виждам, че малко става прекалено. Напоследък даже не празнува имен ден.

# 7
  • Melmak
Ох, злодеида, нали с теб бременеем заедно и си делим даже общ термин. Аз понеже е около великден мислех за Велина/Велислава. Мислех за Лазара, което кара мъжа ми да припада.

В крайна сметка решихме да е на свекър ми. Той заслужава, а и с него съм близка. Да кажа - никой не ме е притискал с нищо, не ми е подарил палат и не ми е опрял нож в гърлото. Просто много се разбирам с него и много се уважаваме.

# 8
От една страна, е хубаво детето „да си дойде с името“. От традиционна гледна точка и като оправдание пред близките, които имат претенции за име. Laughing
От гледна точка на детето обаче... Толкова близо един до друг имен и рожден ден, дори на една дата понякога, може да е удобно за близките – да минат с един подарък, но за самото дете – едва ли. По-добре е да си има 2 отделни празника, по различно време, за да им се наслади пълноценно.

# 9
Разбирателството в семейството е едно, а изборът на име е съвсем друго. Аз също съм в отлични отношения с родителите на съпруга ми, но решихме, че бебето трябва да си има свое име, а не да е "повторение" на някого. Беше ни трудно, като избирахме почти до края, но се спряхме на нещо по-рядко срещано и със смисъл. Според нас името е първата стъпка към индивидуалността на един човек.

# 10
В рода ни винаги са кръщавали с ново име, при ММ - също. И то от няколко поколения - бабите и дядовците ни са били с напредничави възгледи и са дали различни и по-модерни имена. Ние избирахме също нови имена. Може би и подсъзнателно не сме искали децатат ни  да са натоварен със съдбата на човека, на когото са кръстени. Мое мнение.

# 11
Ох, злодеида, нали с теб бременеем заедно и си делим даже общ термин. Аз понеже е около великден мислех за Велина/Велислава. Мислех за Лазара, което кара мъжа ми да припада.

В крайна сметка решихме да е на свекър ми. Той заслужава, а и с него съм близка. Да кажа - никой не ме е притискал с нищо, не ми е подарил палат и не ми е опрял нож в гърлото. Просто много се разбирам с него и много се уважаваме.
И освен всичко ами и двете изглежда, че чакаме момичета. Ами да са живи и здрави само! Имена с В не мога да хареса  аз.
Относно празника, аз вече имам дъщеря родена на 16.08, която се казва Мария и празнува два дни поред имен ден и рожден ден, не е болка за умиране, получава големи подаръци.

# 12
  • Melmak
Подаръците зависят от близките, не от празника! Аз съм родена на Ивановден и не съм на светеца. Обаче като съм близо до Коледа.. моята стисната майка винаги ми правеше общ подарък, най-вече нещо нужно. Е, нали сега имаш и рожден ден, айде общо нещо там се купува и да влезе в употреба. Не е било до бедност, а до манталитет. Така че и на същия ден да е, пак ще зависи от мама и татко как ще се празнува. Освен това Великден е плаващ, не е всяка година на една и съща дата.

Аз не съм старомодна, не знма защо кръщаването е често изтъквано като някаква там отживелица. Занимавам се с родова терапия и много неща знам, които не искам да натрапвам. Като цяло децата наследяват и характер, и травматичности без значение как се казват.
Аз празнувах имен ден с баба ми и баща ми. Баща ми е с друго име, не сме адаши, но на същия ден му беше имения ден. Беше голяма радост вкъщи, винаги се събирахме с баба и татко. Сега ми е много празно като го няма. Като мислех за име, винаги си казвах, че трябва да има хубав имен ден, защото в семейството всички имаме и харесвам подобни празници. Не съм имала най-щастливото детство, но това помня с хубаво.

# 13
Това за съдбата, не мисля, че има нещо общо, като е кръстено на някого. Всеки си има отделна съдба и различен късмет, според мен. А и отделно, има една приказка, че човек сам си кове съдбата.

# 14
Точно такива знания са ми нужни за да избера име Пандора, моля те пиши повече ако имаш време и желание.

Общи условия

Активация на акаунт