Не мога да избера име...

• 1 173
  • 74
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте. Изключително трудно ми е да избера име за момиче. Термина ми е на 14.04 и тази година се падат тогава Великденските празници. Освен това се двоумя изобщо да го кръстя ли на някой или не. Вие как избрахте имената на децата ви?

Терминът ми беше на 23 април, дъщеря ми се роди на 11 април. Нищо великденско или цветно не съм избирала, повечето цветни имена изобщо не ми допадат. Приоритет ми беше да се съчетават хармонично малко име и фамилия.

# 31
  • Melmak
Фамилията също има значение, защото Дженифър Чавдарова не би звучало добре.
А цветя има много, красиви, нежни. Ралица, Елица, Росица, Калина, Вероника.

# 32
Мария е класическо име. Ако се търси нещо от този тип, то тогава Христина/Кристина, Екатерина/ Катерина, Анна, Ирина,  Йоана, Елена,

# 33
Още като разбрах, че чакам момче, знаех, че ще е Георги. Много харесвам името, а и баща ми се казва така.

За мен ръководещо в избора беше да е класическо име, да има готино съкращение и свой отделен празник за имен ден. Понеже термина ми беше около Коледа, исках детето да си има и свой празник някъде през годината. Държах и да е кръстено на баща ми, защото той е най-близкия ми човек.

Без значение дали ще кръщавате на някого или не, подкрепям мнението, че като чуеш името, ще го познаеш.

Лека бременност и още по-леко раждане с прекрасно бебе за финал ти пожелавам!

# 34
Ралица, Росица и Калина въобще не ми харесват, Вероника ми харесва само цялото име, без галено. Може би Веро трябва да се нарича детето галено, та от тази гледна точка, бих гледала и да има хубаво умалително име, ако името предполага да не се използва всеки път цялото име.

# 35
  • Melmak
То въопроса е на Злодеида да й харесва, не на нас.
Никога не съм чула на Вероника да казват Веро?! Рони, Рори.

# 36
Ако трябва да е нещо около Великден или цветно, Камелия или Виолета? Хем класическо като на каката, хем цветно, хем с голям имен ден.

# 37
И аз харесвам трибуквените класически имена като: Мая, Ива, Яна, Ана... Хем са кратки, хем не са някакви изкелифенчени, като много нови трибуквени.
Иначе, отдавна не съм чувала името Евгения. Много ми харесва в женски вариант. Сещам се за повече мъже с това име.
Велизара, Велислава ми се върти като идея, понеже ще бъде около Великден родено. То май някой спомена нещо подобно. Лазара също ми хареса като идея, рядко срещано е сякаш. Може и Лара.

# 38
След като е близо до Великден, е близо и до Цветница. Тъй като са подвижни празници, може да съвпадне, а може и да е отдалечен рожденият ден във времето.
Аз много харесвам за момиче имена на цветя или свързани с този празник
Ралица
Елица
Калина

И дори малко по-рядко срещани днес сред най-малките
Маргарита
Биляна
Виолета

Така и двете деца ще имат имен ден на голям празник.
А ако се търси класическо име, друг възможен синхрон с каката-Ана, Антоанета, Антония, Елена, Йоана, Теодора, пак имат популярни имени дни

Като стана въпрос за галено име на Вероника, в Русия галеното е Ника.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 12:06 от Светкавица

# 39
Около Великден - Вела Heart
Леко и безпроблемно раждане и здраво бебче! Каквото и да избереш все ще е хубаво!

# 40
Благодаря на всички за предложенията. Харесвам имена с българско звучене, не харесвам къси имена от 3-4 букви, поне 3 стрички да има.  Каката е Мария и следвайки този стил най-много ми допада името Елена, и св.Константин и Елена не е малък празник. Друго любимо име ми е Ивайла и всички, които празнуват на Иванов ден. Да но това няма общо нито с празниците през април, нито дори бабите не са с тези имена. Едната баба е с М, а другата с Т.

# 41
Аз много пъти съм разказвала как избрахме навремето име за сина ни.
Хванах една книжка „От А до Я имената на българите“ – между другото, много е интересна, защото не само обяснява произхода, но и значението на имената. И започнах да си вадя тези, които ми харесват, на един лист. Получи се списък с 50-60 имена. След това започнах да задрасквам тези от тях, които не ми харесват чак толкова или които не се връзват с презиме и фамилия. Останаха 20, като всички много ми харесваха и с удоволствие бих си кръстила детето с тях. И тогава връчих списъка на таткото и му казах, че отказвам да нося сама отговорност, ако някой ден детето не си хареса името, затова да избира той. Аз харесвам всичките и нямам претенции кое точно ще бъде.
И таткото, какво да прави, започна да задрасква и той, докато не остана едно име. С него го и записахме. Simple Smile

# 42
  • Варна
И на мен ми е доста трудно с женските имена, но за сметка на това любими мъжки имам 5-6 Grinning
Първото ми момче е родено 2 дена след имения си ден, като много се колебаех за друго име тогава. Второто е родено баш на имения си ден, като носи името, което обмислях и за баткото, и не ми излизаше от главата през всички години след раждането му. Така че дойде си много подходящо точно на празника. Явно така е трябвало да стане.
Според мен, изберете си име, което харесвате, без значение дали ще кръщавате на някой или не, дали ще е свързано с близките празници или не.

# 43
Аз съм родена на Великден, но името ми няма нищо общо нито с него, нито с цветница, но пак имам имен ден. Според мен така е по-добре.

# 44
С Т - Татяна или Теодора. И двете са гръцки и имат имен ден - Татяна е на 12.01, Теодора - на Тодоров ден.

Общи условия

Активация на акаунт