В момента чета... 97

• 35 656
  • 541
  •   7
Отговори
# 300
Още един глас в хора за хвалебствия  на Морнщайнова. Страхотно писане, направо ти бърка в душичката.
Аз класирам нейните така:
1. "Тихи години"
2. "Хана"
3. "Ноември"
Ще взема и "Лес в къщата" скоро, просто тя е един от авторите, които каквото и да издадат, трябва да го имам вкъщи.

Весело посрещане на новата година, група! За мен не беше много хубава 2025, очаквам 2026 с надежда за здраве и по-добри дни! ❤️

# 301
На Морнщайнова съм чела "Хана" и " Тихи години " , "Ноември " така и не се наканих да я взема. Мисля, че "Хана" ми хареса една идея повече. "Лес в къщата " вече я искам на 100% след невероятния отзив на Аня! 🤗

Завърших днес и годината с "Първа любов"Рио Шимамото. Една "лазеща по нервите" психологическа драма. Ако очаквате типичен трилър не е това книгата. На мен ми хареса,определено ми привлече вниманието и с нетърпение чаках да я довърша.Имах едно предположение за финала но не се оправда. Което малко ме разочарова но това не е проблем. Като цяло почти всички герои са със своите си психо травми и проследяваме тяхното  развитие но главна роля има Канна,която е най-засегната и объркана в историята. Засегната е важна тема относно сексуалният тормоз и до какви последствия води при подрастващите..

Весело посрещане на новата 2026г.!🎉🥂🎉

# 302
"Тихи години" ми е мега любима. След нея "Хана", ще видим "Ноември" къде ще се нареди. И аз искам новата, само от издателството ли може да се поръча?
Аз си я поръчах от "Български книжици", много бързо ми обслужиха поръчката, но имат и физическа книжарница, откъдето можеш да си я вземеш. Гледам че от 1 до 4-ти са обявили почивни дни. Днес до 15.00 ч. е отворено.

# 303
По препоръка на издателите на Лес в къщата  се сдобих и с Една и съща жена от Данила Райчева. Разкази са, но ще ги почна след време. Ще се домъча с Императрицата, която може и да ме удуши от скука.

# 304
  • Русе
Честита Нова година! Здраве , щастие,книги и време за четене!
Започнах годината с Лорен Ан Уайт ,, Плувкинята ".
Почти я преполових. Ами страхотна писателка. Напрежение, динамика,психопатии -женски трилър. (Заради главните героини и една от темите - остаряването.)
Ще допълня като я завърша.

# 305
Честита да е 2026г.! 🎉🥂🌟
Бъдете здрави!
Пожелавам на всички ни повече време за срещи с литературни герой,които да ни разтърсват с техните емоции и преживявания!

Дадох старт на моята книжна година с "Индрише" на Катерина Хапсали. Първа книга ми е от авторката. Отметнах едни 66 стр. Много леко ми върви,уютно и с доза чувство за хумор. Ще видим до края дали ще ме изненада.

# 306
За много години! Здраве, повече време за четене и много книжни открития!

Вчера не успях да приключа “Наследена земя”, завърших я днес. В крайна сметка ми хареса, краят много ме докосна - кръговрата на едно стопанство и на един род, подем, трудности, превратности, разруха и край както на самото стопанство, така и на човешкия живот. И после продължението с всяко ново начало.

Започнах “Кралството” и установих колко съм се затъжила за Несбьо Simple Smile

# 307
  • в сърцето на един мъж...
Честита нова година, момичета! Желая ви прекрасна година, изпълнена със здраве, късмет, любов и завладяващи книги!
Аз завърших миналата година с последната книга на Дъгони - "Момичето в капана" и започнах с "Всички опасни неща" - интересно криминале, за сега, да видим как ще завърши. Малко се разсейвам, че имам една прежда, за жилетка, която реших да оползотворя, но се надявам да наваксам с книгите. Simple Smile

# 308
Геройски довърших Императрицата и то само защото я бях помъкнала с мен. Колкото Благодатна земя ми беше харесала, толкова тази не ми. Безинтересна, многословна и безсмислена литература, но написана така маниакално, че на моменти си мислех, че този роман е някаква услуга към китайския народ. Хвалебствия на килограм. И всичкото това превъзнасяне пищно разгърнато на 400 страници. Абсолютна досада.
Пърл Бък има 100 романа, наистина не разбирам как този точно са решили да издадат.

Ще продължа с Остани от М. Найт Шаямалан и Никълъс Спаркс.

# 309
  • София
Ооо, ще чакам отзиви за "Остани"!
Аз сега завършвам "Умни деца", от много именици и обикаляне на трапези не успях вчера. А и малко ми се увидя, към средата и края е поразтеглена. И мисля да започна новата година с "Ноември".

# 310
  • София
Здравейте!
Наскоро прочетох книгата „Да уловиш 13“ и много ми хареса – стилът е лек, историята е увлекателна и ме държа до последната страница. Останах с много добро впечатление.

Бих искала да попитам дали някой има информация кога се очаква да излезе следващата част или дали вече има обявена дата?

Също така ще се радвам, ако ми препоръчате подобни книги – със сходна тематика или стил. Благодаря предварително!

Здравей, Beachpaw:-) След твоя отзив и аз започнах "Да уловиш 13" на Клоуи Уолш. Много приятна книга, янг адълт, която засяга доста важни теми, поднесени с чудесно чувство за хумор. Много е свежа, имах нужда от нещо леко и разтоварващо, и ми допада:-) Аз я слушам на английски (със страхотен ирландски акцент) в Сторител. Там има освен нея и следващи две книги от същата поредица на авторката. Ако ползваш английски, това е опция.

Относно препоръка - сложна работа. Повечето янг адълт книги, които са ми попадали, са все доста по-тежки от тази. Някои направо смразяващо тежки... Но... можеш да опиташ например "Нормални хора" или "Инермецо" на Сали Рууни (също ирландска авторка, отново за млади хора, но малко по-големи), както и "Морето на спокойствието" на Катя Милей Wink

Сетих се и още една подходяща - поредицата “Бьорнстад” на Фредерик Бакман.

За много години, момичета!

Последна редакция: пт, 02 яну 2026, 11:37 от .♥.Петя.♥.

# 311
  • София
"Тайната на пациента" на любимата ми авторка Лорет Ан Уайт беше последната книга, която прочетох през изминалата вече 2025г. Дадох ѝ 5*, разбира се! Обожавам книгите на тази жена! Blush

Скрит текст:
Това е поредният майсторски написан психологически трилър на Уайт с много и интересни герои, интриги и кървави тайни от миналото. Поредният трилър, в който никой не в такъв за какъвто са представя..
Основните герои са няколко, но сюжетът е по-скоро свързан с психотерапевта Лили, която заедно с идеалното си семейство живее в шикозна къща в елитно предградия край океана и приема пациентите в частната си практика в същата сграда.
Тя има две прекрасни деца, а съпругът й е уважаван университетски професор по психология на абнорналното поведение .
Именно той в самото начало на романа намира по време на сутрешния си крос на брега на океана тялото на мъртва жена и става ясно, че той очевидно крие нещо или поне не казва на полицията всичко, което знае...
Смъртта на жената е повече от загадъчна. При това в началото не е ясно дали е нелеп нещастен случай или жената е поредната жертва на серийния маниак, който убива жени по тези места и за момента не е заловен..
Полицията започва сложно разследване, в хода на което периодично под подозрение попадат много хора: съседи, приятели, роднини и дори тези, които водят разследването по случая.
И всеки има мотив и възможност да го извърши, всеки има отношение към тази жена: някой по-непряко, някой по-близко. Мнозина имат причина да желаят смъртта ѝ.
Освен това всеки от героите, попадащи под подозрение, има тайни, които крие по всевъзможни начини, тайни, които не е готов да сподели с полицията и обществото.
В същото време всеки иска да защити близък човек и затова е готов да прибегне до някои дребни хитрости и манипулации, дори служебни.

Събитията в романа се развиват в няколко времеви периода: събития преди трагедията, събития след нея и събития от далечното минало.
Именно в далечното минало се случва ужасното убийство на цяло семейство, с което всъщност всичко започва.
Интригата в романа е на висота и в хода на сюжета се разкриват не едно, а цели три престъпления. Но всички те произтичат едно от друго.

В този роман, както и в „Дневникът на прислужницата", разказът се води от името на различни герои, което позволява да се погледне една и съща ситуация от различни страни и различни гледни точки.
С помощта на този похват авторката постепенно разкрива завесата на тайната, но все пак до края на книгата загадката не се разгадава напълно, а само да се правят предположения. По този начин интригата се запазва до развръзката.

И ако ви харесват загадъчни криминални истории с психологическа компонента, които се развиват в благоденстващи квартали с красиви къщи, зад затворените врати на които се крият страшни тайни, препоръчвам тази книга, както и останалите на Лорет Ан Уайт.

След дълго мислене с коя книга да започна годината, реших да заложа на сигурно със "Стълбата на Яков" и Людмила Улицка.

# 312
  • Русе

Приключих я ❗
5 ⭐ и от мен.
Книгата има някои повторения от ,, Дяволският мост ": - героиня, която е аутсайдер,различна, невзрачна,трудно се вписва,асоциална, но мечтае да е част от обществото, въпреки, че не знае как; Тринити - водещата на подкаста, защото и тук има такъв като нов епизод .
Новата героиня е Клоуи, 40г. жена,самотна ,живееща с майка си . Клоуи е воайор, аутсайдер, който се обсебва от новата си съседка - инфлуенсърката Джема,на 55г абсолютна красавица.
Една от основните теми залегнали в романа освен психическите патологии на персонажите е остаряването на жените.
Ако още в началото си мислех, че знам коя е жертвата и убиецът и ще се разглежда мотива , жестоко сбърках. Обрати, напрежение и интрига на всяка следваща глава.  Писателката така майсторски изгражда историята, че всеки един от героите й влиза в ролята на потенциален убиец и жертва. Мъжът на Джема - успешният хирург, самата тя и Клоуи - всеки един има своите тайни и тъмно минало. Хареса ми и как разсъждават и стратегически се опитват да оцелеят - интелигентни герои.
Ако сте почитатели на психологическия трилър, това е писателка на много по-високо ниво от Макфадън. Искрено искам и някоя от нейните книги да бъде екранизана.
Кофтито е , че след книга, която много ми е харесала е трудно да избера с какво да продължа ....

# 313
  • София
За много години на всички пишещи и четящи в любимата ми тема! Да намерим и да ни намерят хубави и вдъхновяващи книги!
Започнах годината с новата на Джоан Харис, която всъщност е предисторията на Шоколад. Надявам се да ми хареса колкото и останалите четири, приготвила съм си и филма с Джони Деп и Жулиет Бинош, че отдавна не съм го гледала.

# 314
Честита нова година и от мен! Снощи успях да завърша "Коледата на Поаро" на Агата Кристи. Страхотна класическа криминална история, идеална за коледните празници.

Общи условия

Активация на акаунт