В момента чета... 97

• 34 756
  • 527
  •   3
Отговори
# 285
Довършвам тази вечер " Примката на совата"  Криминале на Майкъл Конъли и започвам годината с Бърдаров
"Адажио за Мария"
Тази година прочетох много хубави български автори.

# 286
  • София
Започнах документалната книга "Вълче време" на немския журналист Харалд Йенер - впечатляващ обзор на първото десетилетие в Германия след Втората световна война и възстановителните процеси в страната след краха на Третия райх. Изключително интересна! Към 450 стр. е и може би няма да мога да я довърша преди Нова година. Smirk А се подсетих за нея от "Бляскави времена" на Ане Якобс. Не знам дали тук има фенове на поредицата за "Тъкачната вила";  това е първата книга от друга нейна поредица,  "Имението". Действието се развива непосредствено след падането на Берлинската стена. Отново се разказва за аристократично семейство, което губи всичко по време на Втората световна война. Определено отстъпва по мащаб на "Тъкачната вила" (все пак цялото действие трябва да се събере само в три книги Stuck Out Tongue Closed Eyes), някои обрати в сюжета бяха доста пришпорени и неправдоподобни, но си беше увлекателна.

Последна редакция: ср, 31 дек 2025, 02:32 от sweetkids_mama

# 287
Ще вляза в 2026-та дочитайки Моите приятели на Фредрик Бакман.
Първа среща ми е с автора, по-скоро ми харесва.

# 288
Знаех още от първите страници, че Лес в къщата ще ми вземе акъла и ще ми стегне сърцето. Не можех да я оставя. Няма ски, няма Нова година, няма нищо…Нямах търпение да преспя и да я продължа. Така последно ми е действала Тихи години, която също прочетох за ден и половина.
За мен Лес в къщата е най-силната, най-бруталната и най-тъжната книга на Морнщайнова.
Има едно спиране на дъх, когато загубиш от погледа си дете и не можеш да дишаш, докато не го видиш и усетиш пак… ей такова е усещането с този роман. И всяка страница се минава с тревога, с буца в гърлото, с паника и с очи, които търсят спасение.
Морнщайнова е взела картечницата този път и е безпощадна.

Сега видях, че тази година е написала нов роман… и само се надявам да го преведат и издадат възможно най-скоро.

* само да добавя нещо: колкото и да харесвате Морнщайнова и да сте чели всичко друго от нея, ако сте поискали или решили да подарите Лес в къщата на някого, първо я прочетете.

Последна редакция: ср, 31 дек 2025, 10:38 от Аня

# 289
След щуката не ми се тръгваше от Лапландия и подхванах Наследена земя. Попаднах на заглавието случайно в Озон, но не съм особено впечатлена. Разказва историята на едно стопанство и един род в продължение на три века - труден живот в онези сурови земи, нещастия, глад, недоимък, обичайните фантастични същества се споменават тук-там. Дано успея са я довърша днес между руската салата и баницата, не ми се влиза в новата година с нея.

# 290
  • София
Аз си имам още една непрочетена книга от Морнщайнова - "Ноември". Може да започна годината с нея. Отлагам я, защото знам че е тежка и ще ми разбие сърцето. Но поне знам, че ще е хубава.
Междувременно, "Умни деца" на Анжела Картър много ме увлече. Яко откачена е, Пълна е с еднояйчни и двучяйчни близнаци и още един куп шантави герои, но се чете леко.

# 291
  • София
Аня, след поста ти нямам търпение да взема "Лес в къщата" в ръка!
Вероятно ще им звънна след празниците, за да си говорим получаването.

Дидка, "Ноември" е хубава , но аз я поставям на последно място от трите на Морнщайнова, които съм чела.
Ще очаквам и твоето мнение.

# 292
Аз също съм голям почитател на Морнщайнова и нямам търпение за новата й книга.
Не мога да кажа, коя й е най- добра.
Като, че ли "Тихи години" е първата, която прочетох и много ме заинтригува. След това и "Ноември" и "Хана" .
За мен е изключителен автор.

# 293
Отлагам я, защото знам че е тежка и ще ми разбие сърцето.
Със сигурност, макар че в сравнение с "Тихи години" отстъпва. Най-вече защото голяма част от нещата, които преживяват героите в този хипотетичен, неслучил се свят, копират преживяното от миналото. Което не е странно - хората са зли  и причиняват страдание на победения по един и същи начин, независимо от историческото време. Но пък една от основните идеи е покъртителна и няма как да не разбие сърцето на всеки, който има майка.

# 294
Предлагам дружно да пишем на Ерго и да им дадем зор да задействат нещата за най-новия роман на Морнщайнова. Видях, че за Бг още не са купени правата, а книгата току-що е излязла.
Направо е пристрастяваща с прозата си тази жена.

# 295
Аз не съм чела " Тихи години ".
Ще потърся и "Лес в къщата ", след този прекрасен отзив!
Весело посрещане на Новата година на всички! Hug

# 296
Непременно потърси и "Тихи години", ще ти хареса.

# 297
  • София
"Тихи години" ми е мега любима. След нея "Хана", ще видим "Ноември" къде ще се нареди. И аз искам новата, само от издателството ли може да се поръча?

# 298
Аз преди малко поръчах “Лес в къщата”.
“Тихи години” чака ред, чела съм “Хана” и “Ноември”, като първата ми хареса повече.

# 299
  • Карлово
Тази година прочетох много хубави български автори.
И аз. И не само български автори. Прекрасни книги и автори открих през 2025 г., повечето препоръчани в този форум. Благодаря ви.  Дано и следващата да е такава.

Иначе в момента чета "Мираж" на Дъглас Кенеди. Имах нужда от нещо лековато, след болести в семейството ни. Май ми е първа среща с автора.

Общи условия

Активация на акаунт